Gounin: «Hi haurà una negociació entre Catalunya, Espanya i la UE»

L'expert en relacions internacionals afirma que "Europa no només són estats, també és un nou ordre jurídic entre ciutadans"

per Salvador Cot, Barcelona, 8 de gener de 2014 a les 23:59 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 de gener de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
 L'expert en relacions internacionals Yves Gounin

"Si jo fos català voldria saber si una Catalunya independent estaria protegida pels tractats de la Unió Europea o si, per contra, es quedaria enmig d'enlloc", reconeix Ives Gounin, expert parisenc de llarga experiència en relacions internacionals. Gounin, en conversa telefònica amb Nació Digital, explica que fins ara "Brussel·les ha donat l'explicació ortodoxa dient que en una Catalunya o una Escòcia independent els tractats europeus deixarien d'aplicar-se immediatament". Segons Yves Gounin, "de cop, la Comissió Europea es troba que existeixen diversos processos d'independència que Europa no desitja en absolut i que no tenen precedents. Els tractats, a més, no en diuen res".


Però davant del procés català hauran d'actuar. Gounin explica que "La Unió Europea és una organització internacional d'estats, però també un nou ordre jurídic no només dels països, sinó també dels ciutadans. Fóra una paradoxa que uns ciutadans europeus fossin expulsats de la Unió a causa d'una decisió democràtica". I un altre argument, "No és imaginable que Catalunya o Flandes, que són al cor d'Europa, fossin expulsades durant molt de temps. Què farien vostès? Reintroduir la pesseta?, muntar duanes a Saragossa o a Perpinyà? No és imaginable".

Yves Gounin creu que, malgrat la posició de Madrid, "al final hi haurà una doble negociació. Una, a dues bandes, entre catalans i castellans. I, d'altra banda, negociacions multilaterals a 28 o 29, amb els estats europeus, la Comissió i el Parlament. Cal entrar en una via raonable".

Segons l'expert francès, "Catalunya no és l'Algèria dels anys seixanta, ni els Estats Units del segle XVIII. Hi haurà una negociació a moltes bandes perquè els tractats no resolen la qüestió".

Expert de prestigi


Yves Gounin és un llicenciat a l’École Nationale d’Administration (ENA), diplomat de la prestigiosa École Supérieure des Sciences Économiques et Commerciales (ESSEC) et de Sciences Po, a Paris. Va ser cap de gabinet del ministre delegat d'Afers Europeus (2011-2012). També és membre del Consell d'Estat francès, tot i que les seves declaracions són a títol personal i professional. És l'autor de Les dinàmiques d'implosió d'estats dins la Unió Europea: trenca closques jurídic, desafiament polític. En aquest informe aconsella una negociació en paral·lel de la independència d'Escòcia i Catalunya i del reingrés dels nous estats. De forma automàtica i per decisió multilateral.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació