Mas demana «sumar més enllà dels partits per un sol cop»

Proposa unes plebiscitàries amb llista unitària que ell podria encapçalar o tancar i unes eleccions constituents posteriors, tot abans del 2016 | Si hi ha majoria absoluta, el pla portaria a la independència en 18 mesos

per Quico Sallés, Barcelona | 25 de novembre de 2014 a les 19:20 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 25 de novembre de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.


Artur Mas ja té un pla concret per portar Catalunya a la independència. Un pla que demana un pas enrere als partits i un pas endavant a la societat civil. Una proposta que passaria per unes eleccions plebiscitàries amb una llista pel sí bastida per noms de la societat civil i per experts, amb el suport dels partits però amb una presència directa reduïda a la meitat dels llocs, i amb Mas obrint o , fins i tot, tancant la candidatura. I al cap d'un any i mig, unes eleccions constituents que culminarien la construcció de l'Estat independent i la seva proclamació, que la població hauria d'aprovar en un referèndum.

Aquest és el plantejament que Mas ha proposat al front sobiranista aquest vespre davant de 3.000 persones que s'han concentrat a l'Auditori de Barcelona per escoltar la seva anunciada conferència, en la que sobretot ha demanat “sumar més enllà dels partits per un sol cop”. El president ha puntualitzat que és el seu pla "no el del govern, ni el del partit", i que aquestes són les etapes bnecessàries si es vol disposar d0un mandat democràtic assumible "pel club dels estats del món" en el qual Catalunya voldria ingressar.

Mas ha estat prou concís en els detalls per deixar les cartes ben clares als partits que fan costat al dret a decidir. Fins i tot, Mas ha admès que la fórmula de les plebiscitàries no és la millor però és l'única que queda. Segons Mas, per assolir aquest concepte de sinònim de plebiscitàries és absolutament necessari que com a mínim una llista que aposti pel “sí” ha d'assolir majoria absoluta per tal que sigui un missatge “clar i entenedor a fora i a casa”. Si no hi ha llista unitària, nio hi haurà eleccions fins a finals de 2016. Això va quedar ben clar.

Una llista en què s'hi afegeixen partits, integrada per noms de la societat civil i experts reconeguts i que acceptarien per no tornar-se a presentar, com un acte de servei al país. El mandat parlamentari seria curt -un any i mig- i després vindrien unes noves eleccions que tindrien caràcter constituent i a les quals ja es tronarien a presentar els partits amb les seves sigles. La llista plebiscitària tindria el finançament de la campanya al marge dels partits, i les subvencions públiques que rebés es repartirien entre els partits per assegurar la seva viabilitat després de les plebiscitàries.

Sí aquesta llista pel “sí” guanyés, segons Mas, hauria de comunicar a l'Estat i a la comunitat internacional la voluntat per constituir un nou estat, demanar encetar negociacions, enllestir les estructures d'Estat, obrir un procés participatiu per elaborar la Constitució catalana, assegurar la majoria parlamentària per garantir els serveis públics, i promoure unes eleccions constituents amb posterior referèndum. 

Superada aquesta fase, Mas no ha volgut posar límits de temps o tancar un calendari concret. “Si volem fer les coses bé, el temps ha de ser la conseqüència del que es vulgui fer, no ens podem adormir i cal arribar ben preparats" , ha assegurat, per afegir que el “quan no serà un problema”.

Mas ha justificat un calendari electoral collat perquè el país viu en condicions “excepcionals”. “No estem en una situació de normalitat”, ha insistit, tot seguit ha demanat per enèsima vegada generositat als partits per l'objectiu de crear un Estat independent. "És hora de deixar pas a les idees per sobre la ideologia. Crits d'independència i aplaudiments han tallat fins a tres cops un discurs d'hora i quart. La proposta, doncs, ja està sobre la taula. 


Actualitzeu
20:53 Mas acaba la seva intervenció.
20:51 "He demanat generositat perquè la societat civil facin un pas endavant i els polítics enrere: si em correspon encapçalar la candidatura no em tornaré a presentar, o bé puc tancar la llista, puc ser el primer o puc ser l'últim"
20:49 "Quin serà el meu paper? Diuen alguns que em vull salvar... se m'escapa un somriure... salvar-me de què? dels insults, amenaces, de l'acció del Govern, de no poder pagar, de les querelles?", ironitza Mas
20:43 Mas es pregunta: "Tenim les capacitats i idees per construir un bon país? Sí Tenim les eines? No, no els hem tingut mai i els que podíem compartir ens els han disminuït"
20:43 "El país del futur dóna ple sentit al que estem fent, el llegat que deixarem: construir-nos un país", conclou Mas
20:41 "Estem a la recta final, res no pot fallar, el més essencial no pot fallar, per arribar fins aquí hi ha gent que fins i tot han deixat la vida"
20:40 "Amb les decisions tradicionals no farem front als problemes excepcionals", emfatitza Mas
20:38 Mas continua un llistat de greuges que abasta des del dèficit fiscal a la batalla judicial per la immersió
20:37 L'Auditori dempeus i crits d'independència aturen la conferència de Mas
20:36 "Als que vegin un calendari electoral excessiu cal dir-los que tenen raó però no vivim en condicions normals, no és normal manifestacions d'1,5 milions de persones, que en una consulta hi votin 2,3 milions, no és normal que un país que el president, la vicepresidenta i una consellera hagin de passar pel Codi Penal per haver posat les urnes", conclou Mas
20:35 "El quan no serà un problema", garanteix Mas
20:33 Per Mas, cal saber què es vol fer i preparar-ho tot per guanyar.
20:31 Quan fer-ho?: "Si volem fer les coses bé, el temps ha de ser la conseqüència del que es vulgui fer, no ens podem adormir i cal arribar ben preparats"
20.28 Què fer si guanya el sí: Comunicar la voluntat a l'Estat i a la comunitat internacional la voluntat per constituir un nou estat, demanar encetar negociacions, enllestir les estructures d'Estat, encetar un procés participatiu per elaborar la Constitució catalana, assegurar la majoria parlamentària per garantir els serveis públics i promoure unes eleccions constituents amb posterior referèndum"
20:25 Proposta: Una llista en què s'hi afegeixen partits, amb societat civil i experts reconeguts que acceptarien per no repetir un segon cop com un acte de servei al país, el mandat parlamentari seria curt -un any i mig- i després noves eleccions, el finançament de la campanya seria al marge dels partits i les subvencions repartir-les en els partits per assegurar la seva viabilitat després de les plebiscitàries"
20:24 "Som capaços els partits d'aparcar per una vegada i per un període de temps curt les sigles?", es pregunta
20:23 Mas admet que es topa amb les maquinàries dels partits però no és impossible superar-les com va passar el 9-N
20:22 "Si hi ha vàries llistes a favor del sí, una d'elles ha de tenir majoria absoluta, perquè s'entingui a tot arreu que el 'sí' ha guanyat", planteja Mas
20:21 "Hem d'obtenir un resultat clar i entenedor a tot el món"
20:19 "Si tots parlem en programes sobre tot  com si fossin eleccions normals, com podem resoldre si Catalunya vol ser un estat o no?", es pregunta Mas
20:18 "Hi ha d'haver un programa o una pregunta clara: si es vol que Catalunya esdevingui un estat independent o no", proposa Mas
20:17 "Ningú no entén un immobilisme petri de l'Estat per no celebrar la consulta, per tant, no podem donar arguments per no deixar clar el resultat"
20:15 "El més important és el resultat: ha de ser clar, nítid i entenedor", adverteix Mas
20:13 "Quan us parlo d'eleccions en forma de consulta legal, per tant, parlem d'eleccions amb tres conceptes: eleccions al Parlament amb la llei estatal actual, els partits i la societat civil les han de convertir en consulta i només s'avançaran si són per fer la consulta, si són per canviar el Govern no hi haurà avançament"
20:11 "Ha arribat l'hora d'utilitzar el darrer instrument que ens queda per conèixer l'opinió dels catalans: unes eleccions"
20:11 "L'Estat pretén inhabilitar, multar i si pot empresonar els que volen escoltar la veu dels conciutadans"
20:09 Mas respondrà ara a la pregunta "cap on anem". "Una proposta que només pertany al President", aclareix Mas
20:08 "No treballem per una ideologia i treballem por moltes generacions, cal actuar amb molt generositat"
20:07 Mas demana "defensar més els ideals que no pas les ideologies"
20:05 "Cal identificar errors per millorar: no confondre el rol de les associacions civils i institucions; no es pot perdre el temps de discussions de llepafils, cal anar al gra i destriar el gra de la palla; actuar coratge no equival a no tenir por, proporció justa de seny i rauxa"
20:04 Mas insisteix en la fórmula d'èxit: societat civil, institucions i partits.
20:03 "El 10-N catalunya era un país més lliure", afegeix Mas
20:02 "El 9-N Catalunya va canviar d'Estat, es va mirar al mirall i es va agradar", assegura Mas
20:00 Mas no es refia de les veus que aposten des de l'Estat a fer una proposta. "S'haurien d'empassar molts gripaus", afegeix i avisa que qualsevol oferta "no pot tornar als despatxos allò que és de la gent perquè s'ho ha guanyat"
19:59 Mas, tot i que escèptic amb un canvi de l'Estat, no en tanca la porta. Ofereix dues opcions: la solució britànica o quebesa o bé una proposta per encarar el conflicte amb Catalunya
19:58 "Hem viscut ambla conllevancia, i ara arriba l'acoso y derribo", diu Mas
19:56 Mas, escèptic, amb la possibilitat que Espanya s'avingui a acordar una consulta
19:55 Un Estat que es dedica "atemorir" grups de població o que es querella contra membres d'un Govern per haver posat les urnes. "Ho tornarem a fer quan calgui sense por de querelles injustes"
19:53 Segons Mas, l'Estat es va mostrar ofès quan es va assabentar de l'acord de la data i la pregunta
19:53 "Sempre he posat les urnes abans de prendre grans decisions", sentencia Mas
19:50 Mas insisteix que el catalanisme ha ajudat en tot moment a l'Estat alguns cops de manera "decisiva"
19:50 "A la majoria dels catalans, l'Estat ens ha fallat", reflexiona
19:49 Mas recorda "l'aposta del catalanisme" ha apostat per la pertinença a l'Estat espanyol
19:48 "L'anhel d'autogovern forma part cobsustancial de la identitat catalana", assegura
19:47 Per a Mas, Catalunya i l'Estat es troben en "ones diferents"
19:46 "On som?", es pregunta Mas
19:45 "Podem dir amb orgull que pel seu civisme exemplar, mobilització social i de pulcritud democràtica el sobiranisme no té cap moviment que se li assembli"
19:44 "El procés té un últim fi, tenir una Catalunya millor", assegura Mas
19:43 "Cal completar la fase definitiva del procés encetada fa dos anys: cal saber si hi ha una majoria clara per construir un estat o no i actuar amb conseqüència", afegeix Mas
19:43 "Parlaré a títol de president de la Generalitat", diu Mas
19:42 Mas comença la intervenció amb dos principis: on som i cap on anem
19:41 Dos minuts d'aplaudiments mentre feia l'entrada el president que puja a l'estrada
19:39 Mas entra a l'Auditori, aplaudiments generals
19:35 La conferèncai porta per títol "Després del 9-N:temps de sumar, temps de decidir"
19:31 Arriben a l'Auditori, Oriol Junqueras i Marta Rovira, d'ERC. Per part d'ICV-EUiA hi assistirà David Companyon
19:27 L'Auditori té una capacitat per a unes 3.000 places
19:26 Representants dels partits, de les entitats civils, del món econòmic i cultural ocupen els seients de l'Auditori del Fòrum
19:25  Tot el Govern en ple escoltarà la proposta de Mas
19:24 Mas ha preparat sol la seva conferència i totes les especulacions apunten que apostarà per una llista sense sigles dels partits per celebrar unes virtuals plebiscitàries
19:22 L'Auditori del Fòrum es va omplint per escoltar la conferència del President de la Generalitat, Artur Mas.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació