Pujol defensa oficialitzar l'espanyol en una Catalunya independent

| 27/06/2013 a les 14:20h
Arxivat a: Política, jordi pujol, procés català, castellà, català
Aquesta notícia es va publicar originalment el 27/06/2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'expresident, en una imatge d'arxiu Foto: ACN

"Si s’arribés a la independència. Ni que fos com a possibilitat i, per tant, com a projecte, s’hauria de ser fidel a aquella idea que «Catalunya, un sol poble». I el respecte i reconeixement de les dues llengües". Aquesta és la conclusió de l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, expressada en la darrera editorial del butlletí de la seva Fundació -titulada Uniti, ma divisi. Zusammen, aber getrennt. Junts, però no units- amb la que defensa un reconeixement jurídic per l'espanyol en un virtual estat català. 

Pujol defensa la divisa encunyada des dels anys 60 als 90 del segle passat concentrada en el lema "català és tota persona que viu i treballa a Catalunya". Un objectiu que per Pujol pren més força en "l’actual discussió sobre el futur de Catalunya –del futur dintre o fora d’Espanya–, que en qualsevol cas incidirà, poc o molt, en l’estructura política i administrativa de l’Estat espanyol". Un posicionament molt semblant al que el president de la Generalitat, Artur Mas, ha defensat en alguna de les seves intervencions.

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

serem!
sometent, 27/06/2013 a les 14:44
Interessant
+75
-16
L'idioma oficial serà el català, i punt!

Els altres com l'espanyol serà co-oficial.... qui vulgui que el parli, evidentment, amb l'obligació de saber el català!

Ara, potser jo ja no voldré entendre l'espanyol depenent de qui el parli.....

No fotem home!!!!!!
Filòlegs i lingüistes
Terenc, 27/06/2013 a les 14:51
Interessant
+60
-5
I perquè no deixem aquest tema a filòlegs, lingüistes, que són qui ha estudiat per parlar sobre l'ús de les llengües. Polítics deixeu estar les llengües, que només feu que malmetre-les.
Popular
Anònim, 27/06/2013 a les 14:54
+24
-8
No es pot vendre la pell de l´òs abans d´haver-lo caçat
mal fet
Anònim, 27/06/2013 a les 14:55
+31
-6
Es faci el que es faci, és imprescindible que hi hagi el dret de ser català sense saber ni una paraula de castellà (i no al inrevés), i que els nostres fills tinguin el dret de no aprendre'l. Això és el més important. Si això és així, tan se val que al castellà ni diguin "oficial" o "lengua magna de los ángeles sagrados" XD
El bilinguïsme no existeix
Ricard M., 27/06/2013 a les 14:59
+52
-4
El bilinguïsme no existeix,sols existeix la substitució lingüistica(objectiu espanyol de fa cents d'anys als Països Catalans) .Cada territori te la seva llengua i a Catalunya és el català.
O és que a Espanya hi ha "bilingües"? No,no n´hi ha.Hi ha gent què aprén altres idiomes però aquestos no competeixen per l'espai amb el castellà.

El bilinguïsme és la transició cap a la dominació de la llengua més forta.
Primer la independència
Boi, 27/06/2013 a les 15:19
+52
-3
Amb tot el respecte que mereixeu; ARA NO TOCA, COLLONS.
Que calli
Anònim, 27/06/2013 a les 15:21
+41
-9
Que calli, si us plau, que calli aquest càncer per a Catalunya que ja tenim mig extirpat. Que calli!
Castelao
Anònim, 27/06/2013 a les 15:27
+26
-6
En tot cas serà el castellà, ja que el espanyol és la manera d'anomenar el castellà imperialista. O el LECPAZ (LLEngua Catalana Propia d'Algunes Zones).

En Pujol perd oli.
A en Pujol li importa un rave el català.
Petrus, 27/06/2013 a les 15:46
+37
-5
En contra de la imatge que ha donat en Pujol, ell s'ha caracteritzat per fer polítiques lingüistiques molt i molt light, i a sobre no fer-les complir.
Llavors falsejar dades (o escollir-les adequadament fora de context) dient a l'electorat que el català va tan bé, mentre s'estava enfonsant el seu ús cap als 90.
Un estudi per difondre arreu
Anònim00, 27/06/2013 a les 15:49
+20
-7
ÉS INTERESSANT PER A CATALUNYA INDEPENDENT, FER COOFICIAL EL CASTELLÀ?

Aquest és un debat que cal intentar analitzar de la forma més objectiva possible.

El passat del català al Principat
Des de la mort de Franco fins al segle XXI, es va avançar força amb el coneixement del català, però en canvi, l’ús social ha anat baixant. El govern de Pujol només parlava de les coses positives i així la societat quedava anestesiada, creient que el català estava en bones mans. Però les lleis de protecció del català eren molt febles, molt més febles que les d’imposició del castellà, i a més no es feien complir.
D’aquesta manera el castellà anava avançant en l’ús social de tot tipus sense que es notés.
Una demostració que el coneixement del català no garanteix la supervivència està en que la franja que menys l’usa de manera habitual és la dels joves escolaritzats en immersió lingüística.
Fent un repàs a estudis sociolingüístics es pot veure aquesta tendència.
Des de l’any 1990 al 2003, l’ús social del català al Principat anava baixant a raó de l’1% anual. Amb l’arribada en massa dels nous immigrants i el despertar de molts catalans en aquest tema, després de l’era Pujol, i veure que estàvem perdent la llengua, hi va haver una mobilització que va quasi frenar la tendència. Però no la aconseguíem frenar del tot perquè els nous immigrants se socialitzaven en castellà.
Cap al 2008 és quan, amb l’embranzida de la mobilització i a l’aturar-se l’arribada de nous immigrants degut a la crisi, la davallada del català s’atura i comença a recuperar-se molt lentament.
Ara ens dóna la sensació que anem bé, i per tant ens oblidem dels moments crítics que hem viscut tot just fa 10 anys.

El futur del català al Principat
En una Catalunya independent, la gent no tindrà cap raó per haver-se de mobilitzar pel català, però segons qui governi, les mesures de promoció i protecció del català poden ser nul•les o contraproduents. No està gens clar que si a Catalunya es pot viure en castellà en tots els aspectes, el català no segueixi reculant.
A l’hora de preveure les mesures per al futur hem de pensar en segles. En aquest món interconnectat, si el castellà, a Catalunya, el sap tothom i la llengua pròpia no, el català esdevindrà una llengua voluntària i pròpia de militants. Per aconseguir que el català no reculi, sempre haurem de esmerçar esforços de protecció, que com s’ha esmentat, segons qui hi hagi al govern dintre de 5, 10, 20 o 60 anys, no es farà.
Només que en una època el català baixi de determinat nivell d’ús, ja no es recuperarà mai més. No tindrà una segona oportunitat.
Per assegurar-nos que el castellà no s’imposi al català en cap època d’aquest segle, hauríem d’aconseguir que hi hagi catalans que sàpiguen altres idiomes en lloc del castellà. Que el català sigui la única llengua que sap pràcticament tothom a Catalunya. D’aquesta manera el castellà deixaria de ser la llengua útil i no comportaria problema.

Convèncer els castellanoparlants per la independència?
Entre els castellanoparlants hi ha els nacionalistes, als quals el català els hi fa nosa, aquests son una petita minoria, llavors hi ha els que no son nacionalistes però el castellà els hi resulta més còmode i mentre el puguin usar no tenen problema, i per fi, els que es podria dir que son quasi bilingües.
Els únics que exigirien que el castellà fos cooficial serien els primers, els nacionalistes. I aquests, no ens els guanyarem mai. Mai dels mais. Fins i tot que asseguréssim que el castellà serà la única llengua oficial, aquesta gent votaria no a la independència. Així doncs, és absurd anunciar que en una Catalunya independent hi haurà cooficialitat del castellà.
Per tant, mentre anunciem que a la Catalunya independent, el castellà es podrà seguir usant, n’hi ha prou. No cal protegir-lo com si d’una llengua en perill d’extinció es tractés.

Altres territoris de parla catalana
Una responsabilitat del Principat és la de intentar protegir i potenciar la llengua al País Valencià, a les Illes, a la franja, a Catalunya Nord, a Andorra, a l’Alguer i al Carxe.
És possible que quan siguem independents el País Valencià i les Illes també els començarà a entrar ganes de ser-ho, però no podem saber al 100% si això passarà ni si tardaran moltes dècades a ser-ho.
Mentre, Espanya farà tot el possible per acabar amb la llengua a aquests territoris. El suport de Catalunya i les relacions comercials, culturals i de tota mena és una de les coses que més pot fer pel manteniment de la llengua a aquests territoris.
Si el castellà és oficial a Catalunya, les relacions amb el País Valencià serien, en quasi tot, en castellà. Un producte valencià que exporti a Catalunya faria l’etiquetatge i les instruccions en castellà. La publicitat de serveis d’empreses valencianes, també. Els que venen a buscar feina no els caldria saber català. Ells veurien que a Catalunya poden fer-ho tot en castellà. Veurien que no hi ha cap territori al món que hagin d’usar el català i no el castellà.
En canvi, si les relacions amb Catalunya s’haguessin de fer en català perquè el castellà no és oficial, això significaria un impuls molt i molt gran. Tots els que somnien en venir a treballar o fer relacions comercials a Catalunya haurien d’aprendre el català. Hi hauria més pressió perquè a les escoles valencianes i mallorquines, s’ensenyés el català. Com que l’etiquetatge de tot el què es fabrica a aquests territoris i exporten a Catalunya hauria de ser en català, molt probablement, ja usarien el mateix etiquetatge per les Illes i el País Valencià.
La sensació d’agermanament entre el PPCC seria molt més gran si han d’usar el català per tot tipus de relació que no pas si usen la llengua de Castella.
És extraordinàriament important perquè hi ha zones del País Valencià que la llengua està quasi extingida.
Esment especial a Catalunya Nord, on malgrat el gran interès pel català, malgrat la Bressola, el català és quasi mort. És molt difícil aconseguir que pugi l’ús social del català allà. Fins i tot els que fan l’escolarització a les bressoles, un cop fora no l’usen mai. Només el francès.
Aconseguir la recuperació del català allà és d’un esforç immens. Actualment hi ha més gent que pot expressar-se en castellà que en català. Només hi pot ajudar d’una manera efectiva si a la Catalunya del sud el català és la única llengua útil. Si no, encara que la llengua que dominen sigui el francès, les relacions comercials, d’etiquetatge, etc, serien en castellà.
També és important per la Franja de Ponent. Sabent que només sabent el català tindran possibilitats a Catalunya, els motivarà a exigir escola en català, etc.
Per evitar bogeries.
És evident que el castellà és més potent que el català. El parlen uns 300 milions, contra menys d’una desena. És evident que a la Catalunya independent, el català haurà de tenir més protecció que el castellà.
Per tant, si protegim el castellà amb una mesura tan dràstica com donar-li la cooficialitat, haurem de protegir el català amb encara més mesures. Molta legislació, moltes mesures de protecció i la sensació que el català s’aguanta per la llei. Total, una bogeria.
No seria millor eliminar la protecció a totes les llengües i deixar unes poques mesures de protecció pel català?
L’eficiència econòmica va pel mateix camí. Com més legislacions més despesa. La cooficialitat és una política molt cara.

Eficiència econòmica
Catalunya aspira a ser un dels països més rics i eficients del món. Per això és imprescindible que es domini l’anglès i potser alguns altres idiomes d’importància mundial.
Si el castellà és cooficial, se suposa que s’haurà d’aprendre a les escoles com una llengua d’aquí. Si tots els esforços que es fan per aprendre el castellà i que aconsegueixen que els alumnes arribin a dominar el castellà tan o més com els de Burgos, es fessin per l’anglès, els alumnes tindrien un domini de l’anglès que ara és impensable. Haver d’aprendre també el castellà significa una barrera a aprendre altres llengües. Tot no es pot aprendre. Les pèrdues d’oportunitats que signifiquen per a Catalunya son immenses.

Possibles solucions
Sembla que això de fer una llengua oficial és cosa de pocs països, entre ells Espanya i França. Fer dues llengües oficials i ignorar la resta no sembla gaire millor.
Es pot no fer cap llengua oficial, només que el català sigui la llengua de l’administració, l’ensenyament... seria qüestió d’estudiar com s’ho fa la majoria de països que no tenen cap llengua oficial però que bé que protegeixen la seva.
Amb això, per una part donaríem una imatge d’obertura, de tolerància, per altra banda protegiríem la llengua i finalment seria molt més econòmic que protegir la llengua que ens posa en perill la nostra i obligar-nos a fer encara més proteccions a la pròpia.
A Catalunya, els castellanoparlants probablement no ho veurien malament.
Per acabar
Si donem el missatge al món que els estats, quan s’independitzen adopten la llengua de qui violentament els hi va imposar, estarem animant a tothom a imposar la seva llengua a altres pobles i estarem donant un premi a Espanya per haver perseguit el català i imposat el castellà.seguim llepant culs...
jordi d´argerich, 27/06/2013 a les 15:54
+36
-5
m´apunto a un curs de castellà, seré soci de l´espanyol i donaré gràcies que ens hagin afusellat el President Companys...i fins i tot puc trobar normal que tinguem un partit de Colon´s.Tant messellisme fot fàstic!
Irlanda
Anònim, 27/06/2013 a les 16:15
+11
-3
Ês un error que han comès a Irlanda.
A Irlanda només ha de haver una llengua oficial,
el gaèlic, encara que el parlin quatre moixos.

A més, cas de independència de Catalunya, els
espanyols desapareixeran ja que tal cosa ês
un títol polític i els ex-espanyols se convertiran
en andalusos, murcians, valencians, aragonesos, etc.
Si fos per mi...
Anònim, 27/06/2013 a les 16:17
+12
-2
Si fos per mi el català seria l'única llengua oficial, ja que aquí sabem castellà per obligació o perquè tenim pares immigrants o avis d'immigrants, però la llengua de Catalunya sempre ha estat el català, d'aquí el nom, CATALUNYA, no CASTELLUNYA. Dit això, la llengua materna predominant i la primera llengua habitual a Catalunya en % és el castellà. Jo crec que la cooficialitat del castellà serà el preu a pagar per la nostra independència, tot i així, espero que a la futura constitució catalana es reconegui el català com a llengua oficial propia de Catalunya, la qual ha estat minoritzada al llarg dels segles i per tant la que s'ha de protegir i promoure. I com que parlem tant de referèndums per mi podríem fer un referèndum on es votés la cooficialitat del castellà per comarques. Alguns pensaran que seria dividir el país, però per mi seria l'única manera d'assegurar-se que el català perviurà en alguns territoris perquè tal com va la cosa, tot i que no ho sembli, la substitució lingüística que estem patint a les grans ciutats i a la costa a favor del castellà és brutal. A més a més, potser les comarques del del Pirineu preferirien ensenyar francès a l'escola en comptes de castellà, per què no?
2013
CAT AX, 27/06/2013 a les 16:18
+2
-2
A veure, el castellà riojà com el seu nom diu, és de la Rioja, això vol dir que no és llengua pròpia perquè no ha estat feta a CAT. No implica que no pugui estar bé tenir-la a CAT. Farieu el mateix pel francés, italià en el cas de Països Catalans? penso que la llengua pròpia de CAT és el català i que el castellà es pot parlar i que es pot preservar a menys que volgueu que s'imposin "verdaces" i "Madrizes". El que s'ha de fet és agafar el màxim exponent a CAT del castellà riojà (no editorial) i dir-li "anem a parlar llarg llarg"
Errada greu senyor Pujol...
olodelbages, 27/06/2013 a les 16:23
+17
-2
El castellà no ha de ser llengua oficial a Catalunya perquè automàticament posaria en perill el català. Qui en tingui cap dubte que ho consulti a un lingüista o a un sociòleg i li explicarà què passa amb la llengua dèbil si li dones armes a la llengua forta.

El castellà és una llengua patrimoni de Catalunya ja que la parla moltíssima gent... oficial no ho ha de ser per a res. És una llengua forana que es va voler imposar per la força... l'única llengua oficial ha de ser el català i que tothom parli com li doni la gana.

Això venint de l'expresident Pujol em fan caure els collons a terra, perdonin l'expressió, veient la ignorància amb la que tracte aquest tema... en fi...

Salut i Independència!!!
Reconèixer = oficialitzar?
Jacme, 27/06/2013 a les 16:34
+7
-1
darrerament nació digital s'està esgrogueint massa, pel meu gust.
Però....no ens haviem desempallegat de la Puta i la Ramoneta ??? ja hi tornem ??
figuerenca, 27/06/2013 a les 16:35
+8
-6
2013

Espanyol
Espanyol, 27/06/2013 a les 16:35
+5
-14
Com espanyol em sembla molt malament que després de marginar (institucionalment) el meu idioma durant anys, a una Catalunya independent es reconegui i es normalitzi l´espanyol. Això no está gens bé! No m´agradaría veure estudiants d´espanyol aprenen el meu idioma a Catalunya. Catalunya, amb la seva llengua, pels catalans! Els espapanyols, i el catalans-espapayols que marxem d´aquí l´endemá de l´indepencia, ens portarem la nostra espanyolitat i també l´idioma.
ja ha tornat a parlar
Carles V, 27/06/2013 a les 16:38
+10
-7
Aquest personatge sinistre, flagell d'independentistes els foscos anys 80, obsessionat per Espanya, monàrquic irredempt, ens ha de dir com ha de ser una Catalunya independent per la que mai ha lluitat i imposar-nos la llengua de l'antic estat ocupant?
Jo el castellà l'estic desaprenent i a cada imbecil·litat d'un prohom convergent com aquesta més em reafirmo en deixar-lo d'entendre excepte per llegir bona literatura. Per la resta, no paga la pena.
Cal dir-ho
Anònim, 27/06/2013 a les 16:39
+13
-3
Calma i bons aliments, són opinions, no oblideu que el camí cap a la independència engega debats, com ara aquest de les llengües i el de com haurà d'ésser l'exèrcit, per posar uns exemples.

En tot cas es pot parlar de tot, siguem democràtics i tolerants també en els debats importants.

Dit això també podriem adoptar el sistema andorrà, que té com a llengua oficial el català, però, entre les llegües que també s'utilitzen hi ha el castellà, el francès, el portuguès, l'anglès...

Ara bé amb la independència podrem decidir nosaltres, sense interferències exteriors, i res s'assemblarà a la situació actual, en la qual portem 30 anys del sistema anomenat d'immersió lingüística i que l'estat espanyol qüestiona, intenta desvirtuar i tombar sense treva.

Independència i salut!
Doncs mira, amb una condició
Anònim, 27/06/2013 a les 16:51
+10
-3
Si a Escanya fan oficial el català en tot el territori, aleshores sí. Però aquestes coses es fan com un acord bilateral i recíproc, sempre.

Perquè ja els tinc ben plens d'haver de ser sempre jo el bilingüe, el tolerant, el comprensiu i el calçasses.

Ara, Molt Honorable Pujol, aneu a aprendre a jugar a la botifarra i al casino hi falta gent.
i l'aranès??
Eudora, 27/06/2013 a les 16:58
+15
-3
com a mestra, recordo que a tots aquests que dieu 'el català i prou!' que l'aranès també ha de ser oficial, en tant que és llengua propia. ja sé que amb deu mil parlants hi pensem poc, pero no catalunya no es pot permetre cometre el mateix error que comet españa amb les llengües propies de les 'autonomias con lenguas cooficiales'. el castellà? és la llengua materna de molts catalans, però forània. ja està tot dit.
I què diu la sociolingüistica?
Joan Perucho, 27/06/2013 a les 17:06
+12
-3
Una altre error. Cal escoltar més els sociolingüistes, que no tenen cap dubte que la cooficialitat és un gran perill per al català. Sempre hem de fer les coses de la manera més difícil possible...
Que parla ara aquest?
Pujol preocupa't dels problemes de casa teva, 27/06/2013 a les 17:06
+6
-9
Ja va tenir la seva oportunitat durant els seus anys de govern i no va fer pas res per la ruptura entre Catalunya i Espanya. El mínim que pot fer ara és callar.
El natural és el català
català al atac, 27/06/2013 a les 17:21
+4
-4
L'espanyol no és cap idioma. Es coneix així internacionalment.
L'idioma "oficial" hauria de ser el català com idioma natural; i durant uns anys co-oficial el castellà com idioma natural de Castella, però amb data de caducitat. VISCA LA TERRA !!!!
El català mor
Benet, 27/06/2013 a les 17:22
+18
-2
Sento persones (el 99% dels presentadors de RAC1) que parlen sense utilitzar cap pronom feble, persones que fan servir expressions com "a que olores?" per dir "de què fas olor" i així moltes i motes altres. El català s'està convertint a marxes forçades en una espècie de castellà amb paraules catalanes intercalades. Cal una decisió ferma de TOTS els catalans per salvar-lo. Mireu-vos-ho com volgueu, però és el català que hem de salvar, no el castellà, que se'n surt prou bé.
corrupto.
Anònim, 27/06/2013 a les 17:24
+4
-15
el cantamañanas este , !que no¡¡, que los españoles queremos que olvideis el español para siempre.
gentuza usurera
Anònim, 27/06/2013 a les 17:27
+2
-18
que gentuza madre mia , no hay quien se les despegue de encima.

que os largueis ya de una vez a lo KOSOVAR , que los españoles no queremos veros ni en pintura .

!!BOICOT Y SALIDA POR SOMPORT¡¡.
Sols catala oficial.
Anònim, 27/06/2013 a les 17:28
+16
-2
Pujol,que vols que desapareixi el CATALA?
Apa va!
Anònim, 27/06/2013 a les 17:33
+11
-2
no l'hem hagut d'estar parlant i aguantant prou temps aquesta llengua ja, que ara encara ha de ser tambe oficial en el nostre futur pais? com deia algu altre abans si ha de ser co-oficial doncs be i a qui vulgui que se li parli en castella que se li parli, pero la llengua oficial de Catalunya, ara i sempre es el catala.
A mitges.
Anònim, 27/06/2013 a les 17:38
+2
-10
Com a estratègia em sembla prou correcte. Immediatament després de la independència em sembla una mica absurd eliminar el castellà de cop. Crec que seria millor mantenir algun tipus d'oficialitat (és a dir, que es pugui fer servir, pero la prioritat sigui el català, i sense mantenir la educació obligatòria del castellà), i quan la gent ja no la utilitzi, eliminar la oficialitat.
muchilingües
Anònim, 27/06/2013 a les 17:50
+3
-8
També hem de fer el francés. El grec pot esperar.
Català, anglès i prou
Blai, 27/06/2013 a les 18:17
+13
-8
Amb Espanya, ni junts ni units. Catalunya i Espanya són dues nacions diferents, distintes. Cadascuna ha de ser Estat independent respectivament. La Catalunya independent-sobirana haurà de tenir dues llengües. El català únic idioma nacional. L’anglès únic idioma de les relacions internacionals. Tots dos obligatoris a l’escola. La resta de llengües, optatives i prou. Cap concessió a la hispanitat en la nostra pàtria deslliurada de la dominació estrangera espanyola.
Jordi Pujol ja repapieja
Anònim, 27/06/2013 a les 18:18
+8
-10
L'espanyol a Espanya, el català a Catalunya i punt.
una altra vegada..
figuerenca, 27/06/2013 a les 18:21
+8
-8
Em pensava que ja ens haviem dessempallegat de la P...i la Ramoneta..però han tornat
Sentit comú, senyors
Anònim, 27/06/2013 a les 18:29
+8
-22
Yo hablo con inmigrantes marroquíes y me dicen no entender el por qué a sus hijos no les enseñan nada de castellano en la escuela y, sin embargo, todos ellos hablan dicho idioma en el patio.

Además, argumentan, si mis hijos no aprenden castellano tendrán limitado su recorrido. Pues fuera de Cataluña nadie habla el catalán y además, dicen, el castellano en un idioma universal que está avanzando en USA, dónde los aspirantes a gobernar el país más poderoso del mundo ya tienen que recurrir a sus discursos en castellano si quieren gobernar. En Reino Unido el idioma más solicitado para su aprendizaje es el castellano.

¿Y el catalán? pues para andar por casa. Y a veces, como en el caso de Barcelona, ni para eso.

Respetemos las lenguas y, sobretodo, al igual que los Mas y compañía, cuidemos de que nuestros hijos aprendan castellano, por ser este más muchísimo más útil en este mundo globalizado.

Las lenguas minoritarias morirán todas, por mucho que nos empeñemos en derrochar dinero para protegerlas.

Las lenguas sirven, además de para comunicarse, para DIVIDIR. Así mejor que al final solo quede UNA.
ESTE SEÑOR
ILERGETE, 27/06/2013 a les 18:36
+3
-12
ES UN "BOTIFLER", LO VOTABA POR EL DISCURSO QUE TENIA Y DESPUES DE 27 AÑOS ADOPTA EL DE ERC,ASI LES VA UNOS SE LE HAN IDO A ERC QUE SON LOS ORIGINALES Y OTROS QUE NO SOMOS INDEPENDENTISTAS A OTROS PARTIDOS
Vergonya!!
Anònim, 27/06/2013 a les 18:50
+13
-3
El castellà haurà de ser respectat i llengua cooficial si és necessari, però crec que seria un insult als nostres avantpassats posar-lo també de llengua oficial!! Sempre ha estat una llengua d'imposició i d'opressió i no ho oblidem, la màxima arma del nostre principal enemic!!

Apa, visca e Català i visca la nostra terra!!
Prou de fer el mesell
Campa, 27/06/2013 a les 18:54
+12
-1
De cap manera el castellà ha de ser cooficial....... Si aconseguim la indepèndencia, que la conseguirem, l'únic idioma oficial ha de ser el nostre, el CATALÀ.
calladet ....
papa, 27/06/2013 a les 18:58
+6
-5
Millor estigui calladet, si vol parlar que ens esplique la història de les autopiatas i de les ITV a Catalunya.
La cooficialitat
Toni2013, 27/06/2013 a les 19:00
+5
-1
La cooficialitat ens ha portat a la situació actual, en la qual en el millor dels casos el catanyol avança a marxes forçades. Ja sabem doncs què cal fer per redreçar-la.
LOIALAT
Anònim, 27/06/2013 a les 19:03
+4
-1

El terme correcte per a designar la llengua castellana hauria de ser: LOIALAT (Llengua Oficial Indiferent A Les Altres Territorials), acrònim que es pot dir també en castellà, perquè en tot l'àmbit lingüístic on apareix es comporta igualment: Indiferent.
Sense Jordi Pujol, Duran Lleida no és res.
Anònim, 27/06/2013 a les 19:22
+7
-7
Jordi Pujol no en té prou d’apuntalar fanàticament Duran Lleida, el Gran Botifler. Ara Pujol fa la gara-gara als espanyols. Prou n’hi ha! Dels disbarats proferits i efectuats per Duran en té la culpa Jordi Pujol, per haver-lo promogut fins al paroxisme.
El pujolisme és això: claudicació, possibilisme, pactisme, transigència, encaixisme, espanyolisme pur i dur.
Anònim, 27/06/2013 a les 19:26
+7
-9
Algú s'ha cregut que Pujol s'hagi passat al secessionisme català?
Crec que cal la oficialitat del castellà
Charly Brown, 27/06/2013 a les 20:38
+1
-6
Crec que cal la oficialitat del castellà per no enquistar la seva presencia en la nostra societat com un rebuig al català.

Es necessari sortir de l'estupidesa de que son els estats els que han de decidir com parla la gent. Aquesta estupidesa neix a França i s'ha expandit a Castella=Espanya.

Les llengües necessiten certes normes per homogeneïtzar l'escriptura però bàsicament han de ser lliures per tenir vida.

El millor per refer la nació catalana i la seva creativitat és declarar el català la llengua de l'estat català però reconeixer a la important població de nacionalitat castellana una oficialitat de la seva llengua que impliques almenys durant les generacions que fos necessari que els ciutadans poguessin utilitzar el castellà en les seves relacions amb la administració. El català s'ensenyaria a tots els nens com es fa actualment, a més de una o dos assignatures de llengua europea, castellà, anglès, francès o alemany i en un parell de generacions, la llengua catalana s'hauria normalitzat com a llengua comú a Catalunya d'una manera lliure i democràtica. Molta gent parlaria castellà o anglès, francès o alemany, però la llengua comú a Catalunya seria el català.

Em sembla també que s'hauria de procurar que els fills de families d'altres llengües, àrab, xinés, basc, ... també haurien de coneixer al final de la primària l'escriptura de la seva llengua familiar


No cal imposar el català, el normalitzarem només treient la obligació dels ciutadans de saber castellà
Charly Brown, 27/06/2013 a les 20:53
+2
-3
Hi ha gent que no entén la complexitat de les situacions i s'apunta sempre a qualsevol maximalisme, a pujar el regulador de temperatura a 40º o a baixar-lo a 12º, segons si té fred o calor. A aquesta gent no cal fer-los gaire cas perquè gesticulen molt però son pocs i a més no tenen ni idea del que convé.

És evident que amb l'actual percentatge de votants de Ciutadans i PP, caldrà tenir en compte a l'estat català la oficialitat del castellà si volem estabilitzar el nou estat sense cap possibilitat de fer marxa enrere cap a Espanya.

Hem de tenir en compte que els catalans ja no estarem OBLIGATS a saber castellà, que el parlarem, i lo més fort l'entendrem, només si el nostre interlocutor ens sembla una persona amable i respectable. Només amb aquest canvi ja es normalitzarà el català i no caldrà imposar-lo com ha fet Espanya amb el castellà perquè aquesta és la pitjor manera de crear i enquistar un problema que el poble, amb el seu afany d'entendre's amb tothom no te ni li cal per res.
El castellà no és una llengua exclusiva d'Espanya
Raquel, 27/06/2013 a les 21:11
+6
-10
Doncs jo, per molt independentista que sigui, hem sento obligada a defensar el bilingüisme costi el que costi.

Crec que les llengües, siguin quines siguin, sempre són bones i si a la nostra terra tenim la gran sort (a més d'oportunitat) d'apendren dues des del bressol, és estúpid renunciar-ne a una per motius polítics.

Jo sóc catalana, em sento catalana i parlo el català. Però a la Catalunya que vull, també s'hi parla el castellà, una llengua que sento tan pròpia com el català.
El Català
Anònim, 27/06/2013 a les 21:46
+3
-2
Senyor Jordi pujol el respecto com ecs president de Catalunya .,
En una Catalunya independent el idioma oficial te de ser el català i ja nia de preo senyor.,
Que desprès com paginem el català i el espanyol . Decor però com a idioma oficial un el català, ja ens ant pres preo els espanyol el pel .
Honorable
Ganxó, 27/06/2013 a les 21:48
+6
-1
L'Honorable President que ens va fer perdre el temps vint i tants anys. Respecte per a tots el idiomes, però l'idioma de CATALUNYA és el CATALÀ. I pel que fa a la bonica frase de "català és tota persona que viu i treballa a CATALUNYA" falta afegir-hi "i vol ser català", la volició és imprescindible.
Castellà i català des del bressol?
Anònim, 27/06/2013 a les 21:55
+5
-2
Raquel, d'on ho treus que a Catalunya aprenem el castellà i el català des del bressol????? Si la teva família és castellana segur que aprendràs el castellà des del bressol, però no el català.

I viceversa.

vaig aprendre el castellà a l'assignatura de castellà a l'escola, perquè al meu municipi (12.000 habitants) quasi ningú no el parla normalment. I menys els infants i els joves. Alguna gent gran immigrada sí que el manté.

He quedat molt sorpresa d'aquesta frase.

Farabundo Vilasanjuán Dumall-Martigomez, 27/06/2013 a les 22:20
+1
-8
No es pot construir un país contra una gran part de la gent que hi viu, ni contra la llengua que parlen. Deixar el català com a única llengua oficial no garanteix res (mireu Andorra) i, en canvi, assegura un conflicto innecessari. D'entrada tant català com Castellà han de ser oficials. El que sí s'ha d'assegurar és un bilingüisme real (no diglosia), és a dir, que realment ambdues llengües siguin realment iguals. Més endavant el futur i la voluntat dels catalans decidirán.
EL CATALÀ ÚNICA LLENGUA TERRITORIAL (OFICIAL)
xerigot, 27/06/2013 a les 22:27
+6
-1
El castellà tindrà el mateix estatus que les altres 300 llengües que es parlen a Catalunya. Llengües totes elles respectades. El català única llengua vehicular i territorial. L'únic lloc de Catalunya amb 2 llengües oficals: La Val d'Aran (Català i Aranés, s'enten).
Cagats de por
Guilleries, 27/06/2013 a les 23:41
+10
-1
Per què aquest vassallatge amb els espanyols?
També viuen i treballen a Catalunya els marroquins, els romanesos, els paquistanesos, els xinesos, etc. etc.
També haurien de ser, doncs, oficials, el tamazigh, l'àrab, el romanès, l'urdu, etc. etc.
Perquè els catalans nascuts a Catalunya haurien de sortir de l'escola sapiguent parlar en català. Si no ho fan és perquè no volen o perquè la immersió lingüística ha fracassat.
Oficialitzar l'espanyol és la mort del català.
Sr. Pujol a vosté li toca callar
CATALÀ AMB MEMORIA, 28/06/2013 a les 08:05
+2
-1

Molts catalans estem cansats de les seves parides, ara calli, vosté va perdre temps festejant amb España durant 24 anys, ara no vulgui fer de salvador, el 80% dels problemes de Catalunya venen de quan vosté manava.
Si fos per mi li retallava el sou i a viure com un jubilat més , no com a ex-president, que ara ja sou tres ex, que costeu un culló a Catalunya, amb el sou, els cotxes oficials, les secretaries, els mega despatxos, etc.
Ara li toca callar, o mirar i dir tot el que es va equivocar. (Seria més llarg que Vent del Plá)
23 ANYS DE PRESIDENT DE CATALUNYA ¿ Per qué no va fer Oficial la llengua Castallana ?
Josep Pages Canaleta ( CARDEDEU ) , 28/06/2013 a les 11:11
+1
-0
La pregunta per el SR JORDI PUJOL nomes es una va esta 23 ANYS DE PRESIDENTT DE Catalunya ¿ Per qué mentres el era President no va fer oficial la llengua Castallana ? Si ara se abaixa els Pantalons com fa Junqueras y volem fer Oficial la LLENGUA ESPAÑOLA . Mireu me treuen les ganes de tenir un ESTAT PROPI si hen de tenir tambe la llengua de unaltra país per que volem tenir un ESTAT PROPI ? UN PAIS UNA LLENGUA LA CATALANA LA DE CATALUNYA .
Simon Bolívar i Bismarck tot junt ???? Un fracàs històric que ara ho paguem.
Josep Batalla, 28/06/2013 a les 18:01
+2
-1
Jordi Pujol fent-se passar per lider ha estat un be del ramat, si es vol un be panoràmic i que de l'ambigüitat n'ha fet norma: som catalans - som espanyols. Una mostra més d'un esclau. Dir que és català qui viu i treballa a Catalunya és una definició peregrina. Que ho pregunti al capità general de Catalunya (región nordeste) que hi viu i hi treballa! Ha fracassat i el que hauria de fer a més de declarar-ho, és fer un mea culpa i reconeixer els líders catalans lúcids que no van deixar de lluitar per la independència. Aquests no han fracassat ni han enganyat: Gaudí, Batista i Roca, Muñoz Espinalt, etc.
español , no castellano.
Anònim, 29/06/2013 a les 12:43
+1
-1
algunos por aqui y en su ignorancia supina dentro de que se piensan que todo lo saben , o bien en su seguimiento del dictado separrata para desprestigiar a madrit, dicen que es castellano y no español el idioma oficial de españa, ja,ja, craso error, si en españa persistiese el castellano todavia seria el llamado castellano antiguo , porque recuerdo a los sabios intelectuales catalanes que por aqui pululan que el español lo regularizo nada menos que un andaluz , el señor ANTONIO DE NEBRIJA por medio de su gramatica ESPAÑOLA, si señores intelectuales , he dicho GRAMATICA ESPAÑOLA y no gramatica castellana, es decir , el castellano seria hoy dia un idioma tan dificil o tan facil de entender hasta por los castellanos como pueda ser el catalan o el gallego, eso si , debo reconocer que los primeros en aceptar la nueva lengua impuesta por la fuerza de la comodidad y el cosmopolitismo y a pesar de tener muchas acepciones de otras regiones e incluso musulmanas (catarro es vasco , hojala es arabe, clavel es catalan, cariño es gallego, etc, etc) fuimos los castellanos, grandes unionistas y los mas sacrificados por una causa comun donde los haya.

un saludo a todos.
me niego.
Anònim, 29/06/2013 a les 12:48
+0
-0
pues yo en una hipotetica independencia de cataluña que nunca se dara porque ellos nunca votaran SI , echaran cuentas en el momento de la votacion y les temblaran las piernas llegando a la interesada conclusion de que no les conviene, como decia, en una hipotetica independencia de cataluña me niego a que sigan sacandole rendimienro al español ,prefiero que le olviden para siempre.
N'estem farts.
Anònim, 29/06/2013 a les 19:44 , 29/06/2013 a les 19:45
+1
-0
Com diu aquell, estaria mes be calladet.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Mariano Rajoy en l'acte de campanya a Salou | PP
01/01/1970
El president del govern espanyol declara que els vots "útils de veritat" i que "no fallaran mai" són els del PP
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el procés d'independència i les eleccions del 21 de desembre
 20:05 Acaba l'acampada pels presos polítics de plaça Catalunya. Els activistes a favor de l'alliberament dels dirigents independentistes empresonats han estat assentats al centre de Barcelona des de divendres.
 19:57 LA CARAVANA El fantasma d'Aznar. Contracrònica de Sara González sobre la campanya de Catalunya en Comú-Podem
 

El míting dels comuns a Blanes Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú

 19:47 La CUP intensifica la crida a mobilitzar-se davant el «monstre» extremista de Cs; informa Aida Morales des de Girona. 
 19:46 Cinc claus per entendre la campanya de Ciutadans. La possibilitat que Cs quedi en primera posició ha fet que el partit taronja opti per una estratègia conservadora. Per Pep Martí. 
 18:49 La «war room» dels «comuns»: petits xefs que cuinen des de la furgo, el Telegram o el sofà; ho explica Sara González.
 18:45 David Fernàndez carrega contra el "minotaure" de Ciutadans, a qui descriu com el "cavall de Troia" d'aquestes eleccions i el "partit de la Fiscalia, de la policia, de la patronal i de l'Ibex-35". "I en això hem d'insistir molt en aquests dies", ha clamat des de Girona.
 18:34 
 18:13 La número 1 de la CUP per Lleida, Mireia Boya, assegura des de Girona que la República catalana "serà ecologista o no serà" i carrega contra els "comuns": "Aquests ecologistes progres, moderns, que han legitimat les polítiques neoliberals".
 18:12 EL DIARI DE CAMPANYA DEL 36 «12 de febrer: incertesa total a quatre dies de les eleccions», Pep Martí repassa, en blanc i negre, la campanya electoral de 1936. 
 18:05 L'exdiputat de la CUP Benet Salellas enceta el míting central de Girona amb el mite del Minotaure, tot assegurant que l'independentisme "ha decidit plantar cara al monstre" des de la unilateralitat "feta des de baix". 
 17:49 LA CARAVANA L'"star system" socialista. Els militants i simpatitzants aborden l'expresident Zapatero, Sánchez i Iceta a cop de "selfie" quan s'acaba el míting central del PSC al 21-D; contracrònica de Jordi Bes.
 17:44 La doble concentració antifeixista i espanyolista del Pont no genera incidents greus. Els manifestants unionistes han escridassat i intentat boicotejar la lectura dels manifestos per part dels simpatitzants del CDR. Tots dos grups, separats per un cordó policial.
 17:20 ENTREVISTA Yolanda López (CeC): «Les eleccions del 21-D serviran per desemmascarar Cs». La candidata dels "comuns" per Tarragona afirma que és hora d'un canvi en el Govern i que els ciutadans es mereixen passar pàgina. Destaca que un Govern enfrontat com que hi ha hagut durant l'última legislatura al Parlament ha debilitat la força del govern català.
 16:30 LA LUPA DEL SECTOR PÚBLIC «Recuperar l'autogovern, bastir polítiques a llarg termini», anàlisi de Josep M. Vilalta.
 16:29 LA CARAVANA El PP ja tem una mala passada de la fórmula d'Hondt. Mariano Rajoy alerta que el sistema electoral és "capritxós" i que pot beneficiar l'independentisme; ho explica Isaac Meler.
 16:21 La pugna per la victòria omple els mítings de JxCat, ERC i Cs. Les dues principals candidatures independentistes voregen el miler d'assistents en cada míting, un topall que Arrimadas ha superat també en algunes ocasions. Ho explica Roger Tugas. 
 15:50 LA CARAVANA EH Bildu i el turisme polític basc, a les campanyes de la CUP i ERC. El diputat basc Mikel Otero considera "important" que Euskal Herria "entri en el terreny de joc" del procés de construcció de la República catalana; la contracrònica d'Aida Morales
 14:28 Sánchez justifica el 155 com l'«única eina» per combatre el sobiranisme i demana «votar sense revenja»; informen Joan Serra Carné i Jordi Bes.
 14:28 LA CARAVANA «Chirigotas», populisme i el cor de les tres banderes; contracrònica de Pep Martí de l'acte central de campanya de Ciutadans. 
 14:01 Rajoy avisa l'unionisme que votar Cs pot donar diputats a ERC i la CUP. El president del govern espanyol declara que els vots "útils de veritat" i que "no fallaran mai" són els del PP.
 13:46 Miquel Iceta: "Jo no diré com Albert Rivera que tots els vots que no venen a mi van a les escombraries". "Quin demòcrata de pacotilla", ha etzibat Iceta a Rivera, i ha afegit: "Tots els vots tenen una enorme dignitat".
 13:49 Xavier Domènech inclou el PSC en el bloc de la «indignitat». Ho explica Sara González des del míting de Catalunya en Comú-Podem a Blanes.
 13:47 Mariano Rajoy clou l'acte a Salou dient que el PP és "el vot útil" i que a partir del 22-D, a Catalunya no es decidirà res sense els vots dels diputats populars catalans. 
 13:45 Miquel Iceta: "Més independentisme a partir de dijous voldrà dir menys empresa, menys feina, menys Europa, més divisió i més embolic. No ens ho podem permetre".
 13:44 
 13:36 Mariano Rajoy afirma que els vots al PP són útils, serveixen per defensar la llei i alhora apunta  que han estat clau per evitar el "disbarat" del procés català i han permès que s'hagi aplicat el 155.
 13:36 Albert Rivera diu que el procés «ha despertat l'orgull de ser espanyols de Catalunya»; informa Pep Martí. 
 13:31 El líder del PP destaca a Salou que el procés "ha fet molt mal a les persones i a l'economia catalana" i remarca que en aquestes elecions hi ha en joc els interessos dels catalans.
 13:31 
 13:31 La CUP adverteix que el 155 serà "una broma" si guanyen els unionistes. L'exdiputada Anna Gabriel exigeix al PP que deixi "d'amagar la seva merda darrere banderes". Ho explica Aida Morales
 13:28 Rajoy apunta que "el 155 ja ha deixat de ser un fantasma jurídic i ja és una realitat". El líder dels populars etziba que ara tothom sap què és el que no ha de fer perquè s'activi.
 13:29 Miquel Iceta agraeix a Zapatero la retirada de les tropes d'Iraq, el matrimoni gai, la llei de memòria històrica, "l'obsessió" per la igualtat de gènere i la llei de dependència.
 13:27 Forcadell agraeix a Sáenz Santamaría que confirmi que "no hi ha separació de poders" a l'Estat. En el mateix míting d'ERC, a Mataró, Rufián replica Josep Borrell, que va defensar "desinfectar" el país, recordant als GAL: "El millor desinfectant és la calç viva i cal escoltar sempre els experts". Ho explica Roger Tugas.
 13:25 Rajoy remarca que els independentistes van crear el caos i que la solució a aquest "despropòsit" ja ha començat i en els pròxims dies "tindrem una magnífica oportunitat de recuperar la tranquil·litat, la convivència i respecte".
 
 13:19 Mariano Rajoy agraeix la "resitència" dels populars a Catalunya "perquè en els moments difícils qui hi ha, és el PP"
 13:18 Miquel Iceta ha criticat que s'expulsi els socialistes d'algunes alcaldies pel seu suport a l'article 155, però no ho han aconseguit a Blanes i Terrassa. "Que s'ho vagin traient del cap. Nosaltres no som una anècdota, no som una moda, venim de lluny i anem molt més lluny encara", reivindica.
 13:18 Albiol assegura que Rajoy representa la «democràcia» i Puigdemont el «fanatisme». El candidat del PP agraeix al president del govern espanyol l'aplicació del 155: "Avui els catalans seguim sent espanyols". Informa Isaac Meler. 
 13:17 Pedro Sánchez defensa l'aval socialista al 155, però es desmarca de Mariano Rajoy: "Pocs instruments tenia l'Estat per fer front al desafiament independentista". 
 13:14 Xavier Domènech carrega indignat contra la "desinfecció" defensada per Josep Borrell i avalada pel PSC i "l'escapçament" d'una part del país que celebra el PP: "Vergonya!" 
 13:13 Pedro Sánchez: "Demanem el vot útil per formar un govern útil per a la concòrdia, la convivència i la reconciliació entre els catalans".
 13:11 Xavier Domènech, cap de llista dels "comuns", des d'un míting a Blanes: "Som aquells que podem transformar la situació d'atzucac on han situat el país"
 13:12 Pedro Sánchez elogia Zapatero després de les seves diferències sobre el lideratge del PSOE, i li demana: "Que em vegis sempre com un socialista orgullós de les conquestes que hem aconseguit".
 13:10 El cap de llista de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, reivindica que governar a partir del 21-D seria la garantia per impulsar "el canvi" a Espanya 
 13:06 El candidat del PP a la presidència de la Generalitat diu que és cert el 21-D va de "Rajoy i Puigdemont" perquè el popular "presenta la democràcia i Puigdemont el fanatisme, per això som millors que ells".
 13:03 Zapatero reivindica que "les coses es van complicar molt en aquests quatre mesos perquè no hi ha un govern socialista a Espanya ni a Catalunya", i defensa que tenir-lo als dos llocs són l'única via per reconstruir "el pluralisme i la convivència".
 13:04 Crits de "presidente" quan Albiol diu que Rajoy ha obligat Puigdemont "a marxar a més de 1.000 quilòmetres perquè té por del president del govenr espanyol". 
 13:04 El líder d'IU, Alberto Garzón, assegura que el PP, el PSOE, Convergència i Ciutadans "no són tan diferents" a l'hora de fer polítiques que perjudiquen les classes treballadores 
 13:03 Zapatero ressalta que la comunitat internacional només està d'acord en una cosa sobre Catalunya: "Ningú ha considerat ni seriós ni admissible la declaració d'independència".
 12:58 Zapatero afirma que la democràcia és unió i no divisió: "Afortunadament la democràcia ja va deixar clar que cap home pot estar por sobre de la llei. Primer les lleis i després la voluntat dels homes".
 12:57 Albiol diu que Rajoy és el principal referent i principal actiu del partit i que par això és important que estigui a Catalunya fins a l'últim dia de campanya. També reafirma que ho és perquè "ha aplicat l'article 155" i això ha permès que avui "els catalans puguem seguir sent espanyols".

 
Entrades anteriors »
Assentament a plaça Catalunya de Barcelona pels presos polítics | Isaac Meler
01/01/1970
Els activistes a favor de l'alliberament dels dirigents independentistes empresonats han estat assentats al centre de Barcelona des de divendres
Xavier García Albiol, cap de llista del PP | Adrià Costa
Esteve Plantada
01/01/1970
El cap de llista de PP a les eleccions del 21-D tria "El caçador" de Michael Cimino, Fernando Aramburu i Almudena Grandes, "CSI" i les cançons d'Enrique Iglesias
Carles Riera, candidat de la CUP | Adrià Costa
01/01/1970
El candidat de la CUP insta les forces "republicanes" a desplegar la declaració del 27 -O i aplicar la llei de transitorietat | Recalca que si cal assumiran "responsabilitats" de Govern i demana als "comuns" abandonar "el terreny fictici de l'equidistància" | Afirma que Puigdemont respon a una "realitat més lliure" que el "peix al cove" del PDECat
Mariano Rajoy i Xavier García Albiol en un acte de campanya a Badalona | PPC/Job Vermeulen
Isaac Meler | 11 comentaris
01/01/1970
El candidat del PP visita un magatzem de Càritas inaugurat per ell mateix en la seva etapa com alcalde de Badalona
El gat xinès al local de la CUP. | Adrià Costa.
Aida Morales
01/01/1970
Bromes i comentaris distesos omplen la recta final de la campanya, sense que als cupaires els preocupin els resultats de les enquestes