Primer pas per posar en marxa els impostos ambientals

El Govern aprova el projecte de llei que gravarà emissions contaminants de l'aviació o la producció termonuclear d'energia elèctrica | La mesura espera recaptar uns 50 milions

per Quico Sallés , Palau de la Generalitat, 11 de febrer de 2014 a les 14:09 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 de febrer de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Govern ha aprovat aquest matí el Projecte de llei d'impostos ambientals que gravarà les emissions contaminants de l'aviació comercial, de gasos  i partícules i la producció termonuclear d'energia elèctrica. Tres tributs amb els que el Govern espera recaptar uns 50 milions d'euros l'any. L'executiu preveu que entrin en vigor al mes de juliol d'enguany. 

 
 
Enlairament d'avions comercials
 
L'objectiu d'aquest impost és gravar les emissions contaminants de l'aviació comercial durant les fases d'aterratge, rodatge i enlairament, pel dany que ocasionen en la qualitat de l'aire de la zona. Ho circumscriu als aeroports que pertanyin a un municipi declarat zona de protecció especial. Això afectaria ara per ara l'Aeroport del Prat, ha reconegut Homs. L'impacte econòmic anual d'aquest import serà d'un màxim de 3,9 MEUR. Queden exempts vols que es facin en situacions excepcionals, com els aterratges d'emergència o les accions específiques de suport a zones on es desenvolupen campanyes solidàries i humanitàries. També queden fora helicòpters destinats a transport de malalts o serveis públics com el trànsit i la lluita contra incendis.
 
Impost sobre la producció termonuclear d'energia elèctrica
 
Aquest tribut tindrà un impacte d'uns 43 milions. Durant el període impositiu, les empreses hauran d'efectuar pagaments fraccionats en concepte de pagaments a compte, referits a trimestres naturals, en els primers vint dies naturals dels mesos d'abril, juliol i octubre de cada any. La recaptació del 2014 i 2015 dependrà de la data d'entrada en vigor de la mesura.
 
Amb aquest impost, s'anul·la el gravamen de protecció civil a les centrals nuclears, perquè no hi hagi una doble imposició.
 
Impost sobre emissions de gasos i partícules a l'atmosfera
 
Aquest tribut pretén incentivar conductes més respectuoses amb l'entorn i millorar la qualitat de l'aire. Per això grava emissions generades en determinades instal·lacions industrials i de combustió com les refineries de petroli i gas, les fàbriques de ciment i materials plàstics i explotacions mineres. Es calcula que es recaptarà un màxim de 2,1 MEUR.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació