Sitges aposta pel canvi de model

Àngel Sala afirma que el festival "no pot mantenir més l'estructura tradicional d'un certamen de cinema" | Es contempla una secció a competició amb òperes prima

La sala Tramuntana, pekna per sentir Pablo Helman.
La sala Tramuntana, pekna per sentir Pablo Helman. | Esteve Plantada
Esteve Plantada/ACN
09 d'octubre del 2014
Actualitzat el 10 d'octubre a les 18:24h
Sitges necessita canvis i aquests canvis han de permetre seguir mantenint el nivell i el favor del públic. Això és el que ha explicat Àngel Sala, el director del Sitges - Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, aquest dimecres en una compareixença davant els mitjans de comunicació. "El Festival no pot mantenir més l'estructura tradicional d'un certamen de cinema", ha afirmat.

En aquest sentit, Sala aposta per canvis profunds en el plantejament clàssic del festival, com ara que hi hagi una secció de més de 30 films amb premi del públic i una secció de competició amb jurat oficial centrada en les "òperes prima". Sala ha assegurat que en general "tots els festivals tenen un model obsolet amb un esquelet antic. La concepció de coses com la secció oficial està passada de moda", ha ressaltat. El director ha posat com a exemple el festival de Toronto, en el qual "la competició és limitada a un determinat nombre de pel·lícules". Ha afirmat que aquest certamen "és un model per molts motius per la industria, per la venda de pel·lícules, visionat, creació de tendències i catapulta de cintes".

Sala ha destacat que el certamen de Sitges no canviarà molt de cara el públic, però sí de cara els mitjans. El director del festival ha apostat per "una secció de més de 30 films amb premi del públic i una secció a competició amb jurat oficial centrada en les òperes prima" i, potser, algun guardó artístic. Ha admès que li agradaria que el pròxim any ja es posés en funcionament. "No és tan complicat", ha manifestat. Ha apuntat que "és un canvi que significarà amb relació a la premsa i d'estructura interna del festival". Així mateix, ha dit que el model encara està per discutir.

A banda d'això, Sala també ha anunciat que les arts marcials seran protagonistes de la propera edició, agafant el relleu a la temàtica del món dels somnis d'aquest 2014. Serà "un homenatge contundent al cinema de les Shaw Brothers".

Un 2014 amb un altíssim nivell de programació

El director del festival català ha recalcat que l'edició d'aquest 2014 és l'any en que veu "més content el públic pel nivell de les pel·lícules" i ha destacat que ha anat escoltant comentaris sobre la bona programació. "Això és una bona noticia i hi ha hagut nivell absolutament brutal perquè la collita és molt bona".

Pel que fa les entrades venudes fins ara, s'han situat a les 53.000 i estan "pràcticament als nivells del passat any" que eren d'unes 54.000. Sala ha apuntat que s'ha de tenir en compte que queden entrades per vendre, que no hi ha festiu, que la Tramuntana és gratuïta i que hi ha més entrades per periodistes. "Si ens quedem en el mateix" nombre "o el superem, el nivell és molt bo i el Festival de Sitges segueix tenen una gran base popular".