Una nova empresa vol tornar la força al sector del suro català

per Redacció , Barcelona, 15 de juny de 2014 a les 08:57 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de juny de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Inauguració de Quality Suber, a Santa Coloma de Farners. Foto: CFC.

El conseller d’Agricultura, Josep Maria Pelegrí, va presidir ahir a Santa Coloma de Farners (La Selva) l’acte de cloenda de les XXXI Jornades Tècniques Silvícoles Emili Garolera. Pelegrí va fer un reconeixement a la figura del gran silvicultor Emili Garolera, que va ser impulsor, i que ha fet extensiu al Consorci felicitant-lo per la organització d'aquesta 31a. edició.


Acompanyat d’Antoni Solà, alcalde de Santa Coloma de Farners, de Josep M. de Ribot, president del Centre de la Propietat Forestal, i de Rosendo Castelló, president del Consorci Forestal de Catalunya, el conseller va inaugurar les instal·lacions de la nova companyia Quality Suber, que ha estat creada per la Cooperativa Serveis Forestals,
l’Associació de Propietaris del Montnegre i el Corredor i per l’empresa Corcho del

País.

El conseller va destacar que Catalunya compta amb un gran actiu que és el suro, però que ara cal aconseguir que això repercuteixi econòmicament al sector. En aquest sentit, el conseller va manifestar el seu recolzament al sector, que li cal innovar, "de la mateixa manera que ho han anat fent les JTS durant tots aquests anys." A data d’avui però, la indústria de fabricació de taps a Catalunya importa una gran quantitat de matèria primera (suro), i aquesta és precisament la tendència que es preveu revertir gràcies a la capacitat de subministrament i preparació del producte de la nova empresa.


El president del CFC, que agrupa els propietaris forestals catalans, Rosendo Castelló, va exposar les motivacions que van portar a crear Quality Suber i va destacar
la col·laboració del Departament d'Agricultura a l’hora d’obtenir el finançament necessari per permetre fer un avançament als propietaris pel suro dipositat a Quality Suber. A la vegada, va agraïr la confiança dels propietaris en aquest nou projecte i la implicació de la societat Corcho del Pais.

La producció de suro és, i ha estat tradicionalment, un dels productes més importants dels boscos mediterranis. En aquests darrers anys, però, l’aparició de plagues com el corc del suro que ha produït pèrdues molt importants en el rendiment pel que fa a qualitat del producte, i les dificultats en la comercialització del producte acabat final a causa dels baixos preus de la matèria prima i per l’aparició d’alternatives com els taps de plàstic i metàl·lics, han provocat una reducció de les superfícies gestionades i una pèrdua del potencial productiu de les masses de sureda.

Malgrat això, el suro produït a Catalunya és un producte reconegut per la seva
alta qualitat al procedir de boscos més densos i de muntanya. Aquest fet comporta
l’obtenció d’un suro més dens i amb unes característiques tecnològiques especialment
valorades pel tapat de vins tranquils.

A data d’avui però, la indústria de fabricació de taps a Catalunya importa una gran
quantitat de matèria primera, i aquesta és precisament la tendència que es voldria revertir gràcies a la capacitat de subministrament i preparació del producte de
la nova empresa Quality Suber.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació