Auxiliars de conversa, un greuge més

Dels més de 4.000 que beca el ministeri d'Educació, 1.300 van a Madrid. Catalunya, amb 216, en rep menys que Andalusia (950), Castella-Lleó (237) o Castella-La Manxa (233)

per Bernat Ferrer, 4 de maig de 2012 a les 02:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 de maig de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Un auxiliar de conversa anglès a l'institut Montsià, d'Amposta. Foto: IES Montsià.

Cada cop és més habitual que, a les aules del país i d'arreu de l'Estat, hi hagi nois nascuts als Estats Units, la Gran Bretanya, França o el Canadà que, a la classe d'anglès o francès, acompanyen el professor d'aquella assignatura i l'ajuden a dinamitzar l'aula. Són els coneguts com a "auxiliars de conversa", un pla dissenyat per estimular l'aprenentatge de les llengües d'una forma natural, permetent que els alumnes puguin practicar-les directament amb algun parlant nadiu. Arreu de l'Estat, durant aquest curs 2011-12, el ministeri d'Educació espanyol ha becat fins a 4.284 auxiliars de conversa en el marc d'aquest programa. Ara bé, d'aquests més de 4.000, tan sols 216 han acabat destinats a Catalunya.


La Comunitat de Madrid és, de llarg, el territori que concentra més auxiliars de conversa becats pel ministeri: 1.321. La xarxa de centres bilingües castellà-anglès impulsada per la presidenta de la comunitat, Esperanza Aguirre, xucla la gran majoria d'auxiliars de conversa que arriben a l'Estat. De fet, 242 col·legis públics madrilenys -gairebé un de cada tres- imparteixen ensenyaments tant en castellà com en anglès, arribant a un total de 55.000 alumnes de Primària durant el curs 2010/11.

El segon territori que compta amb més auxiliars de conversa becats pel ministeri és Andalusia, de fet l'autonomia més poblada: 950. El segueixen a força distància Galícia (339), Castella-Lleó (237), Castella-La Manxa (233) i Catalunya (216). Les Illes i el País Valencià compten, respectivament, amb 132 i 104 becats.


A tots ells, l'Estat els assigna una beca de 700 euros mensuals. És a dir, destina cada mes a la Comunitat de Madrid una partida de 924.700 euros, mentre que la despesa que fa a Catalunya per aquest concepte és de 151.200 euros mensuals; a les Illes, de 92.400, i al País Valencià, de 72.800.

Als 216 estudiants de conversa presents a Catalunya becats pel ministeri, cal sumar-n'hi gairebé uns 200 més de becats directament pel departament d'Ensenyament de la Generalitat. És a dir, a Catalunya en total n'hi ha uns 400, segons el departament, que ajuden els alumnes del país a expressar-se desinhibidament en anglès, francès, alemany i italià. Dels becats pel ministeri, 176 són parlants nadius d'anglès; 32, de francès; 4, d'alemany, i 4, d'italià. Ensenyament no disposa de les dades concretes dels seus becats.


Tasques de l'auxiliar de conversa

En tant que becaris, no tenen autonomia docent, sinó que desenvolupen tasques de suport al professor a desenvolupar la destresa oral dels alumnes. Tampoc han de supervisar-los ni corregir-los els exàmens, sinó que han de preocupar-se (pdf) per desenvolupar la comprensió i l'expressió oral de la classe, explicar-los característiques del seu país, crear un ambient favorable al multilingüisme, trencar prejudicis culturals, motivar-los perquè coneguin el país d'origen de l'auxiliar...

Setmanalment, han d'impartir 12 hores, repartides en 3 ó 4 dies a la setmana, tenint lliure o bé el dilluns o bé el divendres.Els auxiliars de conversa, autonomia per autonomia. Foto: Ministeri espanyol d'Educació.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació