Un estudi acredita la ineficiència que suposa pertànyer a Espanya

per Quico Sallés/Palau de la Generalitat, 23 d'octubre de 2012 a les 14:35 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 d'octubre de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Rètol de la Delegació del govern espanyol a Catalunya. Foto: QS/ND

Pertànyer Espanya és ineficient, crea inseguretat jurídica i perjudica l'activitat econòmica. Així ho indica el darrer informe publicat per l'Institut d'Estudis Autonòmics titulat "Duplicitats funcionals i organitzatives entre l'Estat i la Generalitat de Catalunya: problemes competencials i d'eficiència", que evidencia les traves que suposa l'aparell administratiu de l'Estat espanyol a Catalunya.


Segons aquest informe, encarregat pel Govern i de més de 300 planes, la constant de l'Estat és dictar normes en gairebé totes les matèries en les quals la Generalitat té competències per dictar lleis; la creació ad hoc "d'importants aparells administratius, organismes així com importants recursos humans, materials i econòmics" que compliquen l'activitat econòmica i la inversió.

L'estudi afegeix exemples concrets dels costos de les duplicitats administratives entre Estat i Generalitat com ara Turisme, Indústria, Treball o Serveis Socials. El cas del Turisme, competència exclusiva de la Generalitat, és paradigmàtic: Espanya té a Catalunya 5.084 treballadors i un pressupost de 991.172,95 euros.

L'Institut d'Estudis Autonòmics conclou que a la vista de la "reiterada invasió competencial per part del Govern de l'Estat implica que l'autonomia política de la Generalitat sigui una autonomia de baixa qualitat, més propera a una simple autonomia administrativa que no pas a una autonomia veritablement política i legislativa i que es vegi reduïda la seva capacitat d'adoptar polítiques pròpies en àmbits del seva competència".

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació