La Brunete constitucional

Una interpretació jurídica de l'article 155 de la Constitució espanyola permetria intervenir i deixar Catalunya sense autonomia

per Quico Sallés , 5 d'agost de 2012 a les 20:30 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 5 d'agost de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.


Els constitucionalistes l'anomenen la "compulsió o coerció estatal", i els constituents ja van procurar que quedés recollida a la Constitució Espanyola de 1978. És un sistema d'intervenció per tal que l'Estat, l'organització que detenta la personalitat superior i originària es reservi la fiscalització de l'activitat desenvolupada pels altres ents territorials i eviti comunitats díscoles que no facin cas de les instruccions generals. Aquest mecanisme, basat en el principi que les comunitats autònomes són simples instruments de descentralització administrativa, està previst, determinat i gairebé glossat a l'article 155 de la Constitució Espanyola.


"Si una Comunitat Autònoma no complís les obligacions que la Constitució o altres lleis l'imposin, o actués de forma que atemptés greument a l'interès general d'Espanya, el Govern, previ requeriment al President de la Comunitat Autònoma i en el cas de no ser atès, amb l'aprovació per majoria absoluta del Senat, podrà adoptar les mesures necessàries per obligar a aquella el compliment forçòs d'aquestes obligacions o per a la protecció de l'esmentat interès general". Aquest és l'articulat que defensa a capa i espasa el concepte d'unitat al voltant de l'administració central i que s'ha de posar en relació amb l'article 2 de la Constitució que descriu el fonament de l'Estat en la indisoluble unitat de la Nació espanyola.

Les amenaces d'incompliment que s'han emès des de Catalunya a les imposicions de Mariano Rajoy, per exemple en matèria econòmica, podrien ser objecte d'aplicació d'aquest procediment? De fet, moltes veus a Madrid demanen i sentencien que sí. Però la doctrina topa amb un problema: la seva aplicació seria inèdita.


Ara bé, una acció o omisió per part de la Generalitat d'una norma aprovada reglamentàriament i que abasti tot el territori estatal podria ser objecte d'aquesta intervenció en una interpretació laxa de la Carta Magna. Així mateix, la Constitució deixa ben clar que una "llei" també imposa condicions -com el compliment del dèficit- i que, per tant, no només seria causa d'intervenció directa una vulneració del text constitucional sinó una llei orgànica o llei també ostentaria el mateix dret.

De fet, la voluntat política i una adaptabilitat del concepteinterès general podria fer saltar la protecció d'aquest mecanisme considerat "excepcional" i permetre anorrear l'autogovern català. Qui vol la mítica Brunete si ja es té la Constitució? 

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació