ERC, ICV, PSC i CiU aposten per la insubmissió fiscal a Manlleu

| 21/02/2012 a les 20:24h
Arxivat a: Política, ICV, PSC, CiU, insubmissió fiscal, ERC
Aquesta notícia es va publicar originalment el 21/02/2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L’Ajuntament de Manlleu (Osona) aprovarà aquesta dimarts, en el marc del ple, una moció de suport a la insubmissió fiscal que proposa el moviment “Diem prou”. La moció tirarà endavant amb tota seguretat ja que està presentada conjuntament per l’equip de govern, format per ERC i ICV, i PSC i CiU, a l’oposició.

El moviment “Diem prou” informa i convida els catalans a pagar tots els impostos a la Generalitat en comptes de l’Estat espanyol , tal com s’està realitzant en aquests moments.  La campanya d’insubmissió la va encetar una parella propietària d’un restaurant de Siurana (Priorat) i ha estat seguida per altres persones a títol personal, entitats i empreses, com Cerveses Ausesken, d’Olost.

Si no hi ha cap sorpresa d’última hora,  Manlleu es convertirà així en el primer municipi d’Osona i el quart de Catalunya en donar suport a la campanya “Diem prou” . Els ajuntaments de Berga, Arenys de Munt i Manresa han estat els primers consistoris que han aprovat mocions per estudiar com deixar de pagar els impostos a l’Estat espanyol.

La moció de Manlleu té un caràcter reivindicatiu, més que pràctic, ja que a la realitat, i més per als ajuntaments, és força complicat deixar de pagar impostos a l’Estat espanyol, tal com reconeix el mateix Josep M. Anglada, regidor de Promoció Econòmica i de Ciutat. A més, tot es vol portar en el marc de l'estricta legalitat i, per tant, es demana primer a la Generalitat si es poden pagar els impostos a l’Agència Tributària Catalana enlloc d’efectuar els pagaments a l’Agència Tributària Espanyola. "Quan tinguem la resposta de la Generalitat, actuarem en conseqüència", diu l'alcalde Pere Prat.

La iniciativa impulsada des de Manlleu té, segons Anglada, dos objectius clars. "Per un costat, pretén denunciar l’espoli fiscal que estem patint per part de l’Estat espanyol. Per un altre, pressionar perquè els diners que paguem es reinverteixin a Catalunya”, apunta el regidor d'Economia.

----------------------------

MOCIÓ DEL GRUP MUNICIPAL ERC EN SUPORT AL MOVIMENT “DIEM PROU” I PER L’APOSTA DE PAGAR ELS IMPOSTOS A L’AGÈNCIA CATALANA EN COMPTES D’HISENDA

És un fet que l’espoli fiscal que patim els catalans, sumat al context de crisi econòmica, provoca que les nostres institucions públiques apliquin retallades en la despesa en diferents serveis essencials per a la ciutadania, situació que pateixen especialment les famílies amb menys recursos que ara, més que mai, requereixen de polítiques socials i ocupació de qualitat.

També és un fet que per sortir de la crisi un país ha de ser capaç de crear ocupació disposant de recursos suficients per portar a terme polítiques d’ocupació i de creació de noves activitats econòmiques, que en un marc de finançament just per a Catalunya es podrien desenvolupar.

Recentment s’ha publicat l’enquesta de població activa –EPA- del quart trimestre del 2011 i com era d’esperar, Catalunya no ha sortit ben parada, hem assolit uns nivells rècord de desocupació assolint la xifra de 775.400 aturats i superant una taxa d’atur del 20%, el nivell més elevat des de l’any 1985.

Catalunya ha de fer un pas endavant si se’n vol sortir, i per aquesta raó, més enllà de denunciar l’espoli fiscal que pateix el nostre país, cal portar a terme mesures de pressió per acabar amb una situació que ens ofega fiscalment. La reivindicació del concert econòmic ha d’anar més enllà del discurs polític. És un deure moral de les institucions públiques del nostre país, dels partits polítics catalanistes, donar suport a les iniciatives que neixen de la societat civil que treballin per aconseguir un Concert Econòmic que ens acosti a la sobirania fiscal.

Atès que l’estratègia d’ingressar els nostres impostos a l’Agència Tributària Catalana és una estratègia tècnicament viable com a mesura de pressió per a què Govern de la Generalitat treballi decididament per un Concert Econòmic que ens acosti a la independència fiscal.

Atès que hi ha una escletxa legal, d’acord amb el principi de coordinació entre administracions, que permet que la Generalitat recapti diferents impostos -IVA, IRPF- que el contribuent ha de pagar a Hisenda a través de l’Agència Tributària Catalana, ho pot fer, sempre i quan pagui  a temps i n’informi a Hisenda mitjançant el següent procediment:

1. Emplenar el formulari Model S26, que permet transferir diners a un compte corrent de la Generalitat en concepte del pagament de l’IVA o l’IRPF. Aquest formulari es pot trobar al web de la Generalitat de Catalunya www.gencat.cat.

2. Una vegada omplert el formulari de l’Agència Tributària de Catalunya, el contribuent ha d’ingressar al compte de la Generalitat l’import de l’impost indicant el número de referència i el NIF. Cal conservar el justificant de l’ingrés.

3. Posteriorment el contribuent ha de lliurar a una oficina de l’agència catalana el justificant de l’ingrés en un termini de set dies.

4. A l’hora de fer la declaració de l’impost a Hisenda, cal indicar que es carregui l’import al compte bancari de la Generalitat on prèviament ha ingressat els diners.

5. La decisió d’acceptar el pagament recaurà en el Govern de la Generalitat.

Atès que dues iniciatives del nostre país portaran a terme la insubmissió fiscal; una empresa de cerveses d’Olost i una parella d’empresaris de Siurana han manifestat que ingressaran el primer trimestre de l’IVA de l’exercici de 2012 a l’Agència Tributària Catalana.

Vist que aquesta iniciativa ha cristal·litzat en el moviment civil per la insubmissió fiscal Diem Prou, que ha recollit el suport de diferents entitats arreu del país, com Ara o Mai, CADCi, Welcome Mr.President, SiP, Cercle Català de Negocis, Club FNEC, SiJ, Intersindical CSC o Catalunya Sí, i en la seva plana web més de 4.000 suports.

Vist que diferents formacions polítiques i plataformes civils hem denunciat i denunciem l’espoli fiscal que està sotmesa la nostra nació i estem d’acord que hauríem d’imposar els nostres impostos, regular-los, recaptar-los, gestionar-los i distribuir-los amb plena sobirania,

En relació als antecedents exposats proposem al ple de l’Ajuntament l’adopció dels acords següents:

Donar recolzament a la campanya iniciada pel moviment ‘Diem Prou’ d’insubmissió fiscal i també a la tasca que Omnium Cultural fa sobre el procediment a seguir i les conseqüències jurídiques del mateix.

Donar recolzament a totes les iniciatives iniciades pel Govern de l’Ajuntament de Manlleu per explorar la possibilitat de liquidar els seus impostos, de forma legal, a l’Agència Tributaria Catalana.

Instar a la Generalitat de Catalunya i a l’Agència Tributària de Catalunya que estableixin un protocol d’actuació que permeti realitzar els pagaments d’aquests impostos a la mencionada Agència, efectuant a tal efecte, si s’escau, els canvis normatius que puguin ser necessaris.

Ingressar, així que legalment sigui possible, els pagaments efectuats per l’Ajuntament de Manlleu corresponents a l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF), i també en cas d’haver-n’hi, els corresponents a l’Impost sobre el Valor Afegit (IVA), a l’Àgència Tributària de Catalunya, enlloc d’efectuar-los a l’Agència Tributària Espanyola com s’han realitzat fins el moment.

Traslladar al Consell d’Administració de l’empresa municipal Manlleu Mitjans de Comunicació Societat Limitada, la voluntat que estudiïn l’oportunitat d’explorar la possibilitat de liquidar els seus impostos a l’Agència Tributaria Catalana.

Proposar a les formacions polítiques nacionalistes, sobiranistes o independentistes amb representació al Parlament de Catalunya que promoguin la modificació de la legislació tributària catalana per tal que pugui, també, recaptar els impostos de caràcter estatal.

Promoure entre la ciutadania la seva adhesió a la campanya del moviment ‘Diem Prou’ d’insubmissió fiscal.

Comunicar l’adopció d’aquests acords als portantveus parlamentaris del Parlament del Principat de Catalunya, al Departament d’Economia i Coneixement del Govern de la Generalitat de Catalunya, a l’Agència Tributària  de Catalunya, a les entitats municipalistes de Catalunya (FMC i ACM), a l'Associació de Municipis per la Independència,  a la Plataforma Diem Prou, a l’Assemblea Local Nacional Catalana i a l’empresa municipal Manlleu Mitjans de Comunicació SL.

No obstant això, el Ple acordarà el que estimi més convenient.


------------------------------
SESSIÓ ORDINÀRIA DEL PLE DE L'AJUNTAMENT DE MANLLEU
Lloc: sala de sessions (2n. pis) de la Casa de la Vila de Manlleu
Data: 21 de febrer de 2012
Hora: 8 del vespre

ORDRE DEL DIA:

A) ACTA SESSIÓ ANTERIOR:
1. Aprovació de l'acta de la sessió anterior

B) RESOLUCIONS DE GOVERN:
2. Proposta de dissolució del Consorci d'Osona per a la Gestió de la televisió digital local pública canal múltiple de Vic
3. Modificació del Reglament del Mercat Municipal de Manlleu
4. Aprovació de la modificació del contracte per a la gestió del servei municipal d'abastament d'aigua potable
5. Aprovació d'un conveni amb el Departament d'Interior de la Generalitat de Catalunya, per a la cessió de l'ús del programari de gestió i suport als processos de les policies locals SIPCAT
6. Designa de membres corporatius a institucions de les que forma part l'Ajuntament
7. Aprovació de la procedència de l'alteració dels termes municipals de Les Masies de
Roda i de Manlleu
8. Derogació expressa de l'ordenança reguladora de la intervenció integral de l'administració municipal en les activitats i les instal•lacions
9. Aprovació inicial de l'ordenança reguladora del règim de comunicació prèvia de les
activitats sense incidència ambiental (innòcues) al terme municipal de Manlleu.
10. Donar compte del decret de l'Alcaldia de redistribució de regidories

C) PROPOSTES I MOCIONS:
11. Moció del grup PxC per a suprimir el registre municipal d'unions civils i el Reglament d'organització i funcionament del registre municipal d'unions civils.
12. Moció en suport al moviment "Diem prou" i per l'aposta de pagar els impostos a
l'Agència Catalana en comptes d'Hisenda.

D) CONTROL DE L'ACCIÓ DE GOVERN:
13. Coneixement dels acords de la Junta de Govern Local, des de la darrera sessió
plenària ordinària
14. Coneixement de les resolucions de l'Alcaldia i de les regidories que tenen competències delegades, des de la darrera sessió plenària ordinària.
15. Donar compte de les notes de reparament de la intervenció municipal i informes preceptius Llei 15/2010.
16. Informació de les regidories
17. Precs i preguntes

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

EXEMPLAR
Anònim, 21/02/2012 a les 21:59
+12
-2
Que serveixi d'exemple a TOTS els municipis catalans. Inclosa la capital.
VISCA L'ESTAT CATALÀ
Anònim, 21/02/2012 a les 23:54
+3
-2
//*//
Tensar
Anònim, 21/02/2012 a les 23:55
+4
-2
Aquest és el camí.
Comèdia
Anònim, 22/02/2012 a les 12:31
+2
-3
A tots aquests els caurà el pél, per defraudadors. És el que es busca: fer "màrtirs".
NO CALLAREM
Anònim, 22/02/2012 a les 17:42
+1
-1
CUAN ES LLUITA PER UNA CAUSA, A VEGADES TENS QUE SALTAR LA LEGALITAT VIGENT, L'IMPORTANT ES SENSIBILITZAR AL POBLE DE LA SITUACIÓ REAL QUE VIU EL PAIS
PROTESTAR, RECRIMINAR, NO CALLAR, AL FINAL EN TREUS PROFIT
També Igualada...
Josep T., 23/02/2012 a les 11:15
+0
-0

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Mariano Rajoy en l'acte de campanya a Salou | PP
01/01/1970
El president del govern espanyol declara que els vots "útils de veritat" i que "no fallaran mai" són els del PP
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el procés d'independència i les eleccions del 21 de desembre
 18:49 La «war room» dels «comuns»: petits xefs que cuinen des de la furgo, el Telegram o el sofà; ho explica Sara González.
 18:45 David Fernàndez carrega contra el "minotaure" de Ciutadans, a qui descriu com el "cavall de Troia" d'aquestes eleccions i el "partit de la Fiscalia, de la policia, de la patronal i de l'Ibex-35". "I en això hem d'insistir molt en aquests dies", ha clamat des de Girona.
 18:34 
 18:13 La número 1 de la CUP per Lleida, Mireia Boya, assegura des de Girona que la República catalana "serà ecologista o no serà" i carrega contra els "comuns": "Aquests ecologistes progres, moderns, que han legitimat les polítiques neoliberals".
 18:12 EL DIARI DE CAMPANYA DEL 36 «12 de febrer: incertesa total a quatre dies de les eleccions», Pep Martí repassa, en blanc i negre, la campanya electoral de 1936. 
 18:05 L'exdiputat de la CUP Benet Salellas enceta el míting central de Girona amb el mite del Minotaure, tot assegurant que l'independentisme "ha decidit plantar cara al monstre" des de la unilateralitat "feta des de baix". 
 17:49 LA CARAVANA L'"star system" socialista. Els militants i simpatitzants aborden l'expresident Zapatero, Sánchez i Iceta a cop de "selfie" quan s'acaba el míting central del PSC al 21-D; contracrònica de Jordi Bes.
 17:44 La doble concentració antifeixista i espanyolista del Pont no genera incidents greus. Els manifestants unionistes han escridassat i intentat boicotejar la lectura dels manifestos per part dels simpatitzants del CDR. Tots dos grups, separats per un cordó policial.
 17:20 ENTREVISTA Yolanda López (CeC): «Les eleccions del 21-D serviran per desemmascarar Cs». La candidata dels "comuns" per Tarragona afirma que és hora d'un canvi en el Govern i que els ciutadans es mereixen passar pàgina. Destaca que un Govern enfrontat com que hi ha hagut durant l'última legislatura al Parlament ha debilitat la força del govern català.
 16:30 LA LUPA DEL SECTOR PÚBLIC «Recuperar l'autogovern, bastir polítiques a llarg termini», anàlisi de Josep M. Vilalta.
 16:29 LA CARAVANA El PP ja tem una mala passada de la fórmula d'Hondt. Mariano Rajoy alerta que el sistema electoral és "capritxós" i que pot beneficiar l'independentisme; ho explica Isaac Meler.
 16:21 La pugna per la victòria omple els mítings de JxCat, ERC i Cs. Les dues principals candidatures independentistes voregen el miler d'assistents en cada míting, un topall que Arrimadas ha superat també en algunes ocasions. Ho explica Roger Tugas. 
 15:50 LA CARAVANA EH Bildu i el turisme polític basc, a les campanyes de la CUP i ERC. El diputat basc Mikel Otero considera "important" que Euskal Herria "entri en el terreny de joc" del procés de construcció de la República catalana; la contracrònica d'Aida Morales
 14:28 Sánchez justifica el 155 com l'«única eina» per combatre el sobiranisme i demana «votar sense revenja»; informen Joan Serra Carné i Jordi Bes.
 14:28 LA CARAVANA «Chirigotas», populisme i el cor de les tres banderes; contracrònica de Pep Martí de l'acte central de campanya de Ciutadans. 
 14:01 Rajoy avisa l'unionisme que votar Cs pot donar diputats a ERC i la CUP. El president del govern espanyol declara que els vots "útils de veritat" i que "no fallaran mai" són els del PP.
 13:46 Miquel Iceta: "Jo no diré com Albert Rivera que tots els vots que no venen a mi van a les escombraries". "Quin demòcrata de pacotilla", ha etzibat Iceta a Rivera, i ha afegit: "Tots els vots tenen una enorme dignitat".
 13:49 Xavier Domènech inclou el PSC en el bloc de la «indignitat». Ho explica Sara González des del míting de Catalunya en Comú-Podem a Blanes.
 13:47 Mariano Rajoy clou l'acte a Salou dient que el PP és "el vot útil" i que a partir del 22-D, a Catalunya no es decidirà res sense els vots dels diputats populars catalans. 
 13:45 Miquel Iceta: "Més independentisme a partir de dijous voldrà dir menys empresa, menys feina, menys Europa, més divisió i més embolic. No ens ho podem permetre".
 13:44 
 13:36 Mariano Rajoy afirma que els vots al PP són útils, serveixen per defensar la llei i alhora apunta  que han estat clau per evitar el "disbarat" del procés català i han permès que s'hagi aplicat el 155.
 13:36 Albert Rivera diu que el procés «ha despertat l'orgull de ser espanyols de Catalunya»; informa Pep Martí. 
 13:31 El líder del PP destaca a Salou que el procés "ha fet molt mal a les persones i a l'economia catalana" i remarca que en aquestes elecions hi ha en joc els interessos dels catalans.
 13:31 
 13:31 La CUP adverteix que el 155 serà "una broma" si guanyen els unionistes. L'exdiputada Anna Gabriel exigeix al PP que deixi "d'amagar la seva merda darrere banderes". Ho explica Aida Morales
 13:28 Rajoy apunta que "el 155 ja ha deixat de ser un fantasma jurídic i ja és una realitat". El líder dels populars etziba que ara tothom sap què és el que no ha de fer perquè s'activi.
 13:29 Miquel Iceta agraeix a Zapatero la retirada de les tropes d'Iraq, el matrimoni gai, la llei de memòria històrica, "l'obsessió" per la igualtat de gènere i la llei de dependència.
 13:27 Forcadell agraeix a Sáenz Santamaría que confirmi que "no hi ha separació de poders" a l'Estat. En el mateix míting d'ERC, a Mataró, Rufián replica Josep Borrell, que va defensar "desinfectar" el país, recordant als GAL: "El millor desinfectant és la calç viva i cal escoltar sempre els experts". Ho explica Roger Tugas.
 13:25 Rajoy remarca que els independentistes van crear el caos i que la solució a aquest "despropòsit" ja ha començat i en els pròxims dies "tindrem una magnífica oportunitat de recuperar la tranquil·litat, la convivència i respecte".
 
 13:19 Mariano Rajoy agraeix la "resitència" dels populars a Catalunya "perquè en els moments difícils qui hi ha, és el PP"
 13:18 Miquel Iceta ha criticat que s'expulsi els socialistes d'algunes alcaldies pel seu suport a l'article 155, però no ho han aconseguit a Blanes i Terrassa. "Que s'ho vagin traient del cap. Nosaltres no som una anècdota, no som una moda, venim de lluny i anem molt més lluny encara", reivindica.
 13:18 Albiol assegura que Rajoy representa la «democràcia» i Puigdemont el «fanatisme». El candidat del PP agraeix al president del govern espanyol l'aplicació del 155: "Avui els catalans seguim sent espanyols". Informa Isaac Meler. 
 13:17 Pedro Sánchez defensa l'aval socialista al 155, però es desmarca de Mariano Rajoy: "Pocs instruments tenia l'Estat per fer front al desafiament independentista". 
 13:14 Xavier Domènech carrega indignat contra la "desinfecció" defensada per Josep Borrell i avalada pel PSC i "l'escapçament" d'una part del país que celebra el PP: "Vergonya!" 
 13:13 Pedro Sánchez: "Demanem el vot útil per formar un govern útil per a la concòrdia, la convivència i la reconciliació entre els catalans".
 13:11 Xavier Domènech, cap de llista dels "comuns", des d'un míting a Blanes: "Som aquells que podem transformar la situació d'atzucac on han situat el país"
 13:12 Pedro Sánchez elogia Zapatero després de les seves diferències sobre el lideratge del PSOE, i li demana: "Que em vegis sempre com un socialista orgullós de les conquestes que hem aconseguit".
 13:10 El cap de llista de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, reivindica que governar a partir del 21-D seria la garantia per impulsar "el canvi" a Espanya 
 13:06 El candidat del PP a la presidència de la Generalitat diu que és cert el 21-D va de "Rajoy i Puigdemont" perquè el popular "presenta la democràcia i Puigdemont el fanatisme, per això som millors que ells".
 13:03 Zapatero reivindica que "les coses es van complicar molt en aquests quatre mesos perquè no hi ha un govern socialista a Espanya ni a Catalunya", i defensa que tenir-lo als dos llocs són l'única via per reconstruir "el pluralisme i la convivència".
 13:04 Crits de "presidente" quan Albiol diu que Rajoy ha obligat Puigdemont "a marxar a més de 1.000 quilòmetres perquè té por del president del govenr espanyol". 
 13:04 El líder d'IU, Alberto Garzón, assegura que el PP, el PSOE, Convergència i Ciutadans "no són tan diferents" a l'hora de fer polítiques que perjudiquen les classes treballadores 
 13:03 Zapatero ressalta que la comunitat internacional només està d'acord en una cosa sobre Catalunya: "Ningú ha considerat ni seriós ni admissible la declaració d'independència".
 12:58 Zapatero afirma que la democràcia és unió i no divisió: "Afortunadament la democràcia ja va deixar clar que cap home pot estar por sobre de la llei. Primer les lleis i després la voluntat dels homes".
 12:57 Albiol diu que Rajoy és el principal referent i principal actiu del partit i que par això és important que estigui a Catalunya fins a l'últim dia de campanya. També reafirma que ho és perquè "ha aplicat l'article 155" i això ha permès que avui "els catalans puguem seguir sent espanyols".

 
 12:55 
 12:55 
 12:54 
 12:54 Albert Rivera demana a tots els unionites que concentrin el vot en Cs "per evitar que passi com al Regne Unit amb el Brexit".
Entrades anteriors »
Miquel Iceta a l'arribada al míting central del PSC al 21-D | PSOE
Jordi Bes
01/01/1970
Els militants i simpatitzants aborden l'expresident Zapatero, Sánchez i Iceta a cop de "selfie" quan s'acaba el míting central del PSC al 21-D
Xavier García Albiol, cap de llista del PP | Adrià Costa
Esteve Plantada
01/01/1970
El cap de llista de PP a les eleccions del 21-D tria "El caçador" de Michael Cimino, Fernando Aramburu i Almudena Grandes, "CSI" i les cançons d'Enrique Iglesias
Carles Riera, candidat de la CUP | Adrià Costa
01/01/1970
El candidat de la CUP insta les forces "republicanes" a desplegar la declaració del 27 -O i aplicar la llei de transitorietat | Recalca que si cal assumiran "responsabilitats" de Govern i demana als "comuns" abandonar "el terreny fictici de l'equidistància" | Afirma que Puigdemont respon a una "realitat més lliure" que el "peix al cove" del PDECat
Mariano Rajoy i Xavier García Albiol en un acte de campanya a Badalona | PPC/Job Vermeulen
Isaac Meler | 11 comentaris
01/01/1970
El candidat del PP visita un magatzem de Càritas inaugurat per ell mateix en la seva etapa com alcalde de Badalona
El gat xinès al local de la CUP. | Adrià Costa.
Aida Morales
01/01/1970
Bromes i comentaris distesos omplen la recta final de la campanya, sense que als cupaires els preocupin els resultats de les enquestes