Les ONG's espanyoles volen seguir amb l’«espoli solidari» als catalans

No volen que la Generalitat gestioni el 0,7% de l'IRPF. Fins ara, de Catalunya en sortien 65 MEUR anuals per a fins socials i l'Estat només n'hi retornava 25; el TS ho ha esmenat

per Bernat Ferrer , 2 de febrer de 2012 a les 12:19 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 de febrer de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Una voluntària repartint informació de la Plataforma del Voluntariado de España. Foto: PVE.

Les ONG's i entitats del tercer sector social espanyoles, agrupades a l'entorn de la nova Plataforma del Tercer Sector de Acción Social, no volen que la Generalitat gestioni els diners del 0,7% que els catalans volen destinar a fins socials marcant la corresponent cassella del seu Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF). Concretament, han arribat a afirmar que tenen por que "es perdin o es destinin a altres finalitats" si és la Generalitat l'ens que els gestionarà. Fins ara, aquests diners només els gestionava i distribuïa l'Estat, però el Tribunal Suprem espanyol (TS) va dictaminar el 25 de gener que Catalunya tenia capacitats per fer-ho a partir d'aquest any mateix. A la pràctica, la decisió implica que Catalunya podrà destinar a fins socials fins a 65-67 milions d'euros anuals, quan fins ara el govern espanyol només n'hi transferia uns 25-29, mentre que els restants anaven a les arques d'entitats de la resta de l'Estat.


La llavors consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, va interposar el 2009 un recurs de cassació al TS per poder "gestionar, tramitar i atorgar" les subvencions procedents de l'IRPF que els contribuents catalans decideixen destinar a fins socials. Fins ara, aquests diners anaven a la caixa comuna espanyola, que l'Estat no repartia equitativament, segons estudis de les pròpies entitats catalanes. Ara que el Suprem ha fallat a favor dels interessos catalans, les ONG espanyoles s'han posat en peu de guerra.

Segons un estudi de la Taula d'Entitats del Tercer Sector de Catalunya -creada nou anys abans que la coordinadora espanyola-, l’aportació de Catalunya a la recaptació per a fins socials “ha destacat sempre per situar-se per sobre de la part proporcional que li pertocaria per població, que seria un 19% tenint en compte que el País Basc i Navarra no participen en el sistema”. Aquest fet s’explica perquè un 57% dels catalans marquen la casella, mentre que a l’Estat només ho fan el 47%. Per això, l’aportació catalana a la caixa comuna per a fins socials "se situa al voltant del 24-25% del total".


“No obstant, hi ha una gran desigualtat entre aquesta aportació –el 24-25% del total estatal– i els diners que acaben retornant a Catalunya –al voltant del 14%–, xifra que ni tan sols ens correspondria pel volum de població –el 29%”, s’exclamava fins fa poc la Taula en un complet estudi ( document en pdf ).

En números concrets, corresponents al 2010, els catalans van decidir destinar 51,87 milions d'euros a fins socials; l'Estat n'hi hauria d'haver transferit 39 segons la seva població, i només n'hi va acabar concedint 29.Gràfiques elaborades per la Taula d'Entitats del Tercer Sector de Catalunya.


"Pot ser que els diners no vagin on han d'anar"

Veient que aquesta situació d' espoli solidari s’acaba, la nova plataforma de les ONGs espanyoles, constituïda tot just el 10 de gener, ja s’ha afanyat a posicionar-se contra la sentència del Suprem. El seu president, i president de la Plataforma del Voluntariado de España , Luciano Poyato, ha afirmat: “El gran interrogant és que, si la competència es transfereix a les comunitats, pot ser que els diners arribin a l’autonomia, se’n vagi a una conselleria en concret i que no el tregui a concurs públic per a les ONGs. Tal com està la situació econòmica i financera d’algunes comunitats, pot ser que els diners no vagin a la finalitat que han de tenir."

Les ONG espanyoles també creuen que "l’actual model de repartiment del 0,7% de l’IRPF per a fins socials, ara en risc, ha mostrat un bon funcionament i com ha reforçat les organitzacions socials a tot el territori de l’Estat i garantit l’equitat i la solidaritat interterritorial".

I arriben a reclamar al govern espanyol “l’adopció de totes les mesures normatives i jurisdiccionals que tingui al seu abast per a defensar i consolidar l’actual model d’articulació de l’assignació tributària de l’IRPF per a fins socials i garantir la solidesa i cohesió de les organitzacions socials que configuren el Tercer Sector”.

"La Generalitat podrà marcar millor les prioritats socials catalanes "

L’expert en el tercer sector català Carles Armengol assegura, en declaracions a xarxanet.org -la plataforma digital que aplega les principals entitats socials del país-,  que el nou model dictat pel TS permetrà distribuir els recursos més a prop de la realitat: "Fins ara es primava molt a les entitats de caràcter estatal en detriment de les de caràcter autonòmic. Ara, la Generalitat podrà marcar més i millor les prioritats socials a Catalunya, i fer-ho més a prop de la realitat". I critica: "El més preocupant de la declaració de la Plataforma és que hi ha un prejudici contra les autonomies."

D’altra banda, Enric Canet, del Casal dels Infants del Raval, es pregunta si en el posicionament de la Plataforma espanyola hi ha una acusació de prevaricació cap a l'administració pública catalana: "O pensen que aquí no hi ha gent preparada o sembla que [la declaració de Poyato] mereixeria una excusa."

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació