Syriza: «Sortir de l'euro no va a favor de la classe treballadora»

per Joan Antoni Guerrero Vall , 13 de juny de 2012 a les 11:10 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de juny de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Samiakou Nefeli, portaveu dels joves de Syriza. Foto: Joan Antoni Guerrero Vall.

Samiakou Nefeli, portaveu de les joventuts de Synospismós, el partit principal dins de la coalició Syriza, manifesta en aquesta entrevista amb Nació Digital la necessitat que Grècia es mantingui dins de l'euro, just per aconseguir superar la crisi i poder negociar amb la Unió Europea (UE). La plataforma d'esquerres, que es considera radical, anticapitalista i que aspira a "canviar el món", trepitja de moment els talons als conservadors de Nova Democràcia. Ara confien en assolir el poder, acabar amb la política de retallades i obtenir els diners dels rics, via impostos, amb l'objectiu de sostenir l'Estat del benestar.


- Què és el que ha fet possible la reunió d'onze partits diferents sota l'ègida de Syriza?

- Tots els partits que formem part de la coalició Syriza ens hem adonat que només si estem units podem ser un oponent seriós al sistema capitalista. Si ens dividim en molts partits, passant-nos el dia discutint que si és millor Mao, Stalin o Trotski, no podrem aconseguir massa coses. Ara el que volem és protegir la classe treballadora i tots els partits tenim aquest mateix objectiu i punt en comú.


- Però en un possible govern futur les lluites internes poden fer més complicada aquesta unió...

- Fa uns anys ja vam tenir la possibilitat d'estar junts, quan la situació per als partits d'esquerra era molt més difícil. Ara ho tenim més fàcil perquè és un moment molt dur per a la classe treballadora. Així doncs, serà menys complicat anar plegats perquè el primer de tots els nostres objectius és la protecció de l'Estat del benestar.


- Formacions encara més d'esquerra que vostès diuen que Syriza és socialdemòcrata, un partit rosa.

- Qui diu això és un grup que està més a l'esquerra, però és l'esquerra que sempre està fora del Parlament. Tenen opinions diferents a les nostres. Pensen que si repeteixen la paraula revolució 24 hores al dia els 365 dies a l'any aconseguiran alguna cosa. Nosaltres creiem que no s'ha de parlar tant, el que s'ha de fer és actuar. I això és el que fa Syriza.

- Syriza vol sortir de l'euro?

- No creiem que sortir de l'euro sigui una mesura que vagi a favor de la classe treballadora en aquest moment. Nosaltres pensem que ara l'euro és una arma, un instrument per sortir de la crisi, per negociar amb la Unió Europea (UE). Si sortim de l'euro, la unió serà demolida totalment.

- Quines seran les primeres decisions de Syriza el dia després d'aconseguir el govern si guanya les eleccions?

- Primer de tot el que farem serà abolir el paquet de mesures imposades pel rescat i ho substituirem per una altra llei. Després tornarem a posar el sou base en 700 euros, que és el nivell d'abans de les retallades, que el van deixar en 400. També pensem en posar impostos als rics i no a la gent pobre ni a la classe treballadora, que en els darrers anys han estat els únics que han pagat taxes. Així doncs traurem els diners que necessitem de la gent rica, i a la vegada els bancs passaran a ser controlats socialment. Hem de tenir en compte que la UE ha posat molts diners als bancs grecs, però aquests diners no s'usen en benefici de la gent, sinó només per un petit grup selecte que té el poder.

- Com perceben l'estat ànim de la gent al carrer en aquest moment?

- La gent té molta esperança amb Syriza, però també tenen por. El fet cert és que no poden aguantar més la situació. Hi ha gent que va votar la nostra coalició les darreres eleccions però que no eren d'esquerres fins que es van adonar que els partits a qui havien donat suport fins aleshores no estaven a favor d'ells. Han entès finalment que és l'esquerra qui els beneficia i qui pot garantir l'Estat del benestar.

- A banda de treure diners dels rics, què més proposa Syriza per impulsar l'economia?

- S'han de crear llocs de treball perquè si només abaixes el sou a tota la societat, la gent no té diners per comprar, les botigues tanquen i l'economia resulta ineficient.

- Vostès es consideren esquerra radical?

- Sí, som radicals. Perquè som d'esquerres i entenem que hem d'estar amb els moviments socials. Sense ells no podem fer moltes coses perquè no tot és economia.

- I volen mantenir Grècia dins el capitalisme o volen canviar de sistema?

- Volem canviar cap a una altra cosa. El capitalisme és un sistema del passat, no obstant això, ara, per estar disponibles per canviar el món en el futur, hem de guanyar aquesta crisi i protegir la classe treballadora. Després d'això, si ho aconseguim, podrem fer altres coses per canviar el món.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació