Recreació històrica, hobby bèl·lic

La Guerra de Successió, la Guerra Civil espanyola i la Segona Guerra Mundial, els conflictes preferits pels 'reenactors' catalans

per Text Jordi Palmer / Fotos Xavier Sanfeliu
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 de juny de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Escenificar de forma col·lectiva i amb el màxim de fidelitat i rigor un període històric i en especial els seus  conflictes bèl·lics i l'equipament militar del moment. Aquest és, a grans trets, l'element definitori de la recreació –o reconstrucció- històrica, una afició que creix i es popularitza a Catalunya en paral·lel a l'augment de l'interès per la història. Aprofitar el cap de setmana per canviar la roba habitual per un uniforme militar i participar en qualsevol activitat de recreació s'ha convertit en un hobby que cada cop interessa més gent, fins al punt que no són pocs els participants d'aquestes associacions que hi dediquen no només bona part del seu temps lliure, sinó també dels seus estalvis. Els aficionats, coneguts internacionalment amb el nom de 'reenactors' -reconstructors-, acostumen a preferir uns conflictes per sobre d'uns altres, normalment per raons històriques i de proximitat geogràfica. Així, als Estats Units hi ha moltes agrupacions dedicades a la Guerra de Secessió, i a França, als conflictes napoleònics. A casa nostra, les guerres més reconstruïdes són la Guerra de Successió, la Guerra Civil espanyola i la Segona Guerra Mundial. 


Unitats de l'Exèrcit de l'Ebre, a la passada edició del Saló del Còmic de Barcelona  Foto: Xavier Sanfeliu

A Catalunya les associacions dedicades a la recreació històrica viuen un moment de creixement, tant pel que fa a associats com quant a presència pública. A tall d'exemple, a la passada edició del Saló del Còmic, i en el context de l'exposició 'El còmic en guerra', quatre associacions catalanes van mostrar els seus equipaments i també la seva capacitat per  escenificar moments concrets d'un conflicte bèl·lic. 

Miquelets de Catalunya participant a la comemoració dels Màrtirs de la Gleva del 2013 Foto: Xavier Sanfeliu
 
A més, l'interès per la recreació històrica a Catalunya no és aliè al moment polític que viu Catalunya, especialment pel que fa per l'aprofundiment en el coneixement de la Guerra de Successió en els darrers anys. Això es constata en la fortalesa de dues associacions especialitzades en aquest període històric, els Miquelets de Catalunya i la Coronela de Barcelona . Tot i que per la uniformitat se'ls pot confondre amb certa facilitat, hi ha diferències bàsiques. Com assenyala Dani Soler, membre de Miquelets de Catalunya, aquesta associació creada el 2005 “recrea tropes regulars de regiments genuïnament catalans”, en concret, el Regiment d'Infanteria de la Diputació del General, el Regiment de Fusellers de Muntanya o Miquelets de Joan Vilar i Ferrer i el Regiment de Cuirassers Sant Jordi, mentre que la Coronela “eren milícies ciutadanes d'autodefensa”.
 
La Coronela de Barcelona destaca per la varietat dels seus uniformes Foto: Xavier Sanfeliu

Sigui com sigui, la celebració del Tricentenari ha donat impuls especialment a aquestes dues associacions, centrades en el conflicte del 1714, així, Miquelets compta amb 130 socis, dels quals “un centenar completament equipats”, mentre com assenyala Nicolau Martin, president de la Coronela de Barcelona, aquesta agrupació nascuda fa tres anys compta amb “un centenar de socis, dels quals trenta uniformats”.
 
Els cossos sanitaris també tenen el seu paper en la recreació històrica Foto: Xavier Sanfeliu


Pel que fa a la Guerra Civil espanyola, la referència és Exèrcit de l'Ebre , especialitzada en recrear les unitats republicanes que van combatre a la batalla de l'Ebre l'any 1938. En aquest cas, segons indiquen els seus membres Miquel Carpintero (amb grau de tinent d'infanteria) i Joan Pedrós (tinent d'artilleria), el grup es va formar fa deu anys amb la intenció de “recrear la història fora del misticisme” i recordar “episodis històrics que han deixat de ser tabú”.

Membres de l'ACCUH, amb uniformes posteriors a la segona guerra mundial Foto: Xavier Sanfeliu
 
Però també hi ha associacions més transversals, com l' Associació Catalana de Col·leccionistes d'Uniformes Històrics (ACCUH), especialitzada sobretot en la Segona Guerra Mundial i més concretament en la recreació d'unitats militars com el Grenadier Regiment 44 de l'exèrcit alemany i el 2nd Ranger Battalion i el 506th PIR de la 101st Airborne Division de l'exèrcit nord-americà, a més de La Nueve, la companyia de l'exèrcit de la França Lliure formada per republicans espanyols que van ser els primers d'entrar a París. En aquest cas, segons indica Ferran Vázquez, relacions públiques d'ACCUH, la seva agrupació ha participat en grans recreacions en escenaris “com París i Normandia”, i per això reclama que a Catalunya “encara s'han de fer més coses”. 

Miquelets de Catalunya recrea tropes regulars de regiments catalans Foto: Xavier Sanfeliu
 
De tota manera, des de totes les associacions accepten que la recreació és un hobby, ara bé, amb certes matisacions. Així, mentre que des de l'ACCUH asseguren que “no hi ha cap ideologia a nivell de grup”, a Miquelets apunten que cal afegir-hi un “interès i motivació per la història” i a l'Exèrcit de l'Ebre hi sumen un component de “recol·lecció de material històric”. Des d'aquesta unitat de l'exèrcit republicà aclareixen que “en alguns casos hi ha un component polític, però no és necessari”. “Hi ha membres que en un moment donat poden posar-se un altre uniforme i d'altres no”, asseguren a tall d'exemple, per afegir que en tot cas “ningú vol que allò torni a passar”, ja que com a associació “no es sustenta cap ideologia ni es justifica cap guerra”. A la Coronela en canvi, accepten que hi pot haver “connotacions polítiques, però sobretot interès i estima per la recuperació de la nostra història”.

Recreació d'un quiròfan de campanya de l'exèrcit de l'Ebre al Saló del Còmic Foto: Xavier Sanfeliu
 
Per raons òbvies, com més propera a l'actualitat és l'època de la recreació més possibilitats i interès hi ha en utilitzar material autèntic, especialment pel que fa a armament, vehicles i complements d'equipament. Així, la unitat republicana assegura que “la majoria d'equipament és autèntic”. Això sí, en la majoria dels casos, els uniformes són “rèpliques de qualitat”, normalment confegides per tallers especialitzats en roba d'atrezzo per a cinema i teatre. Cal recordar a més que, en tractar-se d'una afició, tots els participants tenen altres ocupacions, i que com indiquen des d'ACCUH, aquest hobby demana “molta implicació”, també pel que fa a costos.
 
Així, des de Coronela de Barcelona apunten que un uniforme complet pot tenir un cost d'uns “1.500 euros, armament i complements a banda”, i des d'ACCUH recorden que “cada soci es paga el seu uniforme”. Malgrat tot, cal tenir en compte que aquesta és una afició que permet rendibilitzar en part les inversions, ja que tenir un equip complet de combatent de qualsevol guerra sempre és un actiu de cara a participar en activitats com ara documentals, reportatges, pel·lícules, anuncis o altres activitats, fins i tot finançades amb fons públic, però en general, i com en qualsevol altre hobby, el més normal és que l'aficionat s'hagi de gratar la butxaca. 

L'estelada de la columna Macià Companys, recreada per part de l'Exèrcit de l'Ebre Foto: Xavier Sanfeliu

Tot i això, a Exèrcit de l'Ebre assenyalen que han col·laborat tot sovint amb el Memorial Democràtic, sobretot en inauguracions d'equipaments relacionats amb la Guerra Civil, mentre que a ACCUH reconeixen la importància de participar en rodatges de pel·lícules bèl·liques. Per la seva banda, la Coronela, com a “regiment per antonomàsia de Barcelona” participa com a guàrdia de corps en llocs emblemàtics en dies festius, com a l'Ajuntament, al Born Centre Cultural i al Baluard de Santa Madrona, mentre que Miquelets participa en recreacions arreu de Catalunya.
 
Ara bé si en una cosa coincideixen les dues associacions dedicades a la Guerra de Successió és en el fet que no s'hagi aprofitat el tricentenari per fer una gran recreació, tal i com es fa a Almansa en record de la batalla del 1707 i que compta amb la participació d'unitats de tot Europa. “Es podria haver reconstruït la batalla de Santa Clara” asseguren des de la Coronela. “Ha quedat pendent fer una gran recreació”, reblen des de Miquelets.
 
La recreació pot incloure vehicles, com aquest vist a la trobada Esperit Montjuïc 2014 Foto: Xavier Sanfeliu

Sigui com sigui, la recreació històrica és a hores d'ara una afició que mou centenars de persones i que crida molt l'atenció d'un públic atret per la vistositat dels uniformes, els vehicles i els equipaments, però també per la serietat d'unes associacions que intenten reviure la història amb tot rigor i fidelitat.

L'interès per la història afavoreix la creació de grups dedicats a la Guerra de Successió Foto: Xavier Sanfeliu

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

Participació