Augmenta l'hàbit de lectura però baixen les vendes de llibres

Els catalanoparlants són lectors bilingües, els castellanoparlants, monolingües

per Jordi Palmer , 18 d'abril de 2013 a les 21:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 d'abril de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Representants dels gremis d'editors i llibreters i la Fundació d'Audiències de la Comunicació i la Cultura han fet previsions per Sant Jordi Foto: Jordi Palmer / Nació Digital

Pot semblar contradictori però no ho és, en els darrers anys el consum de llibres, entès com a hàbit de lectura i nombre de lectors ha augmentat, al mateix temps que les vendes han patit un cert retrocés. Es llegeix més però es ven menys, un efecte de la crisi econòmica que es tradueix en l'augment de llibres servits a les biblioteques i els préstecs personals, dues modalitats de lectura que juntes suposen gairebé una quarta part dels llibres llegits durant l'any 2012, als quals cal afegir l'augment del llibre electrònic i, amb ell, el de la pirateria, que suposa una mica més de la meitat dels llibres digitals, mentre que el percentatge de llibres comprats per a consum propi o per regalar ha caigut del 68,6% del 2011 al 65,2 del 2012.


I és que a pocs dies de la diada de Sant Jordi ha arribat l'hora de fer balanç dels hàbits de consum de llibres i de les previsions per al dimarts vinent, un context aprofitat per la Fundació Audiències de la Comunicació i la Cultura (FUNDACC) per presentar un nou lliurament del Baròmetre de la Comunicació i la Cultura, centrat aquest cop en 'El consum de llibres a Catalunya el 2012' en paral·lel a les previsions efectuades pels gremis d'Editors i de Llibreters de Catalunya que esperen una facturació aquest sant Jordi a l'entorn dels 18 milions d'euros, "igual o lleugerament inferior a l'any passat".

Un 61% de població lectora, un 27,8% de lectors en català

El Baròmetre constata que un 61,3% de la població llegeix llibres, o el que és el mateix, que un 38,7% no llegeix mai cap llibre. D'entre els lectors, el paper domina per un 91,2% davant un 8,8% que aposta pel llibre digital. En tot cas, el consum de llibres ha augmentat clarament, passant d'un 56,1% l'any 2007 a aquest 61,3 del 2012, amb un creixement sostingut any rere any.

Pel que fa a la llengua dels llibres -prenent com a referència única la llengua de l'últim llibre llegit-, l'estudi xifra en un 27,8% els lectors en català, un 66,6% en castellà i un 5,6% els que llegeixen en altres idiomes. Creuades aquestes xifres amb la llengua inicial del lector es constata que el catalanoparlant té hàbits de lectura bilingües (51% català, 45,8% castellà), mentre que els hàbits lectors dels castellanoparlants són majoritàriament monolingües (86,9% castellà, 10,9% català).

Vendes mantingudes o sensiblement a la baixa

Pel que fa a les previsions de vendes per a aquest Sant Jordi, el vicepresident del Gremi de Llibreters, Jeroni Boixareu, que ha manifestat la seva voluntat de "reivindicar la cultura com a factor de cohesió social i el llibreter com a agent cultural", ha reconegut que tot i que la situació "no és positiva" i pel que fa a les vendes anuals es sumen tres anys de baixada, "però en consonància amb la resta de sectors", ha augurat que aquest Sant Jordi "si fa bon temps les vendes es mantindran com l'any passat o seran lleugerament inferiors a l'any passat", amb  una facturació a l'entorn dels 18 milions d'euros.

Boixareu ha recordat que les vendes d'aquesta diada signifiquen "entre el 8 i el 10%" de les vendes anuals i ha fet una crida a sortir al carrer per a que la festa "torni a ser un èxit de participació".

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació