Primer cas d'Ebola a Europa

L'auxiliar d'infermeria que ha superat l'Ebola rebrà l'alta aquest dimecres

L'equip mèdic compareixerà davant els mitjans de comunicació

per Laura Alberch , 4 de novembre de 2014 a les 10:15 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 de novembre de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
12:48 l Teresa Romero rebrà l'alta aquest dimecres

L'auxiliar d'infermeria Teresa Romero rebrà previsiblement l'alta aquest dimecres després de superar l'ebola, que va contraure a finals de setembre quan formava part de l'equip que atenia el missioner Manuel Garcia Viejo, ingressat a l'Hospital Carlos III i que va morir el dia 25 del mateix mes. L'equip mèdic que ha atès Teresa Romero compareixerà davant els mitjans de comunicació a partir de les deu del matí. Dissabte passat, les darreres anàlisis que se li van practicar a l'auxiliar d'infermeria van confirmar que ja no tenia cap rastre d'ebola i va sortir del seu aïllament. Des d'aleshores, ha estat ingressada en una habitació convencional, on ha seguit en observació.


DIMARTS 4 DE NOVEMBRE

11:36 l Javier Limón, el marit de l'auxiliar d'infermeria, abandona l'hospital


Javier Limón, el marit de l'auxiliar d'infermeria infectada d'Ebola, Teresa Romero, ha abandonat aquest dilluns l'Hospital Carlos III, on estava ingressat per complir la quarantena establerta pel protocol per poder determinar que es troba lliure d'Ebola.

Limón ha abandonat el Carlos III en el cotxe del seu advocat, des d'on, en declaracions a Telecinco recollides per Europa Press, ha afirmat trobar-se "bé". A més, ha declarat que aquesta tarda farà una roda de premsa i després, se n'anirà a casa a descansar. 


Totes les persones ingressades a l'Hospital Carlos III de Madrid, tret de Teresa Romero i un contacte de baix risc (que ha donat negatiu en dos tests), han abandonat ja el centre.

DILLUNS 27 D'OCTUBRE

17:03 l L'auxiliar d'infermeria, Teresa Romero, supera el virus de l'Ebola


L'equip mèdic de l'hospital Carlos III de Madrid ha confirmat aquest dimarts que l'auxiliar d'Infermeria, Teresa Romero, contagiada d'Ebola, ha superat la infecció. "Es compleixen els criteris de curació establerts per l'Organització Mundial de la Salut", ha subratllat el cap de la unitat de Malalties Infeccioses i Medicina Tropical de l'hospital La Paz-Carlos III, José Ramón Arribas, per afegir que la darrera prova practicada a la pacient ha donat un resultat negatiu i "confirma les tres anteriors". Amb tot, ha assegurat que "la recuperació complerta de la salut és un procés que requereix temps", ha remarcat.

DIMARTS 21 D'OCTUBRE

17:15 l L'auxiliar d'infermeria infectada per l'Ebola dóna negatiu en l'última anàlisi


L'auxiliar d'infermeria infectada per l'Ebola, Teresa Romero, ha donat negatiu en les últimes anàlisis del virus. Aquests resultats, però, no són definitius, ja que caldrà fer-li una segona prova de confirmació, d'aquí 24 o 48 hores, segons ha explicat als mitjans de comunicació la portaveu de la família, Teresa Mesa.

Les altres quinze persones que estan ingressades a l'Hospital Carlos III per haver tingut contacte amb l'auxiliar d'infermeria infectada continuen asimptomàtiques. De fet, estaran fora de perill el 27 d'octubre si continuen així.

El marit de Teresa Romero, Javier Limón, ha difós un vídeo en el que anuncia que prendrà totes les mesures legals que consideri per donar a conèixer el "nyap" de la gestió de l'Ebola. "Em deixaré fins a l'última gota de la meva sang per defensar la seva honorabilitat i la seva dignitat i denunciaré davant dels tribunals el "gran nyap" que ha estat la gestió de l'Ebola a Espanya", ha assegurat Limón.

DILLUNS 20 D'OCTUBRE


08:48| El cap de Virologia de l'hospital Carlos III assegura que l'auxiliar d'infermeria evoluciona "cap a la curació"


El cap de Virologia de l'hospital Carlos III i membre del comitè especial contra l'Ebola, Jose Maria Echevarría, considera que Teresa Romero, "va cap a la curació" segons declaracions recollides per Europa Press. La disminució de la càrrega viral en la pacient suposa una bona senyal, ja que vol dir que "controla la infecció", d'acord amb les paraules de Echavarría. 

D'altra banda, els facultatius que tracten l'auxiliar d'infermeria preveuen fer-li una prova del virus dins d'un període d'entre 24 i 48 hores i tenen esperances que el test doni negatiu, tenint en compte les millores que presenta la pacient. 

DIVENDRES 17 D'OCTUBRE 

14:47 l El govern espanyol diu que l'auxiliar infectada té una "lleu millora" i que els contactes no tenen símptomes


El govern espanyol ha informat aquest dimarts al migdia que l'auxiliar d'infermeria Teresa Romero, infectada d'Ebola, presenta una "lleu millora clínica" del seu estat de salut, tot i que segueix dins de la "gravetat" i cal mantenir la "prudència". El portaveu del comitè de seguiment de la malaltia creu que "dia passat, dia guanyat" i ha explicat que les 15 persones que van tenir contacte amb Romero i que estan sota supervisió mèdica segueixen sense presentar símptomes. Si això segueix així fins el 27 d'octubre, se'ls podrà considerar fora de risc.

11:01 l Mor a Leizpig el responsable mèdic de la Missió de l'ONU a Libèria encomanat d'Ebola

El responsable mèdic de la Missió de l'ONU a Libèria contagiat amb el virus de l'Ebola ha mort la matinada de dimarts en un hospital de la ciutat de Leizpig, segons ha informat la revista 'Der Spiegel' en la seva edició digital. El metge, que no ha estat identificat, va arribar la setmana passada a Alemanya i es va convertir en el tercer pacient d'Ebola que rep tractament mèdic en aquest país.

9:40 l Teresa Romero afronta el dia 15 de l'Ebola

L'auxiliar d'infermeria, Teresa Romero, afronta aquest dimarts el dia 15 des que se li van presentar els símptomes d'Ebola, un llindar a partir del qual van augmentant les esperances d'una recuperació completa, tot i que els experts insisteixen a ser prudents perquè és una malaltia molt complicada.

"Passat aquest període (de 15 dies) les esperances d'una recuperació completa van augmentant, però cal ser prudents perquè poden donar-se situacions després d'aquest període", ha explicat el cap de servei de Microbiologia de l'Hospital Universitari 12 d'Octubre i membre del comitè científic designat pel Govern espanyol, Rafael Delgado, en declaracions a la Cope recollides per Europa Press.

DIMARTS 14 D'OCTUBRE

18:13 l Comencen els assajos en éssers humans de la vacuna experimental de NewLink Genetics, desenvolupada pel Canada


La ministra de Salut del Canadà, Rona Ambrose, ha anunciat aquest dilluns que s'han iniciat els assajos en éssers humans de la vacuna experimental contra l'Ebola desenvolupada per l'Agència de Salut del Canadà però la llicència de comercialització la té la nord-americana NewLink Genetics.

En la fase inicial de l'assaig es provarà la vacuna 'VSV-EBOV' en un petit grup de persones per comprovar si és segura i determinar la dosi adequada necessària per proporcionar la immunitat, ha explicat la ministra. S'espera que els resultats de l'estudi estiguin disponibles el mes de desembre vinent.

16:17 l L'estat de Teresa és "molt greu", com en dies anteriors

El catedràtic de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Universitat Autònoma de Madrid i membre del Comitè Científic, Fernando Rodríguez Artalejo, ha informat que, "sense més notícies per ressaltar", l'estat de l'auxiliar d'infermeria encomanada pel virus de l'Ebola, Teresa Romero, és "molt greu", com en els últims dies.

Alhora, en la roda de premsa posterior al comitè especial per a la gestió de la malaltia pel virus de l'Ebola, ha assenyalat que els contactes es mantenen asimptomàtics. "Això significa que en aquest moment no hi ha cap persona a Espanya amb capacitat de transmetre la malaltia pel virus de l'Ebola més enllà de la pacient ingressada", ha assenyalat.

Artalejo, que ha avançat el desenvolupament d'un ampli programa de formació per a tot el personal públic que pugui estar en contacte amb el virus, ha assegurat que "estem en una situació d'absoluta tranquil·litat des d'un perspectiva de salut pública".

Pel que fa en el moment en què podria parlar-se de la curació de l'auxiliar d'infermeria encomanada pel virus de l'Ebola, l'expert ha destacat que es podria anunciar "quan el virus ja no sigui detectable en el seu organisme", i ha afegit, "el que és més important quan es trobi clínicament restablerta".

A més, ha admès que les pròximes hores "són crítiques". "Les 24 hores, les 48 pròximes hores, són crítiques perquè ella segueix greu; la bona notícia és que cada dia que segueixi lluitant contra aquesta malaltia estarà en millors condicions d'haver desenvolupat una resposta immunològica eficaç que li permeti tirar endavant".

15:09 l Científics russos preparen un assaig de vacuna contra l'Ebola en primats

Científics russos estan preparant un assaig d'una vacuna contra l'Ebola en primats, en el marc d'un procés que, segons el Govern, podria donar resultats tangibles en qüestió de mesos. La ministra de Sanitat, Veronika Skvortsova, ha assegurat que els científics estan recollint material "per repetir proves en primats i començar els assajos clínics", segons l'agència RIA Novosti. "Aquesta feina trigarà diversos mesos", ha afegit.

DILLUNS 13 D'OCTUBRE

15.09 l “Altes esperances" de poder controlar el virus de l'auxiliar d'infermeria infectada d'Ebola


L'estat de salut de Teresa Romero, l'auxiliar d'infermeria afectada per Ebola que està ingressada des de fa set dies a l'Hospital Carlos III de Madrid, és estable però hi ha "altes esperances de poder controlar" el virus, segons ha explicat a primera hora d'aquesta tarda en roda de premsa Fernando Simón, coordinador del centre d'alertes del Ministeri de Sanitat. Simón ha demanat "cautela" a l'hora de mostrar-se optimistes sobre el desenvolupament de la pacient perquè encara que hi ha indicis de control del virus hi podria haver "alteracions d'altres òrgans" que podrien complicar-li la situació.

DIUMENGE 12 D'OCTUBRE

21.05 l Donada d'alta una infermera ingressada després de resultar negativa la segona prova


La infermera ingressada al Carlos III per contacte amb el religiós Manuel Garcia Viejo ha rebut l'alta hospitalària aquest dissabte després de donar negativa la segona prova feta avui pel Centre Nacional de Microbiologia, segons informa el Govern en un comunicat.
  
Segons explica l'Executiu, tot i que la infermera ha estat donada d'alta, seguirà en vigilància passiva en tractar-se d'un contacte de risc fins a finalitzar la quarantena (16 d'octubre).
  
Amb aquest alta, queden ingressades 16 persones, de les quals l'auxiliar d'infermeria Teresa Romero és l'única encomanada pel virus de l'Ebola. Dels altres quinze que segueixen a la planta de vigilància activa de contactes d'alt risc, cap té símptomes de la malaltia.

20.30 l Teresa Romero comença a generar anticossos i la seva càrrega viral segueix baixant

Teresa Romero comença a generar anticossos i la seva càrrega viral segueix disminuint. Segons informa La Sexta, és el tercer dia en el que la pacient infectada per Ebola no té febre i es troba "animada". Fins al moment, ha rebut un còctel d'antivirals i sèrum amb anticossos, no obstant això, el sèrum experimental Zmapp que va arribar divendres des de Bèlgica encara no ha estat utilitzat. Els metges han informat que si supera aquest cap de setmana, té moltes possibilitats de superar la malaltia.   

14.52 l Teresa Romero continua estable dins la gravetat però està conscient i parla

L'auxiliar d'infermeria infectada d'Ebola, Teresa Romero, continua estable dins la gravetat però està conscient i parla amb els metges, segons han informat fonts hospitalàries als mitjans. La pacient aïllada a l'hospital Carlos III està seguint tres tractaments diferents i podria experimentar una lleugera millora. L'objectiu dels metges que l'atenen és que la pacient pugui desactivar la malaltia amb el seu propi cos. A part de Teresa Romero hi ha 16 persones més ingressades de forma preventiva, cap d'elles amb símptomes declarats de la malaltia.

14.40 l La Comunitat de Madrid diu que s'està atenent Teresa Romero amb "els millors mitjans humans i materials"

El portaveu del Govern madrileny, Salvador Victoria, ha assegurat aquest dissabte que la Comunitat de Madrid té "els millors mitjans humans i materials" per atendre la malalta d'Ebola, Teresa Romero, i intentar que no es produeixin nous casos. El també conseller de presidència i Justícia ha volgut enviar un "missatge de tranquil·litat a tots els madrilenys en relació amb les polítiques que s'estan portant a terme" per "garantir que no hi hagi més casos d'infecció". Victoria, que ha desitjat que "Teresa es recuperi com més aviat millor", ha apuntat que el seguiment dels possibles contagis s'està fent al Carlos III, però que "la resta d'hospitals estan preparats per a qualsevol mena d'eventualitat".

10.10 l L'OMS eleva per sobre de 4.000 els morts per Ebola

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha elevat per sobre de 4.000 la xifra de morts pel brot d'Ebola. En concret, segons el balanç, han mort 4.033 dels 8.399 casos confirmats en set països, entre els quals hi ha Espanya.

El país amb un major nombre de víctimes segueix sent Libèria, on han mort 2.316 persones encomanades pel virus. A Guinea, han perdut la vida 778 malalts, mentre que a Libèria la xifra puja fins a 930, comptant tant casos probables com confirmats.

DISSABTE 11 D'OCTUBRE

18.15 l El sindicat d'Infermeria assegura que s'han produït "renúncies" entre el personal sanitari de l'Hospital Carlos III

La portaveu del Sindicat de Tècnics d'Infermeria (SAE), Paloma Parrilla, ha assegurat aquest divendres que existeix una gran "preocupació" entre el personal que atén els pacients ingressats a l'Hospital Carlos III. "Preocupació i indignació", ha subratllat Parrilla, que ha afegit que alguns companys de l'equip de professionals de l'Hospital Carlos III han renunciat a la seva plaça i d'altres a signar nous contractes. La portaveu d'aquest sindicat ha explicat que els professionals sanitaris no es refien dels protocols d'actuació establerts per les autoritats sanitàries per fer front a la malaltia.

16.11 l Teresa Romero serà tractada amb el ZMAPP, que ja ha arribat a l'Estat espanyol

Teresa Romero finalment serà tractada amb el fàrmac experimental ZMAPP, que ja ha arribat a Espanya, segons han informat a Europa Press fonts governamentals.

Fins ara, la pacient estava i ha estat tractada amb un antiviral i amb el sèrum extret del plasma de la germana Paciencia, que va superar el virus el mes d'agost passat i la sang de la qual té anticossos de l'Ebola. Segons l'últim comunicat facilitat aquest matí per l'Hospital Carlos III, Teresa Romero es troba "estable dins de la gravetat".

14.43 l Rajoy: El risc de contagi de l'Ebola és molt baix

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha assegurat que el risc que la malaltia de l'Ebola es pugui propagar en un futur és "molt baix". "Tant la Comissió Europea com l'Organització Mundial de la Salut diuen que és molt baix el risc que aquesta malaltia es pugui propagar en el futur", ha assenyalat Rajoy, volent enviar "aquest missatge als espanyols" de part dels experts.

Aquestes declaracions les ha fet després de visitar juntament amb el president de la Comunitat de Madrid, Ignacio González, Teresa Romero, l'auxiliar d'infermeria ingressada a l'Hospital Carlos III de Madrid per estar encomanada del virus.

Al crit de 'covards' i 'pocavergonyes', alguns treballadors abillats amb el seu uniforme s'han acostat el màxim que han pogut als vehicles quan ha acabat la compareixença de Rajoy davant dels mitjans per cridar-los i llançar-los guants de làtex.

14.18 l El govern espanyol crea un comitè especial per l'Ebola presidit per Sáenz de Santamaría

El Consell de Ministres d'aquest divendres ha aprovat la creació d'un comitè especial de l'Ebola que estarà presidit per la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, i integrat per la ministra de Sanitat, Ana Mato, i representants dels ministeris d'Exteriors, Defensa, Interior, Justícia, Presidència, i Economia, a més d'altres de la conselleria de Sanitat de la comunitat de Madrid i experts. Segons la vicepresidenta, el Comitè coordinarà la gestió de la crisi de l'Ebola, promourà la cooperació a nivell estatal i internacional i establirà la política de comunicació, a més d'analitzar la planificació per aquests casos que existeix a l'Estat i a nivell internacional.

13.22 l El govern espanyol evita que Ana Mato comparegui a la roda de premsa del Consell de Ministres

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, serà qui donarà les respostes sobre la crisi de l'Ebola aquest divendres a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, malgrat que la reunió ha estat centrada en aquesta qüestió i la ministra de Sanitat, Ana Mato, ha presentat als seus companys de govern un informe sobre la situació i les mesures adoptades. Mato es reuneix aquesta tarda, a partir de les 16.00, amb els consellers de Salut de les comunitats autònomes, a la Conferència Interterritorial de Salut, on hauran d'abordar els protocols a aplicar, i es preveu que comparegui davant els mitjans després d'aquesta reunió.

10.59 l L'auxiliar d'infermeria contagiada d'Ebola es manté estable dins la gravetat

L'auxiliar d'infermeria contagiada d'Ebola es manté estable dins la gravetat, segons han informat les autoritats sanitàries a través d'un comunicat emès pel servei de comunicació de l'Hospital Carlos III de Madrid. Les mateixes fonts han apuntat que la malalta, Teresa Romero, ha passat una bona nit però no han facilitat més informació sobre el seu estat de salut ni sobre la seva evolució clínica per desig de l'auxiliar. En el mateix comunicat, el Carlos III ha confirmat l'ingrés de set persones més al llarg de la nit d'aquest dijous, entre les quals hi ha cinc sanitaris i les dues perruqueres que van depilar la dona. En total, ja són catorze els ingressats al centre hospitalari.

DIVENDRES 10 D'OCTUBRE

18.45 l L'auxiliar d'infermeria contagiada d'Ebola empitjora i és considera que "el risc és greu"


Les paraules d'Ignacio González, president de la Comunitat de Madrid, han estat: "La persona que ha estat infectada pel virus de l'Ebola, l'auxiliar Teresa, està en aquests moments amb una afecció importantíssima i la seva vida en greu risc com a conseqüència del virus". De fet, fonts hospitalàries han confirmat que la dona pateix "una aturada respiratòria important". 18.11 l Els professionals sanitaris que atenen la malalta estan rebent atenció psicològica

La Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSI-F) ha assegurat aquest dijous que els professionals sanitaris que estan atenent la infectada per Ebola, Teresa Romero, i els pacients que podrien patir també la malaltia, estan rebent assistència psicològica davant la pressió rebuda pel tipus de treball i l'"alarma social" generada.

16.51 l L'hospital Carlos III aclareix que la infermera contagiada no està intubada

L'hospital ha aclarat que la infermera no està intubada, però sí que el seu estat de salut ha empitjorat en les últimes hores. Tot i que l'entorn familiar de la pacient, fins i tot el seu germà, ha dit que la dona tenia dificultats per respirar i que havia estat intubada, l'hospital ho ha negat. 

14.13 l L'auxiliar d'infermera infectada d'Ebola ha empitjorat i està intubada

El germà de l'auxiliar d'infermera infectada d'Ebola ha assegurat aquest dijous que la dona, Teresa Romero, "ha empitjorat i està intubada". Així ho ha manifestat a les portes de l'Hospital Carlos III de Madrid on la malalta, primera contagiada pel virus a Europa, es troba ingressada des de dilluns. Posteriorment, la subdirectora del centre hospitalari, Yolanda Fuentes, ha confirmat l'empitjorament de la seva situació clínica sense aportar més dades. Fuentes també ha confirmat l'ingrés aquest mateix dijous d'un altre facultatiu però tampoc ha donat més dades sobre el seu estat. Aquest nou ingrés eleva a set les persones que es troben aïllades al Carlos III.

DIJOUS 9 D'OCTUBRE

DIMECRES 8 D'OCTUBRE

DIMARTS 7 D'OCTUBRE

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació