Junts fem més Nació     FES-TE SUBSCRIPTOR


Viurem clicks o morirem

Espectacular diorama del setge de 1714, reclam central del Barnaclick'14

per Text: Jordi Palmer / Fotos: Jordi Borràs, Poble Espanyol, Barcelona, 29 de març de 2014 a les 15:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 29 de març de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Barcelona, 1714. Les tropes borbòniques assetgen la ciutat i bloquegen l'accés marítim. Dins de les muralles, la població civil s'esforça per continuar amb la vida sota les bombes mentre la coronela, els miquelets i les restes dels exèrcits austriacistes defensen el perímetre murallat. Aquests són, a grans trets, els principals punts d'una recreació del setge feta a mida de ninots de 7,5 centímetres, els populars Clicks de Playmobil, en el diorama central de la nova edició de la mostra Barnaclicks.
 
El diorama fa una mida de 90 metres quadrats Foto: Jordi Borràs

En aquest any del tricentenari, l'episodi definitiu de la Guerra de Successió s'ha convertit en el centre de qualsevol celebració i l'associació Somosclicks no podia passar per alt aquest fet, tenint en compte que a les seves mostres és prou habitual fer grans diorames de recreacions històriques de qualsevol època.

Escomesa felipista contra un dels bastions Foto: Jordi Borràs

Ara bé, aquest cop, aquesta associació de col·leccionistes i aficionats als clicks s'ha superat a si mateixa, amb la elaboració d'un diorama d'uns noranta metres quadrats i amb més de 2.000 figures que representen una panoràmica del setge. Roger Gras, coordinador del diorama, assenyala que per a poder muntar-lo han calgut “tres mesos de planificació”, i més de “trenta-sis hores de muntatge”. Un equip de dotze persones s'ha distribuït les zones de muntatge, aportant cadascú el seu propi material.

La ciutat, sota les bombes Foto: Jordi Borràs
 
El diorama del setge és l'espai central de l'exposició Barnaclicks, que ha obert portes aquest dissabte i restarà oberta fins el diumenge 6 d'abril, passant de la celebració d'un cap de setmana habitual als dos caps de setmana, afegint, a més, el fet que com la mostra s'exposa al Poble Espanyol de Barcelona, els diorames seran visitables també els dies feiners, tot i que no hi haurà activitats ni fira de productes.

Un dels vaixells participants al bloqueig marítim Foto: Jordi Borràs

La sala noble de l'ajuntament de Vall-de-roures del Poble Espanyol és el lloc on es pot veure aquest diorama, que inclou una panoràmica del principal front de la batalla, situat a llevant, i alhora de la vida quotidiana d'una ciutat en guerra.

Moment en que el duc de Berwick relleva al duc de Pòpoli Foto: Jordi Borràs

Cal tenir en compte però, que el diorama no representa només l'acció de l'Onze de Setembre, sinó que, com assenyala Gras, “és com un auca, on representem diferents moments del setge”. Així, en la mateixa recreació es pot veure el moment en que el Duc de Berwick relleva al duc de Pòpoli com a comandant de les forces borbòniques; el bloqueig marítim de la flota francoespanyola, el trencament del cordó marítim per part de petites embarcacions mallorquines i el campament de refugiats a la platja.


Defensa a l'entorn de Rafael Casanova fora muralles, una llicència artística Foto: Jordi Borràs
 
Encara hi ha més, des de la Casa de la Ciutat, els membres del Consell de Cent fan la crida a les armes, mentre que a la rereguarda del campament borbònic -recreat amb tots els detalls-, una partida de miquelets prepara una emboscada. El general Villarroel comanda les tropes des dels baluards al mateix temps que l'Arxiduc Carles III deixa la ciutat a bord d'un vaixell britànic. Com tota recreació artística, el diorama del setge es permet les seves llicències artístiques, de tal manera que la icònica defensa de Rafael Casanova es reprodueix fora muralles, recurs que permet “fer més visible aquest moment”. 

Viurem lliures o morirem, consigna de la guerra a ultrança Foto: Jordi Borràs
 
De fet, no s'ha pretés recrear els fets amb rigor històric al cent per cent, sinó d'oferir una visió que faci ben atractiva la proposta, i sense oblidar que es tracta d'una creació destinada als nens. Així per exemple, l'espigó del port s'ha convertit en un recinte murallat, tot i que a l'època no va tenir aquesta funció.  

Últims detalls a l'esglèsia de Santa Maria del Mar Foto: Jordi Borràs
 
Pel que fa als edificis, crida especialment l'atenció l'església de Santa Maria del Mar, recreada amb detallisme. Així mateix, també hi apareix el Monestir de Santa clara, Sant Pere de les Puelles, la Torre de sant Joan al bell mig de les muralles, i s'hi han recreat també els esvorancs de les muralles situats a la principal línia de foc i els baluards de Santa Clara, Portal Nou i Sant Pere. Fora muralles s'hi troba el monestir de Santa Madrona, que acull -una altra llicència artística- el campament borbònic.

El diorama també reprodueix escenes de la vida quotidiana d'una ciutat del segle XVIII Foto: Jordi Borràs
 
El diorama esdevé així, una important peça lúdica dins de la celebració del tricentenari. De fet, responsables de Somosclicks apunten que va haver-hi converses amb el Born CC per poder muntar-lo en aquest recinte de recuperació històrica, però que no van fructificar. 

Atenció als vitralls de Santa Maria del Mar Foto: Jordi Borràs
 
La fira BarnaClick se celebra al Poble Espanyol de Barcelona del 29 de març al 6 d’abril, tot i que només els caps de setmana hi ha venda i activitats. El preu és de 4 euros per a adults residents a Catalunya i gratuït per als menors de 12 anys.

Roger Gras, coordinador del diorama, explica l'organització de les muralles Foto: Jordi Borràs

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació