16.543 milions que el 2010 van marxar a Espanya i no han tornat

per Quico Sallés, Barcelona | 21 de maig de 2013 a les 17:07 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 21 de maig de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Mas-Colell, aquesta tarda presentant les balances fiscals. Foto: QS/ND

El dèficit fiscal català, calculat en l'habitual flux monetari,  del 2010 arriba als 16.543 milions d'euros, és a dir, el 8,5% del PIB generat en aquell exercici, és a dir, 2.260 euros per català. Així ho asseguren els números de la balança fiscal de Catalunya amb Espanya del Departament d'Economia, que el seu titular , el conseller Andreu Mas-Colell, ha presentat aquesta tarda a Barcelona. Uns números que pagarien, segons Mas-Colell, tot l'estat del benestar, és a dir, la despesa de salut, ensenyament i benestar social.


Segons aquests números Catalunya aporta el 19,4% del total dels ingressos de l'Administració Central però només rep el 14,2% de la despesa total de l'Estat. Si es descompta la Seguretat Social, atur inclòs, la despesa rebuda cau fins l'11,3%. Així mateix la sèrie històrica calcula que des de l'any 1986 la mitjana anual de dèficit fiscal ha estat del 8,1%. Preguntat el conseller sobre si considerava aquest percentatge "d'espoli", Mas-Colell ha contestat que no el fem ser "nominalista" però que "és criteri de cadascú valorar-ho si ho és".

Dos sistemes de còmput


La balança fiscal de Catalunya  de l'any 2010 s'ha calculat segons les dues aproximacions metodològiques estàndars: la del flux momentari i la del flux del benefici. Segons el flux monetari, Catalunya aporta el 19,4% del tota d'ingressos de l'Administració Central i rep el 14,2% de la despesa total de l'Estat. Per tant, Catalunya contribueix amb una proporció superior  al seu pes en el PIB estatal (18,6% l'any 2010) i, en canvi, rep una fracció de despesa que no arriba al pes de la seva població sobre el conjunt de l'Estat (16%).

El mètode flux monetari és el que millor captura l'impacte d'estímul de la despesa de l'Administració central sobre les economies receptores i esdeveé el més rellevant en èpoques de crisi econòmica i taxes d'atur elevades. Segons el mètode de flux del benefici el dèficit fiscal català de l'any 2010 va ser d'11.258 milions d'euros, que representen un 5,8% del PIB de Catalunya.


 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació