La reforma fiscal proposa «unificar» o «suprimir» impostos autonòmics

L'informe dels experts aposta per una gestió centralitzada dels tributs

per Redacció/ACN, 14 de març de 2014 a les 18:45 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 de març de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'informe de 444 pàgines sobre la reforma fiscal que els experts han lliurat al Ministeri d'Hisenda recomana al govern espanyol que mantingui "un elevat grau de centralització en la gestió tributària" i que "unifiqui" o "suprimeixi" bona part dels impostos autonòmics, com per exemple el dels dipòsits bancaris, que hauria de desaparèixer "definitivament". També que estableixi un procés 'ex ante' per a la creació de nous impostos autonòmics que les obligaria a superar un filtre al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) abans de crear-los per determinar si el nou impost ja està gravat pel govern central; si afecten a la lliure circulació i si obstaculitzen transaccions.

"No li volem treure ingressos a les comunitats autònomes, sinó racionalitzar el sistema", ha dit el cap del experts que han redactat l'informe, Manuel Lagares, que ha citat exemples com l'Impost de dipòsits bancaris per demanar a l'Estat que legisli ell els tributs i després, si vol, cedeixi la recaptació a les comunitats autònomes.


"Unificar i suprimir"

En concret, el document proposa unificar per a totes les comunitats autònomes l'impost sobre vehicles mecànics, els tributs sobre aigües i el dels dipòsits bancaris, que hauria de ser "suprimit definitivament" i substituït per "un únic impost estatal indelegable sobre dipòsits bancaris". També substituir cànons sobre vessaments d'aigües, dipòsit i incineració de residus, i emissions atmosfèriques per impostos estatals cedits a les comunitats.


A més, aposta per suprimir tributs autonòmics com el cànon eòlic i sobre l'aigua embassada, sobre grans superfícies i sobre les emissions de diòxid de carboni, perquè atempten contra la "unitat de mercat" i no compleixen amb les seves finalitats.

IRPF màxim


En canvi, proposa que s'ampliï la capacitat normativa de les comunitats per establir copagaments en els seus serveis públics, i puguin mantenir la seva actual capacitat respecte a l'IRPF "però sense que els tipus excedeixin els límits generals" que estableix l'Estat, és a dir, actualment el 47,5%.

Gestió centralitzada dels impostos

També recomana al Ministeri d'Hisenda que " no cedeixi competències normatives respecte a la tributació indirecta harmonitzada" i "reguionalitzi" alguns impostos especials i mediambientals, però "atenent a les possibilitats d'arbitratge fiscal entre territoris".

Es tracta, segons el document, de "mantenir un elevat grau de centralització en la gestió tributària" i forçar els territoris a anar al Consell de Política Fiscal i Financera per crear qualsevol nou tribut.

Els nous impostos es podrien crear només si compleixen la premissa que no estan gravats pel govern central, que no afectin "la lliure circulació o establiment de persones, mercaderies, serveis i capitals", i que no obstaculitzin les transaccions.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació