Pagar 10 euros per collir un màxim de tres quilos de bolets

per NacióSolsona.cat/ACN, 18 d'octubre de 2012 a les 09:46 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 d'octubre de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
En Joan Molas i la seva dona Assumpció Miralles contemplen els bolets que han collit a la finca El Monegal de Sant Llorenç de Morunys Foto: Mar Martí
 

En Joan Molas i la seva dona han fet aquest dimecres al matí els 140 quilòmetres que separen Montornès del Vallès de Sant Llorenç de Morunys (el Solsonès) per poder collir bolets a la finca El Monegal. Han pagat deu euros per poder-hi accedir i han omplert dues cistelles de tres quilos cadascuna. "Hem trobat el bosc molt net, cap aglomeració i ens ho hem passat molt bé" . Així han valorat la iniciativa engegada per Josep Pintó, un propietari forestal que ha fet tancar la seva finca de 220 hectàrees per poder explotar els recursos micològics. Per ell, el projecte té dues vessants, una econòmica i l'altra ecològica, perquè "per viure a muntanya s'han d'aprofitar els recursos que hi ha i el bolet és importantíssim" .
 
La finca El Monegal, de Sant Llorenç de Morunys, ha començat a rebre els primers boletaires. Es tracta d'un bosc de 220 hectàrees que el seu propietari, Josep Pintó, ha tancat per poder explotar els recursos micològics. Pintó va engegar la iniciativa l'any passat però degut a la manca de bolets va decidir ajornar la seva posada en marxa fins aquesta temporada. De moment, fa pagar deu euros al dia i es poden collir un màxim de 3 quilos de bolets per persona. El volum de fongs que pugui endur-se cada persona variarà segons com es trobi el bosc i la producció que tingui.
 
Pintó va deixar entrar els primers boletaires durant els tres dies del Pont del Pilar i van accedir a la finca 38 persones. Aquest dimecres, després d'estar dos dies tancat, cinc persones han comprat el tiquet per collir bolets a El Monegal. "Esperem que aquesta xifra es mantingui i no volem que augmenti perquè és el que admet el bosc. La nostra voluntat és disminuir la pressió al territori i, per tant, la limitació quantitativa és molt important" . A més, Pintó ha assegurat que reben més de quaranta trucades setmanals interessant-se per la iniciativa. "Per públic no serà perquè tenim llista d'espera" , ha assegurat.
 
Pel propietari forestal la iniciativa se sustenta en dos fonaments: un econòmic i l'altre ecològic. "Per viure a muntanya s'han d'aprofitar els recursos que hi ha i el bolet és un recurs importantíssim" , ha assegurat. A més, Pintó vol vincular l'entrada a la finca amb l'estada al restaurant i hotel de la seva propietat i d'aquesta manera ofereix menús especials per a les persones que hi accedeixin. "De les 38 persones que van entrar a la finca pel Pont del Pilar, 27 van fer ús de l'hotel, per tant, és una aportació de diners importantíssima" , ha aclarit.
 
Pel que fa a la vessant ecològica, Pintó creu que s'han de "corregir els defectes que comporta l'aprofitament micològic tal com està concebut" . Per ell, "s'hi ha de posar mà" i regular-ho. "Nosaltres no deixem entrar els cotxes, hi accedeix poca gent i poden collir un màxim de tres quilos perquè el bosc tiri per ell sol. Es tracta d'un organisme viu i nosaltres som intrusos i, per tant, hem d'intentar que el nostre pas sigui el menys agressiu possible" .
 
Segons Pintó, a Catalunya "s'ha de fer una regulació generalitzada i s'ha d'establir un marc general" per la recol·lecció de bolets. Pintó compara el món dels bolets amb la pesca i assegura que "si una persona vol pescar es treu la llicència i li serveix per pescar a tot l'àmbit català i quan va a un riu concret es treu la llicència per aquell indret. Doncs amb els bolets ha de funcionar igual. Hi ha d'haver una llicència genèrica pel conjunt de Catalunya i, a part, un tiquet per entrar a la casa de cadascú" , ha assegurat.
 
"No hem trobat aglomeracions i ens ho hem passat molt bé"
 
En Joan Molas i la seva dona Assumpció Miralles són dos dels boletaires que aquest dimecres han decidit pagar els deu euros per accedir a la finca de Josep Pintó. Són de Montornès del Vallès i, segons ha relatat Molas a l'ACN, "ja coneixíem la zona i ens vam assabentar que es podia venir a collir bolets i per això ho hem fet". Per Molas, la iniciativa de Pintó és "molt positiva" perquè "vas al bosc i ho trobes tot correcte i net, no trobes aglomeracions de gent i, la veritat, ens ho hem passat molt bé".
 
De la seva banda, Josep Pintó ha assegurat que allò que sorprèn més a les persones que ja han collit bolets a la finca "és que no troben gent". A més, ha assegurat que també valoren el fet de "no sentir soroll de cotxes, ni crits i no trobar bolets de panxa enlaire ". "Nosaltres perseguim el turisme de qualitat i qui és capaç de valorar això, és el tipus de persona ens interessa".

Uns cartells alerten als visitants que a la finca El Monegal està regulada la recol·lecció de bolets Foto: Mar Martí
 
Ruta micològica
 
Els boletaires que accedeixin a la finca de El Monegal, a banda de collir bolets, també trobaran una ruta micològica de cinc quilòmetres. Pintó ha elaborat aquesta ruta conjuntament amb el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya i es tracta d'un recorregut que compta amb fitxes explicatives sobre el tipus de bolets que es poden trobar a la finca, les seves qualitats o les diferències entre les varietats tòxiques i les bones. En total, hi ha quatre panells explicatius, més de 400 fletxes que marquen el recorregut, 60 fites i 11 fitxes descriptives dels bolets que s'hi poden trobar.

 
En Joan Molas i la seva dona contemplen els bolets que han collit a la finca El Monegal de Sant Llorenç de Morunys Foto: Mar Martí  

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Arxivat a:
Economia, bolets, Solsonès, bosc
Participació