A la independència, des de l'esquerra

El líder d'ERC proposa concórrer a les plebiscitàries amb llistes paraigua que portin un punt comú, la independència, independents, actes conjunts i el compromís d'un govern de concentració

per Quico Sallés, 2 de desembre de 2014 a les 19:23 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 de desembre de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Junqueras saluda Mas en acabar la seva conferència Foto: Jordi Borràs/ND
 

Oriol Junqueras ha contestat l'oferta d'Artur Mas per anar junts a les eleccions constituents. El líder d'ERC li ha contestat amb una contraoferta, anar junts d'acord, però no barrejats i no encantar-se en convocar les eleccions. De fet, Junqueras no s'ha bellugat ni un mil·límetre i li ha deixat clar que ell vol arribar a la independència des de l'esquerra perquè vol la independència per "fer un país net i just".

Així, aquest vespre, Junqueras davant un auditori de 2,400 persones amb Mas a primera fila i amb gairebé 500 representants de la biosfera político-mediàtica-social catalana, i en el format que més li agrada,  sense papers i a peu dret, ha proposat la seva fórmula per assolir la independència.

El líder d'ERC ha reclamat eleccions el més aviat possible, la màxima unitat, però d'acció,  i no deixar escapar cap vot independentista. Una divisa  que no passaria per una llista conjunta sinó per les llistes separades amb un objectiu comú: independència i un procés constituent. Cadascú a casa seu i Déu en la de tots, això és, junts però no barrejats.

Per en Junqueras, el bloc sobiranista hauria d'acordar cinc elements comuns per concórrer a les eleccions: candidatures que comparteixin una part del nom; un punt comú que fos de manera clara la independència: actes compartits de campanya;  presència d'independents a les llistes i el compromís d'articular un govern de la màxima unitat possible. “Aquesta fórmula és la millor per la màxima unitat que no pas la unitat d'uns quants”, ha reblat. 

El camí del líder d'ERC passaria per, un cop celebrades les eleccions i assolida la majoria, el govern d'unitat "començaria a actuar com un estat independent"i bastiria un procés constituent amb un marc jurídic de transició i l'elaboració d'una Constitució que després seria refrendada pels ciutadans per un referèndum. "És la millor manera de negociar amb un Estat que ni tant sols ens reconeix com a part”, ha assegurat Junqueras.

El plantejament de Junqueras és prou diferent al proposat per Mas i no només perquè deixa de banda la llista conjunta. El full de ruta del líder republicà incorpora el concepte constituent a partir de les primeres eleccions i només apareix el referèndum per aprovar la Constitució i no la independència. "Per què hem de refrendar dues vegades la independència si això no ho ha fet cap estat del món?", ha clamat. 

Així mateix, per en Junqueras, aquest camí permetria combinar la "pluralitat i la diversitat" i ajudaria a què els indecisos "poc fervorosos de la independència s'apuntin al procés constituent perquè poden veure que el seu paper pot ser rellevant". "Posicions individuals en defensa del procés", ha afegit. Una premissa que li ha servit per tirar amb bala contra la corrupció, un dels punts dèbils de CDC. "Vull la independència per fer un país just i net", ha sentenciat per recordar que els diners del frau, la corrupció i l'evasió fiscal són els diners de les escoles dels nostres fills, els hospitals dels nostres malalts o els beneficis fiscals dels nostres empresaris".  
 
Posades les condicions sobre la taula, Junqueras ha demanat a Mas que s'afanyi a convocar eleccions. “No deixem en mans dels nostres fills aquesta oportunitat”,ha assegurat Junqueras per concloure que és “millor deixar el futur del país en mans dels nostres fills que no pas en un estat que no ens estima”. Aplaudiments, crits de “president, president” i “independència”. Junqueras ha baixat a l'escenari i al primer que ha saludat, al president de la Generalitat, que no ha fet cara d'estar sorprès per la contraoferta. Unitat sí, però d'acció. 

Actualitzeu
20:51 Saluda als membres de la fila zero. Crits de "president, president"
20:50 Junqueras acaba. Públic dempeus. Baixa de l'escenari i saluda el president. 
20:49 "No deixem en mans dels nostres fills el que tenim l'oportunitat de fer nosaltres"
20:46 "El futur estarà millor en mans dels nostres fills que en mans d'un estat que no ens estima", conclou Junqueras
20:45 Junqueras es pregunta com serà el món el 2080. "Com hem de preparar els nostres fills i nèts perquè estiguin els més adaptats possibles en un món que la seva vida laboral s'allargarà 70 anys?", reflexiona
20:40 "Hem de fer les majories més àmplies des d'ara mateix, es tracta de guanyar, hem de fer la proposta que sigui el màxim d'inclusiva", emfatitza Junqueras
20:38 "Aquesta fórmula genera més unitat que la unitat d'uns quants!"
20:34 Junqueras proposa elements en comú per la unitat: que les candidatures comparteixin una part del nom; un punt comú que fos la independència, que algun acte d'aquí a les eleccions sigui conjunt dels que comparteixin programa; que hi hagi independents a les llistes i que comparteixin govern de la màxima unitat possible. 
20.33 "Com combinar la diversitat i la unitat? Molts creuen que maximitzar la representació independentista al Parlament és que cap independentista se senti exclòs"
20:30 En Junqueras recorda al públic que és catòlic practicant i recorda el canonge Cardó: "seria una traïció a la nostra societat i al nostre país deixar les banderes de la justícia social en mans d'aquells que no volen la independència del nostre país"
20:28 "El frau fiscal, l'evasió o la corrupció són diners per les escoles dels nostres fills, pels hospitals dels nostres malalts i rebaixes fiscals als empresaris"
20:26 "La independència la vull per fer un país més just i més net"
20:25 "Hi ha molts indecisos que poden donar suport a les eleccions constituents del nou estat en la mesura que creguin que la seva participació és rellevant per la seva vida"
20:24 "Hi ha gent en aquest país que sense ser fervorosament independentista la votarà en la mesura que pensi que la independència millorarà la seva vida de manera clara, concreta i immediata"
20:23 Junqueras defensa les posicions individuals de cada formació sobre el procés constituent
20:20 "La majoria que ratificarà el procés constituent serà molt més àmplia que la de les eleccions, que ja serà prou àmplia", afegeix Junqueras
20:19 "Les eleccions han de servir per fer la independència, per exercir-la i després un referèndum per certificar que hi ha una majoria independentista? Això no ho fa ningú, ratificar el que ja s'ha fet una vegada, hem de ratificar la constitució republicana, que de factor ratifiques el conjunt del procés". Aplaudiments
20:17 "Aquests els volem amb nosaltres, són els nostres veïns, familiars, amics... volem unes eleccions tan aviat com sigui possible, i un govern de concentració per fer un procés constituent"
20:16 "Segurament la construcció del nou estat tindrà més suport que no pas la proclamació d'un nou estat, qui voldrà quedar fora de la redacció de la nova constitució?"
20:15 "Potser molts diran jo 'això de la independència no ho veig clar, però veig que la independència està passant i jo no vull quedar al marge de la definició del nou estat que estem fent'", assegura Junqueras que valora el procés com "inclusiu"
20:13 "Cal fer un procés constituent d'un nou estat, des d'un punt de vista legal i jurídic, per donar seguretat i perquè hi ha més demòcrates que independentistes és possible que no tots votin a favor de la independència"
20:12 "És difícil fer estructures d'Estat amb el control financer de l'Estat"
20:10 Junqueras reclama una llei de Seguretat Social i d'Hisenda Pública, per fugir del control de "l'aixeta del govern espanyol"
20:08 "És factible: fer les estructures, al mateix temps que hem d'exercir com un estat hem de construir el marc jurídic a través d'una llei de transició jurídica que farà el traspàs del vell  marc espanyol al nou de l'Estat català que donarà seguretat jurídica"
20:06 "Un govern d'unitat que hauria d'actuar com si fos independent, no podem construir estructures d'estat amb la legalitat espanyola, no podem negociar amb un Estat que no et reconeix ni tan sols com a part"
20:05 "Necessitem un govern de concentració que expressés la pluralitat del país"
20:04 "Necessitem un mandat democràtic, que molts esperàvem rebre d'un referèndum, creiem que ens ha d'arribar per unes eleccions, i dilatar-les en el temps implica perdre oportunitats"
20:03 "Hem de saber gestionar les pluralitats, el seu dinamisme, pluralitat i elasticitat a través dels nostres projectes polítics"
20:02 Junqueras exposa una tesi sociològica sobre les identitats col·lectives dinàmiques, plurals i elàstiques
19:58 "Molts es poden sentir emocionalment espanyols o el que vulguin i identitàriament català, com als EUA, sentir-se ciutadà d'una república i mantenir les seves identitats"
19:56 "Quan parlem d'identitat parlem d'allò que ens fa iguals, són identats plurals, elàstiques i dinàmiques"
19:55 "La pluralitat és riquesa", torna apuntar Junqueras
19:52 "Una part de la nostra població no tenen com a llengua materna ni el castellà ni el català i acabaran parlant aquestes llengües més anglès i la seva llengua materna"
19:50 "Som i serem forts si mantenim la nostra diversitat", apunta Junqueras
19:42 Junqueras a l'escenari, estil unplugged, sol i sense papers. Només l'acompanya el logo gegenat i vermell #unnoupaís
19:41 Junqueras saluda la fila zero de l'acte com el president de CDC, Artur Mas, Muriel Casals, Josep Maria Vila d'Abadal  o Joan Rigol
19:39 Junqueras rebut amb una ovació per la platea del Palau de Congressos i a crits de 'President' i d''Independència'
19:36 Artur Mas ja ha arribat al Palau de Congressos
19:35 Munió de mitjans de comunicació omplen l'escenari
19:30 479 convidats, entre VIPS i Celebritis
19:25 El president de la Generalitat, Artur Mas, serà a primera fila
19:24 El Palau de Congressos de Catalunya ple a vessar 
19:24 Tot a punt perquè comenci la conferència d'Oriol Junqueras

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació