L'exposició «Catalunya bombardejada», a Girona

La mostra inicia una itinerància que la durà a Lleida, Reus, Granollers, Tarragona, Flix i Figueres entre d’altres localitats

per J.P./Redacció , 4 d'agost de 2012 a les 11:26 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 d'agost de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Una fotografia d'un dels bombardeigos de Barcelona Foto: Memorial Democràtic

L’exposició “Catalunya bombardejada. 75è aniversari dels bombardeigs a la població civil i les infraestructures catalanes” es podrà veure a partir del 7 d'agost a Girona i fins a l'11 de setembre, en la primera etapa de la seva itinerància després de passar per Barcelona , amb gairebé una vintena de localitats catalanes que l’acolliran i on a més de poder-s’hi veure la mostra s’hi faran actes d’homenatge i de memòria dels bombardeigs patits durant la Guerra Civil. A més de Girona, l’exposició es podrà veure a les principals localitats afectades pels bombardeigs: Lleida, Reus, Granollers, Tarragona, Vilanova i la Geltrú, Flix, Santa Margarida i els Monjos i Figueres, entre d’altres.

Es tracta d'una mostra produïda pel Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya que recorda les més de 5.000 víctimes mortals i els milers de ferits a conseqüència dels bombardeigs durant la Guerra Civil espanyola i destaca la resistència ciutadana davant l’atac indiscriminat i sistemàtic a nombrosos municipis catalans allunyats en aquell moment del front de guerra. La mostra està formada per dues exposicions, “Catalunya bombardejada” i “Bombardeigs a les centrals hidroelèctriques (1937-38)”, que es podran veure juntes o per separat als diferents municipis, segons hagin escollit la versió complerta o simple.
 
El primer espai expositiu, “Catalunya bombardejada”, aborda els bombardejos sobre tot Catalunya, amb especial atenció a les ciutats referents de les massacres, com són Barcelona, Lleida, Granollers, Tarragona, Reus i Figueres, entre d’altres. Incideix també en la resistència ciutadana materialitzada en la construcció de centenars de refugis antiaeris per fer front als atacs indiscriminats de l’aviació feixista, principalment italiana i alemanya, que oferia suport a l’exèrcit franquista.
 
El segon espai, “Bombardejos a les centrals hidroelèctriques”, està dedicat a un episodi poc conegut però de gran transcendència: els bombardejos sobre les centrals hidroelèctriques amb l’objectiu de paralitzar la indústria catalana. Aquests atacs es van succeir durant tot l’any 1937 i els primers mesos del 1938 i van fer arribar els horrors de la guerra a unes poblacions que fins a aquell moment se n’havien mantingut allunyades.
 
La mostra s’emmarca en les activitats per commemorar els 75 anys dels bombardejos sobre la població civil catalana durant la Guerra Civil espanyola i sumar-se, així, al conjunt d’actes de commemoració que es faran al llarg dels anys 2012, 2013 i 2014 a tot Catalunya. Amb l’exposició es vol mostrar la Guerra Civil espanyola com un conflicte que estableix, a causa de la presència decisiva de l’aviació, un nou model d’enfrontament bèl·lic en què la rereguarda es converteix en front de guerra i la població civil, en blanc de l’enemic, i per l’altra, posar de manifest els valors ciutadans i les múltiples mostres de resistència i solidaritat que la població civil va oferir mitjançant, per exemple, la construcció de refugis.
 
Itinerància de l’exposició
 
L’exposició comença la seva itinerància a Girona, on des del proper dimarts 7 d’agost, i fins a l’11 de setembre es podrà visitar la mostra “Catalunya bombardejada” a la Sala Carbonera – La Cisterna del Museu d’Història de la Ciutat.
 
Coincidint amb la mostra s’ha programat un acte institucional d’homenatge a les víctimes dels bombardejos a Girona que tindrà lloc el 5 de setembre i que comptarà amb la presència de l’Alcalde de Girona i del Director del Memorial Democràtic, així com de testimonis dels bombardejos que va patir la ciutat i d’un historiador que contextualitzarà les intervencions. També es projectarà un fragment del documental “Amagats sota terra” sobre la guerra civil a Girona. Així mateix, el proper 18 d’agost es podrà realitzar la visita guiada “Bombes sobre Girona”, que organitza el Museu d’Història de la Ciutat i que en aquesta ocasió inclourà també una visita a l’exposició “Catalunya bombardejada”, a més de la visita a la sala de la guerra civil del Museu i al refugi del Jardí de la Infància.
 
Després de Girona l’exposició viatjarà a Reus, Lleida, Santa Margarida i els Monjos, Vilanova i la Geltrú, Granollers, Tarragona, Figueres i Flix, entre d’altres.
 
Context històric
 
En el marc de la Guerra Civil espanyola, l’estat espanyol va esdevenir el camp de proves per aplicar les tàctiques bèl·liques que es generalit­zarien durant la Segona Guerra Mundial. Una d’aquestes tàctiques fou el bombardeig indiscriminat i sistemàtic sobre la població civil. La rereguarda desapareixia i esdevenia front de guerra, convertint, així, el conflicte en una guerra total. Catalunya va ser el territori més castigat pels atacs de l’aviació franquista, amb més de 5.500 persones mortes a causa dels bombardejos feixistes. El nombre de morts a la zona franquista a causa dels bombardejos va ser de 1.088. La societat catalana no va restar passiva davant dels atacs i, lluny de la desmoralització que es volia provocar, va continuar endavant tot posant de manifest destacats valors ciutadans.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació