Brice Lafontaine: «Em sento francès per obligació»

El president d'Unitat Catalana creu que la independència de Catalunya Sud serà positiva pel nord, perquè "França no podrà negar que hi ha una nació catalana perquè hi haurà un Estat català"

per Jordi Palmer , 20 d'agost de 2014 a les 23:59 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 d'agost de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El president d'Unitat Catalana, Brice Lafontaine Foto: Jordi Palmer / Nació Digital

Brice Lafontaine (Perpinyà, 1982), és el president del partit nord-català Unitat Catalana i tinent d'alcalde a Perpinyà, on s'ocupa de temes de catalanitat i transfronterers. Favorable a la independència de Catalunya Sud perquè "França no podrà negar que hi ha una nació catalana perquè hi haurà un Estat català", lidera una campanya per aconseguir una regió pròpia per a Catalunya Nord en contra de la fusió prevista per Hollande.
 
-Vostè va entrar en política per culpa de Jacques Chirac?
 
-Sí, vaig participar en un programa de TF1, on volia preguntar a Chirac sobre la llengua catalana. Com era l'únic representant dels pobles de França a banda dels francesos, vaig ser l'únic que va fer una pregunta d'aquest tipus. Al final la pregunta no va entrar al directe, així que després li vaig preguntar directament al presidents, que al final em va dir que per tenir el que volia havia de demanar la independència i bé, la hi vaig demanar.
 
-I què va passar?
 
-Va passar que jo només volia una millora de la llengua i la cultura i el reconeixement del poble català, però allò em va portar a entrar en el món polític i a conèixer Jaume Roure, d'Unitat Catalana.
 
-El partit del qual ara és president.
 
-Sí, ara jo sóc el president i Roure, el vicepresident.
 
-Faci un esbós del catalanisme polític a Catalunya Nord.
 
-Bé, el meu partit és Unitat Catalana, tenim representació amb càrrecs electes, jo mateix sóc tinent d'alcalde a Perpinyà, on m'ocupo de qüestions de catalanitat i transfrontereres. A més tenim pactes amb batlles de diversos municipis, com Sant Cebrià i Elna. Nosaltres representem el catalanisme polític a Catalunya Nord, però a més hi ha les sucursals de dos partits del sud, CDC i ERC. Hi tenim bones relacions, especialment amb ERC, perquè també formem part de l'Aliança Lliure Europea, però creiem que la problemàtica del nord no és la mateixa que la del sud.
 
-Què en pensen, de la reforma regional impulsada pel govern Hollande?
 
-Nosaltres estem representats pel departament i formem part de la regió del Llenguadoc-Roselló, però el 2015 es fusionarà amb Migdia-Pirineus amb Tolosa com a capital. Nosaltres lluitem des de l'inici per tenir una regió autònoma a Catalunya Nord, perquè creiem que cal una delimitació correcta de Catalunya Nord per poder treballar sobre el nostre territori, però el problema de França és que no creu en les identitats regionals.
 
-La identitat catalana a Catalunya Nord és prou viva?
 
-Nosaltres som catalans, no existeix altre terme a partir del departament. La gent sempre serà catalana i no tenim el problema del sud de ser català o espanyol. Aquí som catalans i francesos fora dels més catalanistes com jo, que em considero francès per obligació. 
 
-A Perpinyà ningú no parla català, veritat o mentida?
 
-Mentida, però cal buscar. És complicat però si vol ho pot fer. El problema és que la gent del sud esta convençuda que és millor parlar en castellà a la gent que no parla català. Per això tinc el projecte de fer una guia de llocs on poder parlar català, amb empreses, restaurants, hotels, botigues... per a la gent que vulgui pugui viure en català.
 
-El problema del català és que es va perdre la transmissió generacional. Això es pot recuperar?
 
-S'està recuperant. La gent jove vol recuperar la llengua, que es va trencar per una vergonya instaurada per França a principis del segle xx. La visió francesa és que hi ha una sola nació amb una sola llengua, espanyol a Espanya i francès a França, però la gent jove té el sentiment que hem de recuperar la llengua. Hi ha una gran mentida francesa i això ens fa una mica revolucionaris, volem tornar a ser catalans. Jo mateix només tinc una àvia que parla català, i ella mateixa no acaba d'entendre que jo també el parli i l'aprengui, però també és veritat que molts francesos que no parlen català també volen la independència de Catalunya perquè veuen que hi ha una gran mentida francesa creada a partir d'explicar-nos una història que és la mateixa per a nosaltres, els bretons o els dels territoris d'ultramar.
 
-Com afectarà a Catalunya Nord una eventual independència de la Catalunya Sud? Com es viu el procés sobiranista?
 
-En cap cas es viu de manera negativa. Aquí, o hi ha indiferència o molt interès. I la independència serà positiva perquè França no podrà negar que hi ha una nació catalana perquè hi haurà un Estat català. 

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació