La crisi dispara el torn d'ofici civil

Les peticions de justícia gratuïta en contenciosos civils i laborals creix més d'un 70% des del 2008

per Quico Sallés , 13 d'abril de 2012 a les 19:29 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 d'abril de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El torn d'ofici civil es dispara per la crisi.

La crisi colpeja i també ho fa en l'àmbit judicial. Així ho acrediten les dades dels Col·legis d'Advocats catalans difoses aquesta setmana. Tot i que les peticions de justícia gratuïta a Catalunya es van estabilitzar, durant el 2011, per primer cop en quatre anys els afers d’àmbit civil i laboral continuen en l'espiral ascendent iniciada l’any 2008, com a conseqüència de la crisi.


Entre els anys 2008 i el 2010 el nombre d’expedients de Torn d’Ofici i Assistència al Detingut tramitats pels 6.500 lletrats catalans d'ofici va créixer un 7,2%, amb una mitjana de 320.000 actuacions anuals. El 2011 el nombre d’expedients es va reduir a 313.633, la qual cosa suposa un descens del 2,55% en relació al 2010.  En canvi, en l’àmbit civil, la demanda d’advocats d’ofici s’ha vist incrementada en més d’un 70% entre el 2008 i el 2011, i continua pujant.  En la resta d’àmbits judicials –penal, contenciós, cassació, violència domèstica i assistència al detingut- és on s’aprecia el descens que determina el resultat global.

El procés civil inclou tots els temes directament relacionats amb la crisi, com ara reclamacions monetàries, execucions hipotecàries, desnonaments o modificacions de sentències de divorcis, sobretot per rebaixar les pensions assignades o per impagament. Precisament en aquest àmbit la demanda d’advocats d’ofici s’ha vist incrementada en un 74,44% entre els anys 2008 i 2011. I de fet, aquest és un dels únics àmbits judicials en que l’activitat ha continuat augmentant en gairebé tots els col·legis catalans durant el 2011, concretament un 10,23% en relació al 2010.


Pel que fa la jurisdicció laboral, també han continuat augmentant el 2011 els expedients oberts en l’àmbit Laboral (o Social), encara que en menor mesura (un 1,06%), detectant-se una contenció de la pujada d’aquests darrers anys, que des de l’any 2008 ha pujat un total del  12’28%.

Penal, estabilitzat


Amb tot, el fet que els assumptes penals -que suposen gairebé la meitat del total dels assumptes atesos pels lletrats de torn d’ofici- hagin disminuït un 4,48%, ha motivat l’estabilització de la demanda, tenint en compte que també han disminuït els assumptes dels àmbits contenciós (-21,76%), violència domèstica (-4,88%) i l’assistència al detingut (-1,42%). La regularització que va comportar la reforma de la Llei d’estrangeria ha provocat que hi hagin cada cop menys estrangers en situació irregular, el descens dels procediments d’expulsió i de les detencions en general, factors que poden haver condicionat la contenció de sol·licituds pel que fa als àmbits penal, contenciós administratiu i l’assistència al detingut.

En sis dels catorze col·legis catalans continua augmentant l’activitat


En vuit dels catorze col·legis d’advocats catalans s’observa aquesta lleugera disminució global d’assumptes l’any 2011, entre els quals destaca el Col·legi d’Advocats de Barcelona, que aglutina gairebé el 45%  del total dels expedients de TOAD tramitats a Catalunya l’any 2011. Pel que fa a la resta, s’observa també una disminució a nivell global a Girona, Granollers, Mataró, Sabadell, Sant Feliu, Tortosa i Vic, mentre que a Figueres, Lleida, Manresa, Reus, Tarragona i Terrassa continua augmentant l’activitat.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació