Àlvarez: «La UGT no serà un fre per les aspiracions nacionals del país»

Descarta manifestar-se per la Diada al costat d'Artur Mas pel pacte fiscal i explica que el sindicat se sumarà a la manifestació de l'ANC, que veu com una marxa "pro-Catalunya"

per Bernat Ferrer , 14 d'agost de 2012 a les 23:59 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 d'agost de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El secretari general de la UGT de Catalunya, Josep Maria Àlvarez, a la seu del sindicat. Foto: Bernat Ferrer/Nació Digital.

Multitud d'agrupacions i militants a títol individual de la UGT de Catalunya es van implicar activament en les consultes populars sobre la independència de Catalunya. Va ser una "col·laboració natural", des del punt de vista del seu secretari general, Josep Maria Àlvarez, que avança en aquesta entrevista amb Nació Digital que "és possible que siguem a la manifestació" que l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) organitzarà amb motiu de la Diada. Tot amb tot, també exposa que veu la marxa no tant com un acte independentista, sinó com una "manifestació pro-Catalunya".


Des del seu punt de vista, és "evident" que l'actual relació Catalunya-Espanya "no es pot mantenir", i afirma: "El sindicat, el que no vol és ser un impediment perquè les aspiracions de molta gent d'aquest país, que es visualitzen d'una manera determinada, no hi siguin."

Paral·lelament, recorda que la UGT ha defensat aferrissadament la necessitat d'un pacte fiscal per a Catalunya, i avisa: "La proposta de pacte fiscal és per quedar-se a Espanya, no per anar-se'n! Ho dic perquè hi ha qui identifica pacte fiscal amb independència, però no és així. És un acord per quedar-se a Espanya."- Artur Mas va demanar mostres "explícites" de suport al pacte fiscal, i tant Felip Puig com Joana Ortega han assenyalat la Diada. Si el Govern us ho demana, la UGT us manifestareu pel pacte fiscal?

- No crec que calgui que el Govern ens demani res, perquè hem tingut una posició molt clara, tant la UGT en particular com el sindicalisme en general, i ens sentim reflectits amb la resolució que va aprovar el Parlament de Catalunya. Hem de ser conscients que hem fet això en un moment en què, dia sí, dia també, el Govern fustiga amb les seves retallades una part important de la societat, i nosaltres hem de fer compatibles totes dues coses.


- Per tant, el Govern no ha d'esperar més mostres de suport sindical al pacte fiscal?

- Estem pel canvi de model fiscal, i el Govern compta amb tot el nostre suport per tirar endavant aquesta negociació amb el govern de Madrid. Però l'Onze de Setembre, les entitats que formem part de la plataforma contra les retallades anirem conjuntament a fer l'ofrena a Rafel Casanova per demanar la convocatòria d'un referèndum perquè els catalans decidim si volem les retallades. No és fàcil que una persona que ha perdut la renda mínima d'inserció com a conseqüència de les retallades del Govern, o que un empleat públic que ha perdut el seu lloc de treball..., entengui que posem una cara d'una gran complicitat global a les polítiques del Govern. Nosaltres hem de fer l'esforç que hem de fer per defensar el país, però no per defensar el Govern.

- Us plantegeu no assistir a l'acte institucional?

- L'any passat, jo ja no hi vaig anar. Aquest any, no sé què faré. Fonamentalment, perquè crec que hi ha un abús per part dels governs, quan els interessa, del que és la societat civil i les organitzacions sindicals.

- Seria un "abús" que el Govern us demanés manifestar-vos a la tarda de la Diada pel pacte fiscal?

- De moment, no ha convocat cap manifestació. Hem treballat amb tot un seguit d'entitats i sí que és possible que siguem a la manifestació de la tarda, però no és una manifestació pro-governamental, sinó que és pro-Catalunya, i la UGT donarà recolzament a la manifestació pro-Catalunya.

- La que organitza l'Assemblea Nacional Catalana (ANC)?

- Aquesta és la que hi ha damunt la taula. Si n'hi ha una altra, i el Govern hi és, ho haurem d'estudiar. Però és curiós que, quan queda menys d'un mes per la Diada, no hem tingut cap mena de comunicació per part del Govern...

- El lema de l'ANC serà "Catalunya, nou estat d'Europa". Des de la UGT assumiu aquest plantejament?

- No és que la UGT assumeixi o no assumeixi aquest plantejament. Hi ha molta gent que anirà a aquesta manifestació que no té per què assumir-lo estrictament. Estem en un moment en què, efectivament, hi ha una part de la ciutadania que vol expressar de manera clara la seva inconformitat per la relació Catalunya-Espanya, i jo molt sovint em manifesto sense que estigui d'acord amb el 100% del missatge. De vegades has de triar si és millor ser-hi o no ser-hi, perquè el que t'uneix és més que no pas el que et separa. I a la gent del sindicat que li plagui ser-hi, farà bé d'anar-hi. Perquè en un moment com el que vivim, en una situació d'incompliment per part no només del Tribunal Constitucional (TC) de l'Estatut referendat pel poble de Catalunya, sinó també per part del govern de l'Estat, és evident que aquesta relació no es pot mantenir.

- Hi ha agrupacions de la UGT, com la d'Osona o la de les comarques gironines, que van donar suport explícit a les consultes. El 2007, quan la Plataforma pel Dret de Decidir (PDD) va convocar una manifestació per les infraestructures, la UGT no hi va donar suport. Va ser un error?

- No, en absolut. Dues consideracions: d'una banda, no és que no hi donéssim suport, és que ningú no ens va demanar que hi participéssim! I la segona consideració: Osona, comarques gironines... i Barcelona! La proclamació dels resultats de Barcelona Decideix es va fer des de la balconada de la seu de la UGT a la Rambla de Santa Mònica! Per tant, el sindicat, el que no vol és ser un impediment perquè les aspiracions de molta gent d'aquest país, que es visualitzen d'una manera determinada, no hi siguin. I és en aquest sentit que hem mantingut una posició molt coherent: nosaltres no ho impulsem, perquè ens sembla que no és el nostre paper en aquests moments, però una altra cosa és que a títol individual hi hagi molta gent afiliada a la UGT que sí que ho ha fet. Ha estat una col·laboració natural, hi ha hagut confluència, sintonia..., i fins i tot podríem dir-ne complicitat.

- Un col·lectiu anomenat Ágora Socialista, fundat per l'exsecretari general de la UGT Justo Domínguez, ha elaborat un primer decàleg d'arguments contraris a la independència. La UGT actual s'hi sent reflectida?

- Potser veient aquest decàleg la gent pot treure les seves pròpies conclusions sobre per què la UGT de Catalunya porta més de 20 anys creixent, estant cada dia més arrelada a la societat catalana. Fins i tot, hi ha gent dins el sindicat que creu que hi ha hagut una refundació del propi sindicat, en el sentit que està molt més arrelat a la realitat del país, a les pròpies necessitats de la gent, mantenint plenament les seves arrels ideològiques. Segurament que, veient aquest decàleg i la UGT, podem pensar que això és així.

- De fet, la UGT vau fer una proposta de pacte fiscal fins i tot més avançada que la del PSC.

- Per què em feu aquesta comparació només amb el PSC?

- Perquè en el seu origen, PSC i UGT compartien molts locals, se'n fomentava la doble militància... Hi va haver un moment en què l'un i l'altre anaven molt lligats.

- Home, no tant. És més el que s'ha dit que la realitat. En tot cas, la UGT ha pres una decisió autònoma en relació al pacte fiscal, fruit del debat intern, que ha estat avalada per la totalitat del seu òrgan de direcció. La UGT vol que Catalunya doni un pas endavant definitiu pel que fa referència a la seva relació fiscal amb Espanya. És un concert econòmic del segle XXI. També s'ha de dir que la proposta de pacte fiscal és per quedar-se a Espanya, eh! No per anar-se'n! Ho dic perquè hi ha qui identifica pacte fiscal amb independència, però no és així. És un acord per quedar-se a Espanya.

- Ara, dirigents de CiU diuen "o pacte fiscal, o independència".

- Sí, però aquesta és una altra història. El contingut del pacte és per quedar-se a Espanya.

- També sosteniu que el pacte fiscal és una mesura per garantir el benestar de la ciutadania. Si no n'hi ha, què passa?

- Haurem de treballar perquè n'hi hagi. No concebo que no en tinguem. Necessitem el pacte fiscal perquè és consubstancial al moment i les competències que té la Generalitat: educació, salut, protecció social..., que és pràcticament la immensa majoria del pressupost d'un país. Per tant, el país ha de tenir els instruments fiscals per fer aquesta política.

- Quin tempo hi ha per aconseguir aquest pacte fiscal, ara que hi ha molta gent que deixa de rebre prestacions?

- Tenim temps limitat i tot el temps del món. Totes dues coses alhora. Efectivament que tenim necessitats i que Catalunya no pot tornar a fer un acord fiscal que no trenqui amb el model anterior. Però el Govern no pot dir que retalla perquè no té el pacte fiscal, perquè l'impost de successions no l'ha tret pas Madrid.

- La UGT va convocar una vaga general a tot l'Estat en contra les retallades de Rajoy. El pacte fiscal és motiu suficient per una vaga general catalana?

- La veritat és que no m'ho havia plantejat, sincerament. Suposo perquè no estem en el moment de plantejar-nos-ho; no sé si d'aquí a un any estarem en d'altres condicions. És un debat que no s'ha plantejat des d'aquest punt de vista. Ara, arribarà el moment en què la situació d'enquistament del debat requerirà mobilitzacions socials més àmplies? El que sí que estic segur és que, per part del sindicats, no quedarà. I ja m'agradaria que, si arriba aquest moment, els empresaris tinguin la mateixa disposició que les organitzacions sindicals.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació