El retorn dels cultius de sosa al Delta

Demostren que seria factible cultivar la salicòrnia amb l'aigua salada sobrant de la cria de peixos

per Sofia Cabanes, La Ràpita, 26 de març de 2014 a les 11:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 26 de març de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Àlex Ramos és un dels estuiiants que ha impulsat el projecte Foto: Sofia Cabanes

La sosa (salicòrnia) és una planta de la mateixa família que els espinacs i bledes, que creix de forma espontània als marges dels aiguamolls i en zones de litoral d'aigües salades. Abans de la revolució agrícola i la implantació del cultiu de l'arròs, el Delta n'era una zona de cultiu i recol·lecció pels seus múltiples usos. Ara, un grup d'estudiants de l'Escola d'Aqüicultura de la Ràpita ha demostrat, gràcies a la col·laboració de l'IRTA, que cultivar-ne reutilitzant l'aigua de rebuig de la cria de peixos seria factible.


"L'experiment que ara hem finalitzat s'ha fet a partir de l'aigua salada de rebuig de la cria de llobarros i sembla que amb els mateixos diners que ens costa criar els peixos podem fer una producció extra de salicòrnia i després aprofitar-la per a diversos usos, en este cas la volem aprofitar per a consum humà, per a cuinar", explica Àlex Ramos, d'Amposta, un dels estudiants impulsors d'este projecte, juntament amb Ramon Wijts (Camarles) i Marc Sanmartí (La Ràpita). Els tres alumnes han rebut el suport de la professora de l'Escola d'Aqüicultura de l'Institut dels Alfacs Marta González i també dels científics Ricard Carbó i Sandra Molas per part de l'IRTA.

De moment, ha estat una experiència exitosa i donats els bons resultats no descarten tirar endavant el projecte. "Volíem saber si aquí al Delta funcionaria, però a llocs com Cartagena per exemple, la produeixen de forma comercial, com també s'està fent a altres parts del món, com Sudamèrica. Als països de la Península Aràbiga estan intentant recuperar parts del desert plantant salicòrnia i les reguen amb aigua de mar, que és un dels avantatges que té. Gràcies a això, recuperen zones per a posteriorment regar i plantar altres plantes. Crec que a la nostra zona tindria possibilitats. En principi és un experiment, però si la cosa funciona bé, podríem arribar a fer alguna cosa", comenta Ramos, que cursa el cicle formatiu de grau superior en Aqüicultura.

Propietats culinàries

La salicòrnia posseeix una gran font de proteïnes i minerals, a més de comptar, entre els seus àcids grassos essencials, amb el linoleic (omega -6) i el linolènic (omega -3), substàncies essencials que l'organisme no pot produir per sí mateix i que s'obtenen només a partir de l'alimentació.


En gastronomia és utilitzada com a guarnició de molts plats. De gust lleugerament salat, resulta exquisida com acompanyament de peix o marisc. Els brots joves es comercialitzen com a producte delicatessen, molt apreciats també per amanides o cuita barrejada amb altres verdures. 

Més informació a Aguaita.cat

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació