1 de 10

Els blocs electorals podrien deixar sense espai la «llista de país»

La fórmula jurídica que enquadraria en la proposta de candidatura de Mas l'allunya del prime-time televisiu de la propaganda electoral

per Quico Sallés, Parlament | 28 de novembre de 2014 a les 00:20 |
Aquest article es va publicar originalment el 28 de novembre de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

El clàssic debat de TV3 de les anteriors eleccions. Foto: Jordi Borràs/Nació Digital


El president de la Generalitat, Artur Mas, va proposar dimarts d'aquesta setmana una llista pel sí, amb el suport però sense sigles de partit, per concórrer en unes virtuals eleccions plebiscitàries. Fins i tot, en va formular el finançament absolutament “al marge dels partits, a través d’una associació o fundació que es crearia específicament per aquest cas”. Una proposta que va cridar l'atenció de molts experts en llei electoral perquè podria deixar la “llista de país” fora del prime-time televisiu i dels temps del debat que l'actual regulació preveu. 


Així aquesta definició -sense partits i sense sigles de partits- implicaria que una “agrupació d'electors” fos la fórmula jurídica per bastir la llista amb l'actual marc legal . Un mecanisme que no permetria, a priori, acumular o aprofitar els temps que la Llei Electoral atorga als partits amb representació parlamentària, com si que ho permetria una coalició. 

Segons els experts consultats per Nació Digital, l'article 60 de la  Llei Orgànica 5/1989 del Règim Electoral General, l'aplicable a Catalunya, estableix que la “distribució d'espais gratuïts per a propaganda electoral es fa atenent el nombre de vots que va obtenir cada partit, federació o coalició a les anterior eleccions equivalents”. Com que l'agrupació d'electors no s'hauria presentat estaria condemnada a l'ostracisme televisiu apareixent els anuncis de la seva candidatura a les tres de la matinada competint amb programes de tarot. 


Per altra banda, si es confia una solució política com considerar que CiU o ERC cedeixin el seu temps a una candidatura de la qual tècnicament no en formen part de manera és difícil que se'n surti. Les mateixes fonts recorden que la Junta Electoral Central, de caràcter espanyol, també interpretaria la llei de manera restrictiva i més en uns comicis marcats pel seu caràcter plebiscitari. 

Aquesta realitat jurídica ha posat en alerta molts diputats que es lamenten de no tenir una Sindicatura Electoral pròpia de Catalunya, encara que Catalunya no tingui Llei Electoral pròpia, com ja es va plantejar en el seu dia. De fet, en la ponència de la Llei Electoral ja es va proposar elaborar-ne una pensant precisament en unes virtuals plebiscitàries

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Participació