Només un 5,8% dels catalans que viuen a l'estranger podran votar

La Federació d'Internacional d'Entitats Catalanes calcula que ho faran entre un 1 i un 2% i denuncia la lentitud de correus i les ambaixades a l'hora d'enviar les butlletes

per ACN, 21 de maig de 2014 a les 19:41 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 21 de maig de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Només 10.258 catalans residents a l'exterior (el 5,8% del cens) tindran possibilitat de votar a les eleccions europees del 25 de maig. La resta, 165.143 (94,2%) no ho podran fer perquè no o bé no ho han demanat seguint el sistema de "vot pregat", o bé no han vist acceptada la seva sol·licitud, o bé perquè no han pogut completar tots els tràmits previstos dins del termini que marca la llei. La Federació Internacional d'Entitats Catalanes calcula que finalment serà només entre l'1 i el 2% del cens, i denuncia la lentitud del sistema establert al 2011, que depèn en gran part de la celeritat de correus, de les ambaixades i de la Junta Electoral Provincial en fer-los arribar les butlletes arreu del món.
 
Les eleccions del novembre del 2012 al Parlament de Catalunya van posar de manifest les mancances del sistema electoral espanyol pel que fa als vots emesos des de l'exterior. Milers de catalans residents a l'estranger no van poder exercir el dret a vot i es van registrar queixes i protestes davant les ambaixades espanyoles d'arreu d'Europa per denunciar que no havien arribat les butlletes dins del termini que havia establert la Junta Electoral Central, que hi faltaven paperetes de partits, o bé que l'havien rebut el dia abans de la data màxima d'entrega del vot. 
 
Segons la Federació Internacional d'Entitats Catalanes, a aquelles eleccions van acabar exercint el dret a vot només el 3,7% dels censats a l'estranger, i la situació es repetirà en aquests comicis. El seu secretari general adjunt, Antoni Montserrat, apunta que només 10.258 catalans (el 5,84% d'un cens total de 175.401) que es troben fora de l'Estat estan en disposició de poder exercir el vot perquè han vist acceptada la seva sol·licitud de "vot pregat". La resta, 165.143 no tenen cap possibilitat de fer-ho perquè no han fet la sol·licitud o no han completat els tràmits a temps.
 
"Més de la meïtat encara no han rebut les paperetes"
 
Segons els càlculs de les entitats a l'Exterior, finalment només podran exercir el dret a vot entre l'1 i el 2% dels censats a països estrangers, perquè a dia d'avui "probablement més de la meitat encara no han rebut les paperetes". El sistema de "vot pregat", vigent des de la reforma del 2011, estableix que ha de ser el propi resident a l'estranger el que ha de demanar a l'ambaixada, dins del termini i procediment previst, que li enviïn les paperetes per poder efectuar el vot, i no com amb el sistema anterior, quan les ambaixades enviaven les butlletes a tots els residents censats a l'estranger perquè aquests exercicin, si volien, el seu dret. 
 
Un cop rebuda la documentació, els residents a l'estrangers poden enviar la el vot a l'ambaixada (el termini expira el dia 23) o bé anar presencialment a votar al consolat o ambaixada (també fins al dia 23). 
 
"Si a això hi afegim que depenem dels sistemes de correus i que quan es completa el formulari cal que la Junta Electoral Provincial t'enviï els papers, la situació en què ens trobem és que d'entrada el 94,2% dels catalans residents a l'exterior es quedaran sense votar", diu Montserrat. 
 
Dificultats a Amèrica del Sud, Mèxic i Àsia
 
Segons la Federació, les paperetes han arribat de manera "raonable" a Europa, els Estats Units i Canadà, però el retard de l'arribada de les paperetes és considerable a molts llocs del món, com a Sud-America, "on pràcticament no ha arribat res", països com Mèxic, i també a Àsia, Oceania on és "poc probable" que els catalans que hi viuen puguin completar els tràmits dins del termini.
 
D'acord amb el calendari electoral, la documentació havia d'arribar als electors exteriors entre els dies 29 d'abril i 5 de maig. Els electors, a continuació, havien d'enviar el seu vot per correu al seu consolat o ambaixada entre el 29 d'abril i el 23 de maig o bé votar presencialment al consolat o ambaixada entre els dies 21 i 23 de maig. 

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació