Sant Llorenç de Morunys es declara «municipi lliure i independent»

| 20/09/2012 a les 15:39h
Arxivat a: Política, sant, llorenç, morunys, municipi, lliure, independent
Aquesta notícia es va publicar originalment el 20/09/2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Estelada al campanar de Sant Llorenç de Morunys Foto: Arxiu particular

 
Aquest dimecres al vespre, en el Ple Municipal de Sant Llorenç de Morunys (El Solsonès), es va aprovar una moció per la qual aquesta vila es declarava territori català lliure i sobirà i s'instava al govern de Catalunya a iniciar el procès cap a la independència. La moció, impulsada per l'Assemblea Vall de Lord per la Independència, va ser defensada pels regidors del grup Piteus (3) i CiU (2). Hi van votar en contra els dos regidors del grup socialista (es va absentar per motius de feina un dels regidors socialistes), al qui pertany l'alcalde, Enric Roures, i es va abstenir el regidor independent del grup AM. Els socialistes van justificar el vot en contra per que el contingut de la moció era excessivament dur, i una posició més moderada hauria inclinat el vot cap a un altre sentit.

En el mateix ple també es va aprovar una moció que insta a penjar l'estelada al costat de la senyera al balcó de l'ajuntament.

Cal recordar que a Sant Llorenç de Morunys hi ha un govern d'unitat format  per tots els grups municipals, i que l'alcaldia es reparteix els dos primers anys per al socialista Roures i els darrers dos anys per a Francesc Xavier Mas, del Piteus. 

L'Assemblea Vall de Lord per la Independència ha comunicat que ha traslladat aquestes dos mocions als altres dos ajuntaments de la vall de Lord, Guixers i La Coma i la Pedra

Moció per la declaració d'independència
 
La Moció que Sant Llorenç de Morunys ha aprovat, adreça al Parlament del Principat de Catalunya, en general, i a tots els seus grups parlamentaris, en particular, per tal que la Cambra Catalana assumeixi a tots els efectes la completa sobirania nacional del territori del Principat de Catalunya i iniciï el procés per declarar i constituir l’Estat català lliure i sobirà, democràtic i social.

Argumenta que en la consulta popular democràtica duta terme el 28 de febrer de 2010, Sant Llorenç de Morunys  va expressar el seu sentiment majoritari a favor de la independència de Catalunya,a amb el 93.53% dels vots a favor, amb una participació del 36.09%, i que aquesta es la força que ens empeny a subscriure la moció així com a declarar el municipi de Sant Llorenç de Morunys com a territori català lliure i sobirà  i, a l’espera que el Parlament de Catalunya dicti la legislació legalment aplicable, la normativa i la jurisprudència d’ús actual s’estableixin com a provisionalment vigents i siguin d’aplicació en tant no s’oposin a la sobirania del poble de Catalunya.

Segueix explicant que aquests acords estan determinats per la gravíssima situació social i econòmica que pateixen els veïns i veïnes de Sant Llorenç de Morunys i, per extensió, de tot el poble català com a conseqüència de la seva pertinença al Regne d’Espanya. Avui, a Catalunya, l’atur afecta a mes de 600.000 persones  el 20% de la població es troba al llindar de la pobresa, el 40% d’activitat econòmiques estan en perill de desaparèixer i l’espoli fiscal suposa 16.000 milions d’euros anuals per Catalunya i, localment, a Sant Llorenç de Morunys, 2.130.000 euros anuals.
 
És, doncs, davant d’aquets context crític que viu el país,- afirma- que cal actuar amb fermesa i en defensa dels interessos col•lectius, generant un clima de confiança i esperança pel poble català. El Regne d’Espanya ha demostrat la seva incapacitat per a administrar els recursos públics de forma eficient i per a garantir un funcionament ordenat de les seves institucions financeres supervisores, amb el “Banco de España” en primer lloc.
És un estat que es troba en fallida econòmica i que ens hi pot arrossegar.
Al mateix temps, ha incomplert de forma reiterada les seves obligacions econòmiques amb el Govern de la Generalitat de Catalunya, causant així uns greus perjudicis als seus ciutadans i posant en descrèdit internacional les seves institucions. Aquesta conducta de deslleialtat institucional ha agreujat els desequilibris creats per l’espoli, insostenible, que pateix el poble català i que desvia cap a Espanya uns recursos imprescindibles per al bon funcionament dels serveis públics de la Generalitat i dels ajuntaments .
A més, ara, des del Govern Espanyol, s’estan promovent grans canvis legals que atempten contra l’autonomia local i, fins i tot, contra la pròpia existència del món municipal català i dels serveis que aquest presta al conjunt de la seva població.
Sense oblidar l’intent d’arraconament cultural, social i econòmic que el Regne d’Espanya, acollint-se al dret de conquesta, ah sotmès al poble català durant gairebé 300 anys.
 Catalunya ha de preservar com a poble els seus trets nacionals, la seva llengua, la seva cultura, el llegat de la seva història com a terra d’acollida i de diàleg.
És per tots aquets motius, però principalment per a preservar el benestar dels veïns i veïnes de Sant Llorenç de Morunys, i per tal d’impedir que l’agreujament d’aquesta situació de crisis derivi en greus problemes de cohesió social, de degradació de les activitats empresarials i en més increments de l’atur i la pobresa de les classes treballadores, que aquest Ajuntament vol fer sentir la seva veu en aquets moments històrics que ens està tocant viure.
Avui, quan el poble de Catalunya ha parlat i s’ha expressat amb tota claredat, és l’hora de la independència nacional i així ho ha declarat en la massiva manifestació  d’aquest passat 11 de setembre.
És per tots aquests motius, que  el Ple de l’Ajuntament de Sant Llorenç de Morunys
 
ACORDA SOLEMNEMENT:
1. Declarar Sant Llorenç de Morunys territori català lliure i sobirà
2. Declarar als veïns i veïnes de Sant Llorenç de Morunys moralment lliures de lleialtat a la corona borbònica i als seus símbols.
3. Instar el Parlament de Catalunya a declarar que el Principat de Catalunya és, i ha de ser per Dret, Estat Lliure i Independent en igualtat de drets i obligacions que els demés Estats Independents del món.
4. Instar el Parlament de Catalunya a que, conjuntament amb els Ajuntaments catalans, assumeixi la completa sobirania nacional del territori del Principat de Catalunya, valorant consultar a la ciutadania, per la via de referèndum, i iniciï el procés de declarar i constituir l’Estat català, abans de l’11 de setembre de 2014. Així mateix instar el Parlament de Catalunya per tal que la normativa legalment aplicable i la jurisprudència d’ús actual siguin vigents mentre no es realitzin les actuacions demanades en aquesta Declaració i en tant no s’oposin a la sobirania del poble de Catalunya.
5. Instar a constituir immediatament, aquest mateix any 2012, un Govern d’unitat nacional, de transició a la independència, que prepari totes les estructures institucionals necessàries de l’Estat català, Seguretat Social, Energia, Seguretat interior, Afers exteriors  i les demés que resultin essencials per a l’establiment ferm de l’Estat Català.
6. Instar a que aquest Govern d’unitat nacional estigui integrat per les forces polítiques parlamentàries que estiguin disposades a obrir el procés d’independència, les forces polítiques extraparlamentàries amb rellevant representació municipal i persones independents rellevants del moviment per la independència.
7. Instar a que aquest Govern d’unitat nacional creí els corresponents registres civils, mercantils i de la propietat; la creació d’una hisenda pròpia que assumeixi la recaptació integra de tots els tributs i cotitzacions socials, posant fi a l’espoli fiscal espanyol, i destinant els nostres recursos a la reversió de les retallades i a polítiques actives de foment de l’economia productiva, de polítiques socials avançades, i a al a recuperació de la dignitat i el benestar de tot el poble català, d’un banc nacional des del qual es gestionin els règim fiscal i el finançament dels serveis i institucions públics; la constitució immediata d’una administració fiscal i de justícia de Catalunya sense ingerències estrangeres i a que iniciïn immediatament les negociacions amb la comunitat internacional per al reconeixement de l’Estat Català, amb especial orientació vers la ONU i la Unió Europea de la qual en som ciutadans avui.
8. Instar a que aquest Govern d’unitat nacional que acordi, amb caràcter immediat les mesures que cregui convenient que ordenin la transició fins a la constitució formal de l’Estat Català i, en especial, les següents:
- Que les banderes oficials seran la local, la senyera i, fins al dia de la independència, l’estelada.
- Que quedin sense aplicació totes les lleis i reglaments, sentències judicials i resolucions que limitin l’ús de la llengua catalana en qualsevol àmbit de la vida pública o acadèmica catalana.
- Que els cossos policials i militars espanyols hagin de realitzar comunicació prèvia per a realitzar llurs funcionaments dins del territori de Catalunya.
- Que declari, a afectes administratius, el dia 12 d’octubre com a dia laborable.
- Que demani l’empara i la mediació de les institucions internacionals de la Unió Europea, si ho creu convenient, per a garantir un procés democràtic.
9. Instar la creació de l’Assemblea de Càrrecs Electes dels Països Catalans per a estendre i difondre aquesta Declaració a la resta de comunitats integrants de la Nació Catalana a fi de preservar-ne la seva unitat i identitat com a poble.
10. Instat les institucions internacionals a l’inici de converses amb una representació dels municipis declarats lliures i sobirans, pel reconeixement de la voluntat del poble català d’esdevenir, per Dret, un Estat Lliure i Independent en igualtat de drets i obligacions que els demés Estats Independents del món, mentre que el Parlament de Catalunya no hagi assumit la sobirania nacional. Una vegada assumida la sobirania per part del Parlament, si es considera convenient, els representants dels municipis podran formar part de la representació catalana en les negociacions internacionals.
11. Demanar l’empara al Govern de la Generalitat, al Parlament del Principat, així com a les institucions internacionals, davant les possibles i previsibles obstacles i impediments que pugui provocar l’Estat espanyol, per poder mantenir i preservar la “Declaració de Sobirania del territori municipal” i l’activitat dels seus càrrecs electes.
12. Des de l’Ajuntament de Sant Llorenç de Morunys, apel•lem a l’esperit cívic de tot Europa, inclòs l’estat espanyol, per tal que s’imposi una resolució democràtica dels conflictes i s’avanci en els ideals de la pau, el treball i la llibertat, l’amistat i la germanor entre els pobles del món.
13. Fer arribar la present declaració d’Independència al poble català i a totes les associacions civils, especialment a l’Assemblea Nacional de Catalunya o Òmnium Cultural, per a que difonguin i expandeixin aquesta Declaració d’Independència, i que estiguin al nostre costat en la defensa d’aquesta decisió presa per la majoria dels representants del pel, elegits democràticament pel poble de Sant Llorenç de Morunys.
14. Notificar la Declaració d’Independència a l’Associació de Municipis per la Independència, a l’Associació Catalana de Municipis i Comarques i a la Federació de Municipis de Catalunya, per tal que ho comuniquin als seus municipis adherits.
15. Posar aquesta Declaració d’Independència en coneixement de:
- El President de la Generalitat de Catalunya, Molt Honorable senyor Artur Mas i Gavarró;
- La Presidenta del Parlament de Catalunya, Molt Honorable senyora Núria de Gispert i Català;
- Els diferents Grups parlamentaris del Parlament de Catalunya;
- Els diferents Grups Parlamentaris del Congrés de Diputats;
- El President del parlament Europeu, senyor Martin Schulz;
- El secretari General de les Nacions Unides, senyor Ban Ki-moon, i la resta d’institucions internacionals afectades,
Per a l’inici dels tràmits detallats anteriorment i sol•licitant-los empara.
16. Posar en coneixement de tots els municipis aquesta Declaració d’Independència per tal que valorin la possibilitat de donar-li recolzament, fent-nos costat en aquest camí que ara iniciem i demanant a tots aquells que es declarin “territori català lliure i sobirà” que ens ho faci saber per poder-nos organitzar i fer aquest camí conjuntament.
 
 
Moció per hissar l'estelada al costat de la senyera del balcó municipal
 
Atès que  la consulta popular democràtica duta terme el 28 de febrer de 2010, Sant Llorenç de Morunys  va expressar el seu sentiment majoritari a favor de la independència de Catalunya,a amb el 93.53% dels vots a favor, amb una participació del 36.09%, i que l’ajuntament de Sant Llorenç Morunys forma part de l’Associació de Municipis per la Independència.

Atès que l’Estelada es la senya que identifica els anhels d’Independència de la nació catalana 

Es proposa al ple de la corporació el següent acord:

- Hissar l’Estelada al balcó del Ajuntament al costat de la senyera, fins que s’assoleixin les voluntats que el poble catal manifesti en referèndum sobre el dret d’autogovern ple, així com l’autogestió financera  i la capacitat de decidir sobre el model socioeconòmic,  la defensa de la cultura i la llengua catalanes, a mes de la preservació del dret civil català. 
 
Membres del consistori de sant Llorenç de Morunys

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Otra gran ciudad
Anònim, 20/09/2012 a les 16:07
+1
-8
Todas las ciudades importantes piden la independencia.
Enhorabona
Anònim, 20/09/2012 a les 19:27
+4
-1
Felicitats!!!
#independènciaja
Pipiolo, 20/09/2012 a les 21:42
+4
-1
Si senyors! Moltes felicitats per la gran feina. Endavant Piteus/ues
Endavant
Anònim, 20/09/2012 a les 23:36
+3
-1
La construcció d'un gran país ha començat. És justicia històrica.
Per fi
Albert Català, 20/09/2012 a les 23:43
+3
-1
Marlés, per fi te n'has ensortit! Amunt!!!
HARTO DE CATANAZIS
Anònim, 21/09/2012 a les 09:57
+0
-2
Espero que a todo el fascio nazionalcatalanista no se le olvide para su futuro referendum separatista en donde preguntaran a los catalanes si desean independizarse de España de incluir en el censo a los "catalanes" de la Comunidad Valenciana, a los de la Balear y a los de la Aragonesa (aunque solo sean los de la parte oriental de Aragon), porque aburridos estamos de ver al fascio nazionalcatalanista colonialista e imperialista subyugar a dichos territorios independientes como parte de su (delirante) "nación catalana".
...
Por tanto, si todos estos fascistas subyugan y asimilan como "nacion catalana" a valencianos, balearicos y aragoneses, es bien logico que tengan derecho a votar y a opinar en ese futuro e hipotetico referendum sobre la independencia de la "nacion catalana".
...
¿O solo somos "catalanes" para hacerles engordar la tripa de una (supuesta) lengua y literatura catalana, territorio ("payasos catalanes"), minoria europea sin estado y demas mentiras propagandisticas a beneficio exclusivo del fascio nazionalcatalanista?
...
Ustedes los nazionalistas son los fascistas. No lo duden. Anacronicos fascistas imperialistas adoctrinados en un regimen lingüistico-racial rancio y anti-democratico. Verdadera caverna de pensamiento unico y dictatorial.
...
Concluyo con palabras del padre del nazionalcatalanismo, el fascista imperialista filonazi Prat de la Riba ("Greater catalonia". 1907):
..." fem com els anglesos en la seua Greater Britannia, flor d´imperi a punt d´obrirse; parlem de la Catalunya Gran, que no es a soles el Principat, ni Mallorca, ni el Rossello, ni Valencia, sino Valencia i Mallorca i el Principat i el Rossello, tots a la vegà. Tots som uns, tots som catalans"
...
fas-cis-tes nazionalcatalanistes, no teniu vergonya ni la coneixeu. Mos vorem les cares...
Orden constitucional
Ciudadano, 21/09/2012 a les 11:22
+0
-1
No os preocupeis, todos los concejales y cargos públicos con responsabilidad serán puestos bajo arresto por un delito de sedición tipificado en el código penal.
Os recuerdo que ésto es España y eso es un delito.

Panxingana
Anònim, 21/09/2012 a les 15:23
+0
-0
Orden constitucional
HARTO DE CATANAZIS

Uuuuuu... que ve el llop!!! Només amenaces, insults... que marxem, ho enteneu!!!!! Bye, bye ecspaña!!!
per els anticatalans:
X.Munty, 20/09/2014 a les 10:51
+0
-0
Hartos estamos de tanto ignorante, intolerante y demagogo español que nos expulsa del estado. Meted a todos los cargos públicos catalanes en la cárcel y seguiremos pidiendo lo mismo: democracia.
Ben fet, Sant Llorenç de Morunys!

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Junqueras i Puigdemont en una imatge d'arxiu al Parlament | Adrià Costa
01/01/1970
La proposta de nou punts programàtics compartits deixa de nou en suspens el desplegament de la República però manté aquest horitzó | Les dues candidatures pretenen centrar-se en el procés constituent per ampliar les adhesions socials a la independència i en sumar suports internacionals per forçar l'Estat a negociar
Jordi Cruz, posant-se la jaqueta que l'acredita com un cuiner de tres estrelles Michelin | ACN
Sergi Ambudio
01/01/1970
Els restaurants barcelonins Dos Cielos i Disfrutar obtenen el segon estel mentre que el Caelis, el Castell Peralada i Enigma entren per primera vegada a la prestigiosa llista
Jordi Bes
01/01/1970
Ampli dispositiu policial aquest dimecres al matí per desallotjar el segon local ocupat de Gràcia
L'ICAB ha acollit avui un acte per la llibertat dels presos polítics. | @omnium
Pep Martí
01/01/1970
Òmnium i l'ANC omplen el Col·legi d'Advocats al crit de «llibertat presos polítics!»
Deixem rastre a totes les xarxes socials | Adrià Costa
Josep Lluís Micó
01/01/1970
«Umberto Eco va avisar de la invasió dels imbècils que es pensen que tenen el dret a opinar del que sigui sense mesura. Doncs bé, ja els tenim aquí»
La comissaria de la policia espanyola de la Línea | Google Maps/NacióDigital
Isaac Meler | 18 comentaris
01/01/1970
Un jove de Sabadell assegura que un agent de la Policia Nacional li va fer preguntes sobre la seva ideologia i li va impedir denunciar un robatori amb arma de foc
Agustí Alcoberro, Gemma Recoder i Linus Puchal, en la presentació del concert del 2 de desembre | ACN
Roger Tugas | 5 comentaris
01/01/1970
Els grups tocaran gratuïtament i els recursos nodriran la caixa de resistència, que ja ha pagat 3,05 milions en multes i fiances i encara té 1,5 milions més | Entre els músics del recital del 2 de desembre hi ha Gerard Quintana, Pemi Fortuny, Lluís Gavaldà, Els Catarres, Joan Rovira, Oques Grasses, La Sra Tomasa, Doctor Prats, Itaca Band, Judit Neddermann o Els Amics de les Arts