Poc, però baixa

per ACN , 4 de maig de 2012 a les 10:35 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 de maig de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Oficina Treball de la Generalitat al carrer Sepúlveda de Barcelona. Foto: Oriol Campuzano.

El nombre d'aturats registrat a l'abril a Catalunya va disminuir en 2.526 persones cosa que deixa la xifra total de desocupats en 635.721 persones, segons el ministeri espanyol d'Ocupació. Tot i que la disminució ha estat molt lleugera, del -0,4%, la reducció es produeix per segon mes consecutiu. En el conjunt de l'Estat espanyol, l'atur també ha disminuït en 6.632 persones i tanca el mes amb 4.744.235 aturats. A Catalunya, les demarcacions de Tarragona i especialment Girona són les que han ajudat a impulsar a la baixa l'atur. En concret Girona disminueix els aturats en 1.920 persones, i Tarragona en 1.165. A Lleida l'atur augmenta de 293 persones i Barcelona també registra un petit repunt de 266 persones.


La justificació de què l'atur disminueixi per segon mes consecutiu a Catalunya es pot trobar en el comportament actiu del sector serveis, on el nombre d'aturats ha disminuït de 2.806 persones en relació amb el mes anterior.

Les demarcacions de Girona i Tarragona, més condiciones al sector turístic, és on el sector serveis han ajudat més a la disminució de l'atur i han estat comarques fonamentals per tancar el mes amb una caiguda del nombre de persones a les llistes del Servei d'Ocupació de Catalunya.


D'altra banda, en sentit negatiu, destaca l'aprimament del sector industrial que provoca un progressiu increment de l'atur en aquest sector, molt tocat per la presentació d'expedients d'extinció durant els primer mesos d'aquest any, especialment després de l'entrada en vigor de la reforma laboral.

Ja en les dades de l'Enquesta de la Població Activa publicades el divendres passat es podia observar que el nombre de persones ocupades en el sector industrial anava a la baixa. Les dades de l'EPA, corresponent al primer trimestre d'aquest any registraven el nombre d'empleats industrials més baix, poc menys de 550.000 persones, de totes les sèries històriques que es comptabilitzen des del primer trimestre del 2001.


Les dades del Ministeri d'Ocupació confirmen aquesta tendència de l'EPA i indiquen que l'atur a la indústria ha augmentat en el conjunt de Catalunya de 423 persones, sobretot en la demarcació de Barcelona, on s'han presentat més EROs, on els aturats industrials creixen en 547 persones i a Lleida en 14. Les demarcacions de Girona i Tarragona també registren en aquest sector un molt bon comportament en el sector industrial i en el cas gironí l'atur industrial baixa de 116 persones i en el cas de Tarragona en 22 persones.

L'abril que menys disminueix l'atur des del 1997

En el conjunt de l'estat espanyol, l'atur ha tancat el mes amb 4.744.235 persones, cosa que suposa una disminució de 6.632 persones, una lleugera caiguda del 0,14%. Tot i aquest comportament a la baixa de l'atur, si s'observen les sèries històriques del mes d'abril des de l'any 1997 de l'estat espanyol, aquesta disminució de l'atur a l'abril ha estat la menor que s'ha registrat des d'aquell any, amb l'excepció dels pitjors anys de la crisi, el 2008 i el 2009, on l'atur va dominar inclús amb aquest mes que tradicionalment és un període positiu des de la perspectiva del comportament de l'atur.

De fet, tots els mesos d'abril des del 1997 han registrat sempre un caiguda de l'atur, amb l'excepció ja citada dels pitjors dos anys de la crisi. Però, el que és significatiu, és que la disminució d'aquest abril, en termes percentuals, és la més baixa que s'ha registrat mai en aquests últims 16 anys, cosa que posa molt dubtes sobre aquesta contracció de l'atur.

Una dada que relativitza la disminució de l'atur en el conjunt de l'estat espanyol és quan el Ministeri d'Ocupació presenta les xifres desestacionals, en termes que descompten l'efecte calendari. En aquest cas, en termes homologables, l'atur a l'estat espanyol no només no baixa sinó que augmenta en 70.661 persones més que el març.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació