Maulets-CAJEI, el nom i la cosa

per Bernat Ferrer , 23 de juny de 2012 a les 17:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 de juny de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Cartells de Maulets enganxats en una sucursal de Banc Sabadell. Foto: Bernat Ferrer.

Les organitzacions juvenils de l'esquerra independentista Maulets i la Coordinadora d'Assemblees de Joves de l'Esquerra Independentista (CAJEI) són a punt de fusionar-se en una de sola. La confluència es materialitzarà el cap de setmana vinent, el 30 de juny i l'1 de juliol, en una assemblea conjunta de tots els militants a Capellades (l'Anoia). D'aquí en sortirà una nova entitat, encara sense nom, que comptarà amb uns 400 militants i entre una cinquantena i una seixantena de nuclis arreu dels Països Catalans, segons que expliquen a Nació Digital el portaveu de Maulets, Avel·lí Flors, i Laura Mayor, de la CAJEI de Capellades.


Ara bé, quin nom tindrà aquesta nova organització? L'històric "Maulets", inspirat en els partidaris de l'arxiduc Carles durant la Guerra de Successió? El més recent CAJEI, nascut el 2002? Una barreja entre ambdós? Un de totalment nou? Sovint es diu que el nom no fa la cosa, però sí que el nom, molt sovint en el catalanisme polític, és motiu de discordança.

Des de les primeres eleccions després de la mort del dictador Francisco Franco, en què ERC no va poder-se presentar amb les seves sigles, a les batalles per la titularitat del nom que han mantingut diferents militants d'Estat Català o la Plataforma pel Dret a Decidir (PDD), o l'escissió en el si del PSAN que va donar lloc al naixement del PSAN Provisional, o el partit PSUC-Viu que encara avui es proclama hereu de l'històric PSUC -dissolt dins d'ICV-, en són força els casos en què el nom ha marcat la cosa.


En el marc del procés de confluència entre Maulets i la CAJEI, en què la majoria de punts essencials ja estan debatuts i aprovats per part d'ambdues militàncies, la trobada de Capellades servirà per tancar els últims serrells organitzatius. Un d'ells, el nominal. Des de fa mesos, els militants de la futura organització han valorat els més adients i han assenyalat les seves preferències -no pas sense tensions-, conformant un top ten nacional. D'aquest llistat dels deu noms més populars, se n'han seleccionat els tres primers, que seran els que se sotmetran a votació el cap de setmana vinent.

Segons el punt de vista de Mayor, "el nom no fa l'organització, sinó que és la feina que fas la que, poc a poc, va posant-lo en valor". Contràriament, destacats exmilitants Maulets han irromput en el debat per posar en valor la "marca Maulet", tot i que Flors desmarca la direcció actual de la formació amb l'article en qüestió.


Pel regidor de la CUP de Mataró Xavier Safont-Tria, la nord-catalana Marta Serra, el periodista David Segarra i l'historiador Juli Cuéllar, tots ells exmilitants de Maulets, "en l’actual procés d’unitat de Maulets i CAJEI s’ha de mantenir el nom de Maulets", amb l'argument que "és un nom potent, consolidat als Països Catalans més enllà de l’esquerra independentista i també reconegut per altres organitzacions internacionals, que s’identifica amb l’independentisme combatiu i d’esquerres".

Posen com a exemple el procés de confluència que Maulets -llavors les joventuts del PSAN- i els Joves Independentistes Revolucionaris i Revolucionàries (JIR) -les joventuts d'IPC- van protagonitzar el 1998, que van decidir batejar-se com a l'actual Maulets, el Jovent Independentista Revolucionari. "Perquè Maulets remet a 24 anys de lluita recent i a 300 anys de resistència. Maulets són Baptista Basset i Guillem Agulló. És la continuïtat de la resistència nacional. Maulet ve de mawla, serf en àrab; les classes populars que volien sobirania nacional però també justícia social", asseguren.

Contràriament, d'altres veus en el si de l'esquerra independentista apunten que les organitzacions del moviment abertzale basc canvien constantment de nom -de grat o per força- sense cap estridència.

Presentació al Rebrot

Sigui quin sigui el nom finalment triat, el bateig oficial de la nova entitat juvenil de l'esquerra independentista tindrà lloc en el marc del festival Rebrot, que se celebrarà a Berga entre el 12 i el 15 de juliol, originàriament organitzat per Maulets i que enguany ja coorganitzen amb la CAJEI.

Una situació fins fa poc inèdita, atès que les tibantors entre ambdues organitzacions eren fins fa poc habituals. "És cert que hi van haver tensions, sobretot quan va néixer la CAJEI, però han estat superades del tot", exposa Flors.

Una de les poblacions que exemplifica aquesta unió és Reus (el Baix Camp), on fins fa poc hi havia nuclis d'ambdues entitats, i que al maig ja van decidir confluir, assegurant que la unitat és un "pas indispensable per donar un impuls decisiu tant quantitatiu com qualitatiu en la conscienciació, l’organització i la lluita del jovent català".

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació