Moreno: «Els alumnes de valencià rendeixen més que els de castellà»

El president d'Escola Valenciana revela informació "amagada" pel govern del PP i explica les dificultats d'accés a l'ensenyament en català

, València | 07/09/2014 a les 23:59h
Arxivat a: País Valencià, Escola Valenciana, Ensenyament en valencià, Unitat de la llengua, Entrevista amb Vicent Moreno
Aquesta notícia es va publicar originalment el 07/09/2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Vicent Moreno lidera una de les entitats essencials de la societat civil valenciana.


Clar i ras: “ Ens agradaria no existir”. Vicent Moreno (Massanassa, Horta Sud, 1957) refereix amb aquesta frase quant necessària és la defensa de l'educació en valencià. Fundada fa trenta anys, Escola Valenciana és referent en la denúncia de les discriminacions lingüístiques a tot arreu del país. Brinda assistència jurídica, negocia amb el govern de torn, organitza festivals i trobades escolars, i obté nombrosos guardons i reconeixements. Pròxim objectiu: l'autosuficiència econòmica per a no dependre de les subvencions concedides pel poder polític. Per a visites:   escolavalenciana.com


- Llei Orgànica per a la Millora de la Qualitat Educativa. Com va?

La LOMQE devalua els pocs avanços que hem aconseguit amb el Programa Plurilingüe del 2012, que apostava per un ensenyament en valencià, castellà i anglés. L'única assignatura obligatòriament impartida en valencià, Coneixement del Medi, queda dividida en dos, Naturals i Socials, i es permet que una d'elles s'impartisca en castellà. El govern de Fabra ha liquidat el programa d'immersió lingüística sense garantir el bilingüisme. De fet, la LOMQE elimina tot el currículum vinculat al País Valencià, la nostra història i cultura.


-I què es pot fer?

A Escola Valenciana pensem que el bilingüisme real solament s'aconseguirà incrementant el temps d'exposició de l'alumnat al valencià, introduint-lo com a primera llengua en Infantil. Tot seguit s'hauria d'incorporar l'anglés i, per últim, el castellà, però no abans de segon o tercer de Primària. Els alumnes que opten per línia en castellà no arriben a dominar la llengua local i molt rarament són bilingües. Per contra, els que opten per línia en valencià dominen les dues llengües cooficials i mostren major aptitud per a un tercer idioma.


-Major rendiment d'uns alumnes que d'altres en funció de la llengua en què estudien?

La Generalitat oculta informes on s'acredita que els estudiants de línia en valencià són els únics que alcancen el plurilingüisme ple i obtenen, de mitjana, millors notes en altres llengües i en la resta de matèries. Aconsegueixen major rendiment. En concret, un estudi de la Unitat d'Educació Multilingüe de la Universitat Jaume I de Castelló, dirigit per la investigadora Laura Portolés, constata que els alumnes de línia valenciana tenen millor predisposició per a les llengües i major obertura mental per a la resta de matèries.


-Escola Valenciana sosté que s'estan suprimint unitats en valencià alhora que la Generalitat assegura que en els darrers deu anys s'han creat més unitats d'ensenyament en valencià que en castellà. A qui creure?

És un parany. Les gràfiques de la Conselleria només inclouen els col·legis públics. Si incloem els concertats, sufragats també amb els diners de tots, els percentatges es capgiren i afloren les discriminacions. Un poble de tres-cents habitants té el mateix dret a una carretera d'accés que a un col·legi públic, encara que tinga només cinc alumnes. L'educació no ha de ser necessàriament sostenible: no és un negoci sinó un servei.


-I com es fa això?

El nostre objectiu és que no hi haja un sol alumne sense accés a l'educació en valencià. Actualment, només un de cada tres alumnes el té garantit. Exigim que cap poble, per menut que siga, es quede sense línia educativa en la llengua local. Un centre concertat que només ofereix línia en castellà mai no pot ser substitutiu d'una oferta pública i plurilingüe. I el govern del PP, si ha de triar entre públic i concertat, tria concertat. Em consta que a Catalunya l'ensenyament concertat és també potent, però allà sí hi ha una aposta pel català. Si al País Valencià les coses foren igual que a Catalunya, Escola Valenciana no faria aquest discurs.


-Quants col·legis concertats del País Valencià tenen línia en valencià?

Són casos comptats. Almenys el 93% de l'oferta educativa en valencià es concentra en l'escola pública. La immensa majoria de centres concertats d'Infantil, Primària i Secundària eduquen en castellà, a excepció d'algunes cooperatives. I si parlem de centres privats, no hi ha cap a tot el País Valencià que eduque en la llengua autòctona.


-I què passa a la universitat?

Oficialment les línies en valencià existeixen, però els professors fan el que volen invocant la llibertat de càtedra. Hi ha docents que trien grups de valencià perquè tenen major rendiment o millor horari, i imparteixen les classes en castellà.


-Com pot ser això? No s'està vulnerant el dret de l'alumne?

En el dia a dia les universitats ho permeten. Si ho desitja, un alumne pot presentar una reclamació contra un professor. És el que recomana la direcció de cada facultat quan hi ha una queixa. La majoria d'alumnes, però, renuncien a fer-ho.


- Ha avortat el PP la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià aprovada el 1983?

Seria una mica fort dir això. Es pot dir que ha minvat interessadament les seues capacitats. Al País Valencià cal abordar un nou marc educatiu. Necessitem una llei de normalització lingüística que apuntale la importància de la llengua local. I les autoritats han de donar exemple, començant pel president de la Generalitat, que no solta paraula en valencià. No tenim televisió en valencià, ni premsa, ni cartes als restaurants... És una llengua menyspreada. El 90% dels càrrecs i militants del PP són valencianoparlants però la releguen a l'ús domèstic. No la volen oficialitzar. No resulta estrany que hi haja alumnes que, amb tota seriositat, li pregunten al professor: "per què m'ensenya valencià? quina utilitat té?"


-Són molt habituals aquestes situacions?

Probablement a La Ribera no passarà mai, però sí són comentaris habituals als instituts de les zones fortament castellanitzades, coma ara les àrees metropolitanes de València i Alacant.


-Al País Valencià hi ha comarques on mai no s'ha parlat el valencià. Com s'ha de tractar aquests territoris?

La línia divisòria establerta per la Llei d'Ús i Ensenyament els manté discriminats. Igual que un valencianoparlant ha de tenir opció a aprendre el castellà, un castellanoparlant ha de tenir accés a l'aprenentatge del valencià si eixe és el seu desitj. Els ho han venut malament fent-los creure que el valencià no resulta necessari. El desconeixement de la llengua cooficial els pot generar desigualtats insalvables.


-Quantes famílies volen escolaritzar els fills en valencià i no ho aconsegueixen per dificultats d'accés?

És una dada difícil d'obtindre. Hi ha molts pares i mares que marquen com a primera opció el valencià, però no protesten si se'ls assigna unitat en castellà. En matèria lingüística hi ha molt de conformisme i poques ganes de lluitar. Nosaltres diguem que si hi hagués accés a tots els racons del País Valencià, hi hauria 130.000 alumnes més estudiant en valencià.


-Canviaran les coses si l'esquerra assolix el poder l'any que ve?

Esperem que sí. Escola Valenciana continuarà traslladant-li al partit del govern el seu model educatiu. Com hem fet sempre.


-Què li sembla l'ofensiva anticatalanista del govern d'Alberto Fabra i la reiterada negació de la unitat de la llengua?

És l'únic argument que els queda per a continuar marejant el personal i romandre al poder. A nosaltres ens importa ben poc: eduquem en valencià, que és el nostre català, amb les seues variacions dialectals. A algunes comarques de Castelló es pot parlar obertament de català. A València ciutat, per contra, no pots dir que ensenyes el català: ensenyes el valencià, que és la mateixa llengua. Cada mestre sap com ho ha de fer. Per a nosaltres és un debat superat.


- Quin efecte li causa a un alumne valencianoparlant saber que el president Cánovas del Castillo va prohibir l'ús del català, i per tant del valencià, en conversa telefònica? O que els mestres que impartien classe en llengua no castellana durant el franquisme eren reprimits?

Malauradament, la LOMQE ja no deixa abordar aquestes matèries. Són dades difícilment comprensibles per a un alumne del segle XXI. Però no cal furgar en èpoques passades i amb manca de llibertat. Els alumnes tampoc no entenen que avui no se'ls deixe veure TV3. Amb la seua llei educativa, el PP busca l'escola de quan jo era menut: una escola gris, de mala qualitat i on no pots parlar la llengua de casa. O tens diners i et pagues un centre privat, o te'n vas al gueto.


- I de Catalunya, què em diu?

El que diguen els catalans.


-Partidari del dret a decidir?

Sempre. I si l'aposta és la independència, a respectar-ho. Els valencians no estem en eixa fase.


-Països Catalans?

Els Països Catalans són un bon invent cultural, però nosaltres tenim la nostra identitat i autonomia com a poble. Ah, una cosa important: si els catalans opten per la independència, que alliberen l'autopista.
 

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Clar que sí.
Anònim, 08/09/2014 a les 00:19
+49
-5
Aquest home té més raó que un sant. Del cap a la cua.
Señor Moreno!
Fray Luis de León, 08/09/2014 a les 07:37
+14
-51
De Cervantes a Garcilaso, de Baroja a Delibes. Tiene usted razón, señor Moreno, todos unos ineptos de segunda fila. Dios, qué pandilla de empanados!
@ Fray Luis de León
Basset, 08/09/2014 a les 08:14
+37
-6
"Decíamos ayer..." No el sona la frase? Tararot!
Tenim una eina poderosa i quasi no la fem servir.
Tònim, 08/09/2014 a les 08:22
+37
-6
Això del major rendiment de l'escola en valencià s'ha de donar a conèixer molt més a la població.
És una dada lògica. També passa a Catalunya i també hi ha estudis similars a la Catalunya Nord.
Les raons son dues. Una és directament per la facilitat que dóna el dominar dues llengües. L'altre és perquè els pares amb més cultura, les famílies més inquietes, que és d'on surten nens amb més capacitat, porten els nens a l'escola en valencià. I els pares més garrulos els porten en castellà.

S'ha de dir que els empresaris que ho coneixen miren el curriculum per saber si el candidat a un lloc de treball ve de escola en valencià o en castellà.

També s'ha d'informar obsessivament a la població i a tots els empresaris.

S'han d'usar sense complexes aquestes dades.
La Campana de Gràcia
Butifarra blanca, 08/09/2014 a les 10:05
+11
-35
Todo el mundo sabe que Catalunya es la Tierra Prometida y los catalanes el pueblo elegido. ¡Postraos ante tanta magnanimidad! ¡Rendíos ante tanto saber! Las señales del cielo (como la de ayer) no hacen más que confirmarlo.

P.D: Así es Fray Luis. ¿Qué ha dado la cultura hispana al mundo? Un Cervantes, un Velázquez, un Lope de Vega,un Goya, un Lorca, un Marcial si nos remontamos más... Y un largo etcétera. ¿Quiénes son esos? Todos incultos, todos bárbaros celtíberos.
Español
Masias, 08/09/2014 a les 10:39
+10
-41
.Hace 35 años que el español ( el idioma nacional ) fue prohibido en educación publica en media España ( Cataluña, valencia, Baleares, Galicia, Euskadi ), que se piden requisitos lingüísticos para opositar y trabajar en media España y se divide a los ciudadanos en base categorías de 1 y 2 según sepas o no esa lengua minoritaria. Se han subvencionado todos los medios públicos de comunicación de masas (tv, radio, libros, teatro, cine etc) se han aprobado asignaturas identitarias , se ha falseado la historia nacional y se fomentan sentimientos de odio hacia España. Llevan 35 años condicionando a niños desde los 5 años en sus comunidades autónomas con el mensaje de " somos diferentes" y nadie ha hecho nada, ni el pp ni el psoe ¿a que viene ahora tanta sorpresa........?

les mentides lingüístiques
Anònim, 08/09/2014 a les 10:46
+29
-4
El problema per aprendre noves llengües són els pares, no pas els fills. La dropada dels progenitors s'excusa en els fills que no tenen realment cap problema. Ningú no pot prohibir la parla familiar i a casa és el millor lloc per portar-la a cap. Conèixer idiomes és ampliar horitzons.
Castilla
Moreno Arderiu, 08/09/2014 a les 11:48
+27
-6
¿Por que se confunde el antiguo reino de Castilla con España? La España actual nada tiene que ver con la grande y libre y los anhelos de tertulia de cafe madrileño,el estado moderno es una representación de la diversidad de lenguas caracteres y nacionalidades (para algunos naciones,muy respetable) que la componen,pero algunos siguen anquilosados en el ideario de conquista del reino de Castilla,entonces no se extrañen señores de la meseta si en otras tierras pretenden desvincularse de esa unidad de estado que no tolera la diferencia.
idioma lleonés
Anònim, 08/09/2014 a les 13:27
+13
-2
El problema és Castella, que la volen expandir. L'any 2000, era estiu i estava fent el Camí de Sant Jaume, i passant per Lleón (León), al matí, continuant la marxa, em vaig trobar amb llençols penjats pels passejos i parcs que deien: Lleón sólo! Lleón no volia anar amb Castella. Així, doncs, res de Castilla y León.
Castella
Anònim, 08/09/2014 a les 13:51
+17
-3
"Castilla miserable
ayer dominadora
envuelta en tus andrajos
desprecias cuanto ignoras"
PRIETAS LAS FILAS RECTAS MARCIALES.
Anò, 08/09/2014 a les 16:08
+11
-1
Butifarra blanca, però que analfabet eres, per Deu. Quant Marcial escrivia en castellà?. Quant estava borratxo ?. Quant practicava l´onanisme?.
Xapó!
Des de València, 08/09/2014 a les 16:09
+16
-1
Vicent i tota Escola Valenciana fan un treball majestuós en favor d'una educació en valencià i de qualitat. He estat a punt de plorar d'emoció quan he vist que un mitjà com Nació Digital, suposadament absort amb l'independentisme, li dedica un espai tan ample a aquest assumpte. Em sent com si l'entrevistat fora el meu fill. Gràcies!
Para el Sr.Ano
Recias marciales dice la canción..., 08/09/2014 a les 17:50
+0
-12
Marcial nació en Bílbilis (Hispania). Por lo tanto era Hispano. Nadie ha escrito que escribiera en castellano. Tampoco Goya pintaba en castellano...
estais enfermos.
Anònim, 08/09/2014 a les 19:05
+1
-14
es que ese idioma hace milagros.
el que no lo quiera ver ,,,,,
Anònim, 08/09/2014 a les 19:06
+0
-15
bueno , por fin aceptan que el idioma de valencia no es el catalan , sino el valenciano , ya nos vamos entendiendo.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Manifestació en suport als «Jordis» | Adrià Costa
Isaac Meler
01/01/1970
El magistrat Pablo Llarena denega els permisos per abandonar Soto del Real, el contacte amb mitjans fora del règim ordinari de visites i limita la connexió a Internet al control del centre penitenciari
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el procés d'independència i les eleccions del 21 de desembre
 14:23 VÍDEO El sergent dels Bombers de Vic replica de nou les acusacions d'Albiol. El cap de llista del PP va carregar contra el cos per "posar" una pancarta dels presos polítics a la plaça de la capital osonenca.
 14:02 ÚLTIMA HORA El Tribunal Suprem cita a declarar Forn, Sànchez i Cuixart l'11 de gener. És una mesura que tots tres havien sol·licitat en els recursos interposats contra l'ordre d'empresonament.
 13:55 Els «comuns» retreuen a Junts pel Sí haver mantingut les retallades d'Artur Mas. Xavier Domènech aposta per una universitat "pública i gratuïta" i acusa el governs d'Artur Mas d'haver estat "matant la joventut" del país i d'haver "expulsat" 50.000 joves de la universitat. Ho explica Sara González
 13:43 
 13:34 Fachin avisa que cada vot als «comuns» serà contra «el projecte que més preocupa a Rajoy». L'exdirigent de Podem, en un acte amb ERC, acusa Domènech de no defensar la sobirania de Catalunya com quan compartien militància a Procés Constituent. Informa Roger Tugas.
 13:31 Xavier Domènech reivindica una una universitat "pública i gratuita" a Catalunya i un pla de retorn dels joves que han marxat a l'estranger 
 

Xavier Domènech, al míting a plaça Universitat Foto: Adrià Costa

 13:30 JxCat insisteix que un «gran resultat» de Puigdemont dificultarà la seva detenció.
Josep Rull, en una roda de premsa a l'agència Efe, sosté que "sense guanyar les eleccions" es dificulta la sortida de la presó i la tornada de l'exili. Informa Oriol March.
 
 13:25 Xavier Domènech assegura que és una "vergonya" com el govern d'Artur Mas ha estat "matant la nostra joventut" amb la pujada de les taxes universitàries 
 

Xavier Domènech, durant el míting a la plaça Universitat Foto: Adrià Costa

 13:28 ÚLTIMA HORA El Suprem no permet a Jordi Sànchez sortir de la presó per fer campanya. El magistrat Pablo Llarena denega els permisos per abandonar Soto del Real, el contacte amb mitjans fora del règim ordinari de visites i la connexió a Internet fora del control del centre penitenciari.
 13:19 Xavier Domènech denuncia que 50.000 joves han hagut de deixar la universitat per culpa del 67% d'increment de les taxes universitàries impulsada per la Generalitat de Catalunya 
 13:15 Owen Jones: "O guanyem ara, o avançarà el feixisme i el racisme que va acabar amb les nostres societats a mitjans del segle passat" 
 

Owen Jones, al míting dels comuns Foto: Adrià Costa

 13:11 Owen Jones assegura que els joves són "l'avantguarda capaç de posar fi a un establishment podrit de dalt a baix" 
 13:07 
 13:06 Owen Jones adverteix, en un míting amb Xavier Domènech, que els "enemics són comuns" i que per això cal "solidaritat" entre estats: "Els problemes provocats per les crisis i creats per la banca, els hem de pagar entre tots" 
 

Xavier Domènech i Owen Jones, al míting a la plaça Universitat de Barcelona Foto: Adrià Costa

 13:01 Vicenç Navarro carrega contra Ciutadans, que tenen la carpa a pocs metres del míting de Catalunya en Comú-Podem: "Com poden dir que estimen Espanya quan estan fotent el poble català?"
 

L'economista Vicenç Navarro, en un acte dels comuns Foto: Adrià Costa 
 13:01 «El teu Vot», el qüestionari per sortir de dubtes de cara al 21-D. Es tracta d'un llistat de 25 preguntes per descobrir quines coincidència té cada votant amb les candidatures que es presenten a les eleccions. Ho explica Sergi Ambudio.
 12:58 L'economista Vicenç Navarro denuncia que hi ha un 40% de joves que "ja no tenen un millor nivell de vida que els seus pares" en un acte de Catalunya en Comú-Podem a la plaça Universitat 
 

L'economista Vicenç Navarro, en un acte dels comuns Foto: Adrià Costa

 12:55 Albano Dante Fachin avisa que cada vot a Catalunya en Comú-Podem "ajuda que surti derrotat el projecte que més preocupa Mariano Rajoy, el que va fer la gent l'1-O"
 
 12:55 
 12:52 
 12:48 Miquel Iceta es referma en la seva aposta per indultar els presos polítics: "No m'importa pagar un preu per atrevir-me a pensar en escenaris de reconciliació".
 12:47 
 12:46 La CUP manté «l'esperança» d'aliar-se amb els «comuns» però els demana un «bany de realitat». Carles Riera rebutja entrar en la "polèmica nominalista" d'ERC i Junts per Catalunya sobre la presidència de la Generalitat, i afirma que, en el camí de la República, "tots els noms seran benvinguts". Ho explica Aida Morales
 12:13 La secretària general d'ERC, Marta Rovira, i l'ex-secretari general de Podem Catalunya, Albano Dante Fachin, inicien un diàleg sobre el model de procés constituent que volen impulsar en la nova legislatura.
 

Marta Rovira i Albano Dante Fachin, aquest dijous, en un diàleg sobre el procés constituent català. Foto: Roger Tugas

 12:14 Miquel Iceta ha recordat que el Tribunal Constitucional ha suspès la llei catalana contra el canvi climàtic, fet davant del qual creu que aquest camp ha de ser cosa de totes les administracions. "Els problemes de qualitat de l'aire i contaminació no coneixen de fronteres", ha remarcat.
 12:14 Albiol avisa que Puigdemont «no se'n riurà» de la «democràcia espanyola». El candidat del PP pressiona els "comuns": "Amb la seva abstenció han de permetre que governin els constitucionalistes o els independentistes".
 12:09 El candidat del PSC al 21-D, Miquel Iceta, explica les seves propostes de medi ambient en un acte a Sant Joan Despí (Baix Llobregat). El socialista aposta perquè Catalunya sigui "una comunitat autònoma puntera en la gestió integral del canvi climàtic", i per ara en aquest camp afirma que ha trobat a faltar "un compromís més gran" del Govern.
 12:05 ÚLTIMA HORA La justícia belga arxiva definitivament l'ordre de detenció contra Puigdemont. El procés s'ha acabat després d'una vista de només cinc minuts amb les defenses del president i els quatre consellers exiliats.
 11:43 Puigdemont: «Amb el 155 cal jurar la Constitució per comprar un estetoscopi». El president de la Generalitat recalca les "dificultats" dels treballadors sanitaris en anys de retallades però destaca el "reconeixement internacional" del model català, i proposa un pacte nacional per definir les polítiques de salut. Per Oriol March.
 11:34 El candidat del PP, Xavier García Albiol, expressa que se sent "còmode" amb un candidat en "presó preventiva" (Oriol Junqueras) i un altre candidat "fugat" (Carles Puigdemont). 
 11:21 El PP fa una crida a la mobilització unionista en un nou vídeo de campanya: "Parla amb amics i familiars a Catalunya perquè el 21-D votin per Espanya".
 11:20 La Guàrdia Civil deté el director general d'Unipost pel referèndum de l'1-O. Els agents han fet dues entrades a la seu social i en un domicili particular.
 11:16 María Dolores de Cospedal s'ha desplaçat fins a l'aeroport de Reus per presenciar les maniobres que l'exèrcit espanyol està portant a terme al Camp de Tarragona, informa Jonathan Oca. Ha vist de primera mà l'enlairament de dos Eurofighters.
 10:53 Antoni Trilla, epidemiòleg i número 68 per Barcelona de la llista de Junts per Catalunya, reclama que Catalunya tingui presència en organismes internacionals de cooperació.
 11:00 
 10:32 Marina Geli, exconsellera de Salut, inaugura l'acte sobre salut de Junts per Catalunya. Insisteix que cal un millor finançament per als serveis socials i indica la necessitat de garantir un bon "envelliment" a la ciutadania.
 10:31 La candidata del PP de Lleida llença una estelada a les escombraries.
 10:18 Xavier Domènech interpel·la directament PSC i ERC per construir una «alternativa real». El cap de llista de Catalunya en Comú demana acabar amb el bloc de la "confusió" independentista i el bloc de la "negació" que representen PP, PSC i C's. Ho explica Sara González
 

El cap de llista dels comuns, Xavier Domènech, durant el discurs a Nueva Economía Fórum Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú

 09:43 Mònica Terribas planta cara a la Junta Electoral: «He de nadar i guardar la roba? No, gràcies!».
 09:40 Xavier Domenèch crida a ERC i al PSC a "sortir d'on són" per forjar una "alternativa real" que permeti sortir del procés "amb dignitat" 
 09:40 El cap de llista de Catalunya en Comú-Podem, Xavier Domènech, demana que no es "participi més de la confusió" de l'independentisme, però avisa que la solució tampoc passa per una "coalició Frankenstein" de Ciutadans, PP i PSC
 09:22 ACTUALITZACIÓ Un detingut per la Guàrdia Civil en l'escorcoll a la seu d'Unipost a l'Hospitalet de Llobregat.
 08:54 El PSC recrimina a Lluís Puig que fos a Brussel·les mentre Àngel Ros defensava les obres de Sixena.
 08:41 ÚLTIMA HORA La Guàrdia Civil escorcolla la seu de l'empresa Unipost. Els agents busquen informació sobre els preparatius de l'1-O.
 08:27 Els periodistes del Congrés castiguen Gabriel Rufián
 07:46 PORTADES «La policia blinda la frontera per si torna Puigdemont», a «El Periódico». Recull de les portades dels mitjans catalans i espanyols de paper.
 07:23 La cuina de campanya de la CUP: orgànica, militant i anònima; per Aida Morales. Els cupaires també són diferents en campanya: no tenen director d'orquestra, les decisions es gesten en equip i preparen espots que ni tan sols demanen el vot.
 06:45 El DESPERTADOR de Ferran Casas: Estremera no havia d'entrar en campanya.
 06:43 ERC clourà la campanya reivindicant Junqueras amb un acte al davant de la presó d'Estremera, informa Roger Tugas. Els republicans reforçaran l'últim dia la presència de Junqueras fent un acte "simbòlic i de denúncia" al costat de la presó on està reclòs i també a Sant Vicenç dels Horts, el municipi del qual és veí i d'on va ser alcalde.
 23:26 LA CARAVANA. Layret, el «Nostradamus» de la CUP. Diversos mítings del partit de l'esquerra independentista recorden les paraules de l'advocat laboralista Francesc Layret sobre el poder popular; la contracrònica d'Aida Morales.
Entrades anteriors »
Xavier Domènech, en un míting a la plaça Universitat | Adrià Costa
Sara González
01/01/1970
Xavier Domènech aposta per una universitat "pública i gratuïta" | El cap de llista de Catalunya en Comú acusa el governs d'Artur Mas d'haver estat "matant la joventut" del país i d'haver "expulsat" 50.000 joves de la universitat
Horacio Seguí, a casa seva | Mariona Batllés
Esteve Plantada
01/01/1970
El llibre "La meva vida en un 'clic'", amb textos de Toni Vall, repassa la trajectòria d'una de les figures més impressionants del fotoperiodisme català | L'obra es presenta aquest dijous a les 18:30h a la Sala Berlín del Camp Nou
Joan Brossa | MACBA/ACN
Toni Vall | 1 comentari
01/01/1970
«És bonic quan perceps que un artista és estimat. Quan en un museu costa donar dues passes seguides perquè està ple a rebentar vol dir que queda un bri d'esperança entre tanta foscor»
Acte central de la CUP a Barcelona. | Adrià Costa
Aida Morales
01/01/1970
Els cupaires també són diferents en campanya: no tenen director d'orquestra, les decisions es gesten en equip i preparen espots que ni tan sols demanen el vot
Mariano Rajoy i Xavier García Albiol en un acte de campanya a Badalona | PPC/Job Vermeulen
Isaac Meler | 2 comentaris
01/01/1970
El president espanyol visita inesperadament la ciutat de Xavier García Albiol i al vespre demana "respecte" a l'empresariat català