Junts fem més Nació     FES-TE SUBSCRIPTOR


ICV rectifica la proposta al Parlament de revisió a la baixa dels cabals de l'Ebre

Retira, "per bé del consens", la part de la moció en què defensava que calia considerar la proposta revisada al 2012, que reduïa el ventall de cabals en 3.000 hm3/any

per Redacció Aguaita.cat , Barcelona, 12 d'abril de 2014 a les 20:20 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 12 d'abril de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El riu Ebre al seu pas per Tortosa. Foto: Sílvia Berbís

ICV ha entrat una moció al Parlament en la que demanar revisar la proposta de cabals ambientals que va aprovar la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre “atès que l’aportació natural de l’aigua de l’Ebre s’ha reduït en els darrers anys de 18.000 hm2 l’any a 14.000 hm3 i determinar un nou règim en base a les dades actuals”. ICV, però, ha rectificat la moció eliminant el punt 3.1, en què defensava que calia considerar per la seva aprovació la proposta revisada què es va realitzar el 2012 entre l’ACA i l’IRTA de nous cabals ambientals més baixos, concretament en un ventall d’entre 4.129,7 hm3/any per als anys secs i 8.381,9 hm3 /any per als humits. En un comunicat emès este dissabte, la formació ecosocialista justifica la retirada del punt en el fet que “no havia estat consensuat amb la Plataforma en Defensa de l’Ebre” tot i que “per una mala coordinació”, inicialment havia considerat que sí. Després de la revisió, el text es queda en demanar, de forma més genèrica, que l’aprovació “en el marc de la Comissió de la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre, una proposta de cabals ambientals que garantisca els nivells de conservació dels habitats d’Interés Comunitari, les espècies típiques d’estos habitats, les aportacions de sediments per evitar la subsidència del Delta i l’avenç de la cunya salina, així com el compliment de la resta de directives comunitàries afectades”.


De fet, tot i que inicialment els ecosocialistes asseguraven que el seu plantejament havia estat consensuat amb diferents moviments ecologistes de Catalunya, la PDE ha negat qualsevol acord o participació de la Plataforma en esta proposta concreta. En el seu comunicat d’este dissabte, ICV afirma que “pel bé del consens amb la resta de forces polítiques i agents implicats en la defensa del riu Ebre”, retira les xifres plantejades, que de fet significaven una reducció força significativa respecte a les defensades per la Comissió per a la Sostenibilitat, que aborden un ventall de cabals ecològics entre els 7.000 i els 12.000 hm3/any, segons siguen anys secs o humits. Cal recordar, però, que el pla de conca finalment aprovat pel Govern del Partit Popular els reduix a 3.136 hm3/any a l’estació d’aforaments de Tortosa i 3.496 hm3/any a la desembocadura.

ICV manté la resta de punts de la moció, com ara utilitzar tots els mecanismes jurídics estatals i comunitaris per aturar el pla de conca, adoptar les mesures necessàries per a la protecció efectiva del curs inferior del riu Ebre i el seu Delta, reactivar i establir un calendari de treball de la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre o revisar i impulsar el Pla Integral de Protecció del Delta de l’Ebre (PIPDE).

 

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació