La muralla romana de Barcelona, més propera als vianants

L'ajuntament anuncia la remodelació de la plaça de Ramon Berenguer el Gran, que guanyarà espai amb l'anul·lació de la parada per autocars turístics

per Jordi Palmer, 4 d'octubre de 2014 a les 18:04 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 d'octubre de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Les muralles quedaran molt més properes als vianants


Caminar a tocar de les restes de la muralla romana de Barcelona. Aquesta és la principal novetat de la reforma integral que l'ajuntament de la capital catalana prepara per a la plaça de Ramon Berenguer el Gran, en el marc d'un conjunt d'intervencions d’ordenació a la Via Laietana.


Així, la plaça Berenguer serà sotmesa a una remodelació de caire urbanístic que la convertirà en un espai que donarà la prioritat als vianants i que quedarà més ben integrat a la Via Laietana, eliminant la plaça enfonsada uns metres i amb superfície de sauló, que amb la reforma passarà a estar al mateix pla que la Via Laietana, i es pavimentarà amb llosa de pedra natural. Ara bé, unes grades permetran salvar el desnivell amb la muralla romana, que guanyarà en lluïment i també en proximitat amb el ciutadà, seguint els criteris del Pla Barcino, que té com a objectiu posar en valor els elements romans de la ciutat.

També està previst alinear la vorera d’aquest tram de la Via Laietana, i per tant, fer desaparèixer el tram de calçada que actualment s’endinsa en la vorera i en el qual s’aturen els autocars turístics. A més a més, s’ubicarà un nou pas de vianants de la Via Laietana a l’altura d’aquesta plaça.


 
Per altra banda, i a continuació de la fase anterior, al mes de febrer, també es portarà a terme una intervenció en el carrer que travessa la plaça a tocar de la muralla, el carrer de la Tapineria (imatge esquerra). El tram de carrer que ara té trànsit passarà a ser de plataforma única i l’altre tram, el del costat de l’avinguda de la Catedral, també se sotmetrà a una millora substancial del paviment, de plataforma única, de manera que tot el conjunt conformarà una gran zona de prioritat per als vianants amb un traçat continu. La diferència de cota entre els nivells del carrer de la Tapineria i la base de la muralla es resolen mitjançant elements senzills formats per grades amb algun tram d’escales i rampes que permetran accedir al nivell inferior proper a la muralla. 

Aquesta remodelació urbana, que s’allargarà pràcticament un any, afectarà una superfície total d’uns 4.000 m2 i suposarà una inversió total d’1,6 milions d’euros. 


Canvis en els passos de vianants

Així mateix, es modificarà el disseny de dos passos de vianants per tal de facilitar substancialment als vianants el creuament de la via. Als passos de vianants situats a tocar de la plaça de l’Àngel i Argenteria se’ls afegirà un nou pas amb traçat diagonal que connectarà directament la plaça de l’Àngel amb el carrer de l’Argenteria.

També es produeix una modificació als dos passos de vianants de la Via Laietana situats a banda i banda de la plaça d’Antoni López. En aquest cas, el pas situat al sud de la plaça es traslladarà al tram central i es modificarà l’amplada per fer-lo més gran. El pas situat al nord (vorera de muntanya del carrer del Consolat de Mar) serà eliminat. 

Aquesta intervenció comença la primera setmana d’octubre i acabarà a final de mes i contribuirà a fer més fàcil el creuament de la Via Laietana als veïns i també als visitants.

Reordenament de l'estacionament d'autocars turístics

A partir del 4 de novembre, els autocars ja no podran encotxar i desencotxar a les places de Ramon Berenguer el Gran i d’Antoni Maura, tot i que a aquesta última es reservarà un espai d'ús exclusiu per a vehicles que transportin persones amb mobilitat reduïda o infants, vehicles que estaran obligats a fer una reserva prèvia de l’espai via web. 

Aquesta anul·lació de les parades de la Via Laietana va acompanyada d’una reordenació de les zones d’estacionament d’autocars turístics situades al perímetre del districte. A partir del dia 4 els autocars podran aturar-se a la plaça Catalunya, el passeig Colom, el passeig de Lluís Companys i la plaça Drassanes.

Finalment i de manera progressiva a partir del mes de novembre, es marcaran amb senyalització vertical nous itineraris i recorreguts per vianants a Ciutat Vella. 
 

Imatge virtual de la plaça de Ramon Berenguer el Gran des de la Via Laietana
 

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació