Entrevista

La Fura dels Baus: «Res ja no és real si no es veu a través d'una pantalla»

La companyia reflexiona sobre el poder dels smart phones i les smart cities a l'espectacle M.U.R.S., que s'estrena al Grec | El codirector Jürgen Müller alerta que el mòbil s'ha convertit “en el xip personal que ens volien implantar i que a sobre paguem nosaltres”

per Jordi Palmer, 14 de juny de 2014 a les 23:59 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 de juny de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Jürgen Müller, codirector de La Fura dels Baus Foto: Adrià Costa

La companyia La Fura dels Baus, pràcticament reconstruïda amb sis dels seus membres fundadors treballant junts novament, obrirà la 31a edició del Festival Grec amb M.U.R.S., una reflexió sobre el poder dels smart phones i el futur de les smart cities en la societat contemporània. A partir d'un lligam amb el Tricentenari que els porta a abordar la qüestió del setge precisament des d'un lloc emblemàtic com el Castell de Montjuïc, el nou espectacle, batejat com a smart show, permetrà oferir una interacció directa amb el públic a través del mòbil.
 
Jürgen Müller, un dels sis directors de La Fura dels Baus, emfatitza la importància de la tecnologia en la societat contemporània, tot alertant que “res ja no és real si no es veu a través d'una pantalla” i afegint que la tecnologia ha aconseguit la paradoxa que ara tots portem a sobre “un xip personal” i alhora “el paguem nosaltres i el volem canviar cada dos anys”.M.U.R.S. es podrà veure al pati de Santa Elena -escenari d'afusellaments durant el franquisme- del castell de Montjuïc del 30 de juny fins el 5 de juliol. Des de la companyia alerten que serà imprescindible portar un smart phone, perquè l'obra es complementa amb una App que permetrà seguir el show a través d'opcions de realitat augmentada. 
 
 
-Que és exactament M.U.R.S.?
 
-Per a nosaltres és una reflexió sobre la societat contemporània. Gràcies a una invitació del festival Grec i partint del setge del 1714 reflexionem sobre el fet que avui en dia estem més assetjats que mai en el que anomenem smart cities, on l'economia, la mobilitat, la governança..., tot és digital. I en aquest sentit creem un espectacle on el ciutadà tingui l'experiència de saber cap a on anirà tota aquesta proposta de creació d'smart cities arreu del món.
 
-La qüestió del setge fa que l'espectacle es faci precisament al castell de Montjuïc?
 
-Quan ens van proposar fer aquesta obra vam buscar espais i, sabent que hi havia la possibilitat de fer-lo al castell de Montjuïc, sense dubtar vam veure que era el lloc apropiat. Precisament en aquest pati de Santa Elena, un lloc molt emblemàtic del que va ser el franquisme. Als murs encara hi ha marques dels afusellaments, però a més, crec que el que va passar fa 60 anys no està tant allunyat amb fets com el desallotjament de Can Vies i la repressió duta a terme per un govern democràticament escollit. Hi ha una certa diferència, però també cert paral·lelisme en el fet que abans i ara, tot el que no encaixa ha de ser escapçat.
 
-I a quina conclusió ens porta M.U.R.S.? La hiperconnexió ens fa més lliures o just el contrari?
 
-Estem cada cop més controlats. Ara els amos de Google, Facebook i Twitter estan convidats al club Bildeberg. Snowden ens ha alertat que aquí tothom espia. És un tema molt fort perquè vol dir que has d'encaixar en un patró i si no hi encaixes pots tenir dificultats o conseqüències.
 
-I com serà l'obra?
 
-Serà una gran experiència pel públic. Hi haurà diversos espais i a partir d'una multinarrativa farem una proposta lúdica de les noves tecnologies utilitzades de manera creativa. La tecnologia ens controla però també és una eina per expressar-nos. Penso que reivindiquem que pugui haver-hi veus contraposades en concordança harmònica amb un objectiu mundial.
 
-Què veurà el públic?
 
-L'espectacle el podran veure unes 1,500 persones, que hauran de dur un smart phone com a eina imprescindible per participar en l'espectacle.
 
-Cadascú n'haurà de dur un?
 
-Sí. Hem creat una App que donarà la benvinguda al públic i donarà indicacions. El públic serà distribuït per colors i serà un joc entre pantalles i noves tecnologies. Per a mi és molt actual perquè la Fura sempre ha fet teatre contemporani, que en primer lloc vol dir que tot allò que podem utilitzar com a eina ho fem servir. L'any 90 vam fer primeres incursions en el vídeo quan la gent tenia les primeres càmeres i en el 2004, amb 'MTM' ja era un membre més que interactuava amb els actors. Però és que ara tothom té el seu vídeo personalitzat. Tothom pot fer, enviar, rebre i veure vídeo. És molt fort, perquè amb aquest aparell han inventat el xip que ens volien implantar fa 25 anys i a sobre el paguem nosaltres i amb el desig de canviar-lo cada dos anys perquè el xip s'ha quedat desfasat. I encara hi ha un mur entre els que tenen Android i els que tenen iPhone, i entre els que tenen l'iPhone 5 i els que encara no el tenen. Estem ansiosos de tenir un xip personalitzat d'última generació.
 
-El públic serà partícip de l'obra?
 
-Sí. Veurà parts d'escenografia augmentada. De fet juguem amb el mateix que els nostres fills o néts, que corren pel passadís i a traves del mòbil veuen dinosaures. Nosaltres utilitzarem realitats augmentades, farem servir el suport de la tecnologia per explicar el que volem.
 
-Corren el risc que el públic estigui més pendent del mòbil que de l'escenari?
 
-Sí. Ja em vist que en actuacions nostres, sobretot al carrer, la gent està més pendent del mòbil que del que fem, de tal manera que les coses ja no són reals si no es veuen a través d'una pantalla. Gràcies a la pantalla les coses guanyen realitat, és molt fort. El 2007 vaig estrenar 'Imperium' a Pequín i més de la meitat dels xinesos van filmar l'espectacle, el van veure a través de la pantalla. És una nova dimensió, i fer M.U.R.S. introduint aquest llenguatge i convidant a que el vegin a traves del mòbil és apropar-nos a la realitat.
 
-A on anirà M.U.R.S. després de Barcelona?
 
-Primer a Montevideo, i l'any que ve a Madrid i a festivals de França. Avui en dia qui compra un espectacle ha de controlar molt perquè té menys pressupost, i això ho notem. Nosaltres fem molt poca cosa a Espanya i els meus socis viuen de mercats com Xina, Alemanya, França, Itàlia, Noruega, Països Baixos. Tenim una projecció com ambaixadors culturals catalans per tot Europa i el món, i en aquests moments no hem sortit gaire de la crisi per molt que diguin que n'estem sortint.
 
-Segur que l'IVA cultural no hi ajuda.
 
-Gens. I va ser una bufetada que just abans d'ARCO baixessin l'IVA només per als marxants. Realment estan donant molta guerra a la part més baixa de la piràmide.
 
Els actors de La Fura dels Baus, a l'inici de l'assaig. Foto: Adrià Costa

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació