Metges de Catalunya xifra en un 71% el seguiment de la vaga

El Departament de Salut rebaixa l'aturada fins el 20 per cent dels professionals

per Redacció , 15 de novembre de 2011 a les 14:35 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de novembre de 2011 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La vaga de metges ha tingut una mínima incidència a l'Hospital Sant Joan de Déu de Manresa. Foto: ACN.

Metges de Catalunya (MC) ha xifrat en un 71% el seguiment mitjà de la primera jornada de la vaga de metges convocada per ells mateixos. Segons dades provisionals facilitades pel sindicat, el seguiment ha estat del 65% als Centres d'Atenció Primària (CAP) i del 76% als hospitals. Per demarcacions, el seguiment més alt en l'àmbit d'atenció primària s'ha registrat a Barcelona, amb un 78%, seguida de Girona (77%), Lleida (53%) i Tarragona (51%). En l'àmbit hospitalari, la incidència més alta ha estat a Tarragona (85%), seguida de Barcelona (80%), Girona (72%) i Lleida (65%). MC ha dit que "l'alt seguiment" és "una resposta contundent" a la política "de retallades" del Govern.


No ofereix les mateixes xifres la Generalitat. La vaga de metges convocada pel sindicat majoritari Metges de Catalunya està tenint un seguiment del 20%, segons el Departament. El major impacte ha estat en l’àmbit hospitalari, de fins al 22,9%, mentre que als Centres d'Atenció Primària (CAP) ha estat del 16%; en l'àmbit de la sault mental, del 6%; en el dels centres sociosanitaris, del 3%, i nul en el de transport sanitari.

La vaga ha començat amb normalitat en l'aplicació dels serveis mínims i sense incidents, segons les primeres informacions del Departament de Salut. Si bé a l'aturada contra les retallades sanitàries hi estan cridats uns 16.500 facultatius de 65 hospitals i 427 centres d'atenció primària, els serveis mínims establerts pel Govern garanteixen el normal funcionament d'urgències i tractaments oncològics, i estableixen que treballi la mateixa plantilla que un festiu a la resta de serveis.


De bon matí, el secretari d'estratègia i coordinació del departament, Francesc Sancho, afirmava a Rac1: "Tenim els primers indicis. La gent de l'ICS ens ha confirmat que els serveis mínims s'estan acomplint amb normalitat". Sancho, que ha titllat la vaga de "preventiva, en base a una discussió parlamentària", a apuntat: "Crida l'atenció que en eleccions es facin vagues o es faci un gran soroll enfront a un determinat tema."

El vicepresident de Metges de Catalunya, Francesc Duch, també ha explicat a Rac1: "Fem aquesta vaga després de mesos de negociació, de manifestacions i davant del fet que no ens escolten, ens hem vist abocats a la vaga". Des del seu punt de vista, el Govern ha de "prioritzar" on retalla i on no: "Entenem les dificultats de solvència de la Generalitat, de dèficit, de crèdit..., però no entenem que no es prioritzi. Una família, quan ha de retallar, no retalla per igual entre vacances i la medicació del nen. Això és el que li demanem a la Generalitat."


A Twitter, la vaga es pot seguit mitjançant l'etiqueta #vagametges .

Recuperar el nivell salarial

Uns 16.500 facultatius de 65 hospitals i 427 CAP estan cridats a la vaga aquest dimarts i dimecres en contra de les retallades. Metges de Catalunya, convocant de l'aturada, reclama recuperar el nivell salarial i l'activitat assistencial del 2010. Una reclamació que el Govern no ha acollit i sobre la que no es va arribar a un acord en l'única reunió de mediació celebrada entre el sindicat, les patronals i representants de la Generalitat la setmana passada. Els serveis mínims establerts pel Departament d'Empresa i Ocupació garantiran el normal funcionament d'urgències i tractaments oncològics i estableixen que treballi la mateixa plantilla que un festiu a la resta de serveis.

Metges de Catalunya va registrar la convocatòria de vaga el passat 4 de novembre. Des del primer moment, el seu president, Albert Tomàs, es va mostrat disposat a negociar per evitar la vaga però va alertat que els dos requisits per arribar a un acord i desconvocar era la garantia per part del Departament de Salut de que es recuperaria el pressupost del 2010, així com el nivell salarial per als metges d'aquell any.

El portaveu del Govern, Francesc Homs, ja va alertat un dia més tard que el sindicat feia reclamacions "impossibles" de complir. Entre d'altres, va assegurar que del 2010 al 2011 el govern espanyol va fer la retallada del 5% del sou dels treballadors públics, àmbit sobre el que el Govern no pot actuar i, per tant, va dir que ells mateixos sabien que era "impossible" acomplir les seves reclamacions.

El sindicat, representants de la Generalitat i de les patronals van assistir dimecres a la única reunió de mediació, que va finalitzar sense acord. Metges de Catalunya va mantenir les seves pretensions en aquesta trobada però va proposar establir un calendari perquè es complissin. A falta d'acord, la vaga finalment es celebrarà a partir de les 8 hores d'aquest dimarts.

Urgències i oncològics, garantits

L'ordre de serveis mínims dictada pel Departament d'Empresa i Ocupació garanteix el normal funcionament de les urgències i de les unitats especials (cures intensives, hemodiàlisi, parts i totes les unitats d'urgència vital). També s'han de garantir els tractaments de radioteràpia i quimioteràpia i s'haurà d'atendre l'activitat quirúrgica inajornable derivada de l'atenció urgent i greu a criteri de la direcció mèdica.

A més, s'haurà d'atendre a tots els malalts ingressats i s'haurà de garantir l'assistència urgent durant l'horari habitual de cada centre d'assistència primària i extrahospitalària. En aquests centres treballarà un quart de la plantilla el primer dia de vaga i un terç en la segona jornada.

Pel que fa al servei de transport sanitari, haurà de treballar tot el personal necessari per atendre totes les urgències, els tractaments oncològics, de diàlisi i d'oxigenoteràpia, així com el necessari per a les proves que es considerin urgents. Els farmacèutics mantindran el personal per als serveis de guàrdia i nit establerts.

La resta de serveis que no s'inclouen en els anteriors funcionaran amb el mateix personal que el d'un dia festiu, excepte aquells centres on aquest sigui igual a la dels dies laborables, on haurà de treballar el 50% de la plantilla.

Fonts del Departament de Salut han informat que ha de ser cada centre, amb la previsió de quants metges els hi hagin comunicat que faran la vaga, els que han de reprogramar l'activitat que no s'atengui durant aquest dos dies. De totes maneres, han demanat als ciutadans que tinguin alguna assistència fora de les urgents programades que per més seguretat truquin al seu centre abans d'anar-hi.

Els metges demanen "comprensió"

En una carta oberta a la ciutadania, el sindicat Metges de Catalunya ha demanat "comprensió" als ciutadans i han lamentat les "molèsties" que la vaga convocada per aquests dimarts i dimecres els hi pugui ocasionar. Ha assegurat que són conscients d'aquestes molèsties i per això han "intentat evitar fins al darrer moment" la convocatòria de vaga però afegeixen que s'han vist "obligats a sortir en defensa" de la sanitat pública després de les retallades patides. Defensen que la decisió final d'anar a la vaga és "un acte de responsabilitat davant del que pot ser una pèrdua irreparable d ela qualitat del sistema sanitari".

"A nosaltres no ens agrada fer vaga, som professionals vocacionals i qualsevol actuació que pugui afectar els pacients és contrària al nostre deure i a la nostra ètica professional", declara el sindicat.

Oposició majoritària de la resta de sindicats

La convocatòria d'aquesta vaga ha provocat l'oposició de la resta de sindicats i el distanciament en les negociacions que paral·lelament estaven mantenint amb l'Institut Català de la Salut (ICS) per complir la retallada de pressupost abans de que finalitzi l'any.

CCOO, UGT, CATAC i el sindicat d'infermeres Satse s'han desmarcat d'aquesta convocatòria i han assegurat que ells han mantingut la unitat sindical. Aquest distanciament es va fer evident el passat divendres en la darrera reunió amb l'ICS, on aquests quatre sindicats van mantenir una posició comunica i es van mostrar partidaris d'arribar a un acord amb l'institut si es complien una sèrie de requisits, mentre que Metges de Catalunya es va desmarcar.

Per la seva part, CGT ha mostrat el seu suport a aquesta vaga, però n'ha convocat una pròpia de tot els professionals sanitaris, no només dels metges, per al proper divendres.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació