Junts fem més Nació     FES-TE SUBSCRIPTOR


TV3 vol retallar cent «supersous»

per Salvador Cot, 22 de gener de 2013 a les 16:50 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de gener de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Assemblea dels treballadors de TV3, al menjador de l'àrea de programes. Foto: CCOO de TV3

El que fins fa poc eren rumors i sobreentesos ara s'han concretat amb nom, cognoms i números. TV3 paga un gran nombre de sous desorbitats, producte d'antigues responsabilitats, tractes de favor que s'han mantingut, pactes privats i, sobretot, la superposició dels càrrecs alts i intermedis que s'han anat acumulant, en forma de sediments, a mesura que s'han encadenat els successius directors generals.


Concretament, TVC paga sous superiors als 70.000 euros bruts anuals (que es correspondrien, aproximadament, amb el nivell de director general de la Generalitat) a 117 persones. D'aquestes, 42 estan per sobre dels 80.000 euros. Els casos més extrems són sis treballadors que cobren entre 101.635 i 119.810 euros anuals. Tot això després que TV3 apliqués una rebaixa lineal del cinc per cent a la totalitat dels salaris.

Cal afegir que en alguns casos aquests sous es veuen complementats per d'altres ingressos en espècie, com és el cas dels delegats de TV3 fora de Catalunya, que tenen plusos diversos i acostumen a rebre compensacions per a algunes despeses, com ara el lloguer del propi domicili. D'altres complements salarials venen justificats per epígrafs més vagues, assimilables a una especial dedicació o a una responsabilitat quantificada més o menys discrecionalment.

El fitxer fantasma

Les dades reals del cost de les nòmines han circulat per la redacció, aquestes últimes setmanes, després que un accident informàtic les posés a l'abast d'alguns comptes de correu intern. Nació Digital ha tingut accés a aquest fitxer, que detalla, nom per nom, quins són els ingressos de cadascun dels treballadors de l'empresa. El llistat deixa clar que la categoria professional té poc a veure amb els ingressos finals dels treballadors. Un redactor, per exemple, pot guanyar entre 22.286 i 84.172 euros (gairebé el quàdruple) sense que hi hagi una explicació clara que justifiqui aquest abisme salarial. En general, passa el mateix en totes les categories que estableix el conveni.


De fet, CC.OO. de TVC ha reclamat en un comunicat que els salaris es limitin a un topall màxim de 72.000 euros i que es racionalitzi la despesa en sous: "En aquest moments hi ha més de 200 persones cobrant complement salarials no regulats per conveni que cobren de promig més de 80.000 euros anuals", assegura el sindicat. També afegeixen que els sous de l'actual direcció són desconeguts, així com els salaris dels consellers de Govern de la CCMA.

Pots venir al despatx?

L'actual direcció és la primera que s'ha plantejat racionalitzar la despesa en "supersous" de la televisió pública. De fet, aquests dies l'empresa està convocant a la major part dels treballadors més afortunats per la nòmina, als quals proposa rebaixes voluntàries en el sou. En cas de no acceptar, TVC es reserva la possibilitat d'assumir un previsible conflicte laboral a Magistratura de Treball.

Tot aquest moviment, a més, és previ a un probable aprimament de la plantilla per la via d'un ERO, amb la conflictivitat laboral que, necessàriament, s'hi veurà associada. Les dificultats arriben, també, a TV3.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Arxivat a:
Economia, TVC, TV3, CCMA
Participació