Així funciona Google+

Repàs a les principals funcionalitats de la nova xarxa social de Google

per Miquel Serrabassa/Canal Digital, 1 de juliol de 2011 a les 13:16 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 de juliol de 2011 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

A poc a poc els primers usuaris catalans van accedint a Google+, sigui a través d'invitacions directes o de trucs que han funcionat en diversos moments dels darrers dies. Malgrat tot, tant una cosa com l'altra només funcionen de forma intermitent, segons Google, a causa d'una demanda massa alta de nous registres en període de proves.


D'entrada, l'aparença inicial de Google+ ens recordarà força la de Facebook: a tres columnes, amb una a l'esquerra amb la nostra imatge de perfil, al mig amb el mur de publicació, i a la dreta, amb altres opcions com amistats suggerides.


 

L'aparença a l'entrar a Google Plus ens recorda la portada de Facebook

Amb tot, però, hi ha força diferències entre Facebook i Google, que passarem a veure a continuació.


Els cercles d'amistats

Ja feia temps que es parlava de Google Circles. S'havia vist el nom en el codi font d'algun servei del cercador californià, i s'especulava precisament sobre una possible xarxa social, que efectivament és Google+.

Aquesta és una bona diferència amb Facebook, ja que, per una part, recull de forma molt visual i senzilla tant la creació de grups d'usuaris com la possibilitat de controlar tant quins grups veuen les nostres publicacions com si es poden tornar a compartir o no.


Quan publiquem algun contingut, podem escollir en cada moment
quins cercles d'amistats ho podran veure


A més, les amistats funcionen d'una manera diferent de la de Facebook: no cal que l'altre usuari esculli si vol ser amic nostre o no. Google+ funciona com Twitter: podem afegir un usuari a un dels nostres cercles d'amistats, i veurem les seves publicacions quan les marqui com a públic. I ell decidirà si vol incloure'ns a nosaltres en algun dels seus cercles, però de forma independent a si podem consultar la seva informació pública.

Publicació

La forma de publicar els elements (text, imatge, vídeo, enllaç o ubicació) és semblant a la de Facebook, amb algunes diferències sobretot en allò que es refereix a l'ús dels serveis de Google. Per exemple, podrem compartir fàcilment els vídeos del nostre canal de Youtube o vincular fàcilment la ubicació a Google Maps.

M'agrada, +1, i compartir continguts

Aquí ens trobem de nou amb una interfície semblant a Facebook, però no ens enganyem: Google potser no sortirà guanyador d'aquesta guerra però no serà per haver-ho intentat. El botó +1, que substitueix el "M'agrada" de Facebook, es visualitza en molts altres apartats (a més dels webs que l'incloguin, en cerques i altres serveis de Google). I quan volguem compartir, tindrem sempre l'opció de canviar els cercles que ho poden veure.La barra superior

A la part superior de la majoria de serveis de Google, la barra ha canviat a un color fosc amb lletres clares i enllaços als diversos serveis. A més, si esteu connectats a Google+, us apareixerà a la part dreta, amb la vostra fotografia de perfil i l'enllaç a la configuració, la casella de notificacions indicant-vos si hi ha novetats al vostre Google+.

El perfil

El vostre perfil ja existeix si éreu usuaris dels comptes de Google, i estarà configurat si teníeu un perfil a Google Profiles. Des de Google+ també podreu modificar-lo, canviar la imatge i configurar les pestanyes que apareixeran al vostre perfil. Pestanyes que apareixen a la part superior de la columna central.

Aplicació mòbil per Android

Android ja disposa d'aplicació per Google+, i prou interessant. I Google ha assegurat que ben aviat apareixerà la versió per iPhone. 

Aquesta aplicació, a més de permetre'ns fer les mateixes accions que a través del web (afegir amistats als cercles, publicar especificant qui ho pot veure...), inclou l'opció Instant Upload, que quan la configurem publicarà automàticament les fotografies que es facin des del terminal com a privades, i a més de tenir-ne una còpia de seguretat, les podrem compartir. També es pot fer amb vídeos, tot i que està desactivat per defecte ja que en cas d'estar en una xarxa 3G podríem tenir problemes amb els límits de transmissió de dades.

Quedades i altres funcionalitats

Google+ no es queda aquí, aquestes són algunes de les opcions més bàsiques que ens ofereix. Entre les funcionalitats interessants hi ha les "quedades", que ens permeten obrir un espai de reunió on parlar, mitjançant la càmera web del nostre ordinador, amb un grup de persones, tot barrejant-hi videos de Youtube si volem.

L'espai d'Interessos ens permet disposar d'un espai d'enllaços a temes que ens interessin: bàsicament, cerques de les darreres novetats sobre els temes que haguem inclòs.

Conclusió i impressions

Google+ promet, i molt. Evidentment, per ara hi falta la gent -hi ha, bàsicament, una sèrie d'usuaris que solen disposar d'invitacions per a pràcticament tots els serveis nous que apareixen, perquè les busquen per poder-los provar-. I aquest és el gran dubte: després dels nous usuaris, amb un nivell d'ús de les TIC més alt, arribaran també aquells que es van fer Facebook? Haurem d'esperar a que s'acabi la fase d'accés privat.

En tot cas, i a l'espera també de si algú hi troba vulnerabilitats, Google+ és una plataforma des d'on s'uneixen tots els serveis que ofereix Google. Tots els comptes de Google (GMail, Calendar,...) tenen Google+, però sense poder-hi accedir per ara, pel què sembla, i tots els mòbils Android, al funcionar amb comptes de GMail, també. Així que ens quedarà esperar i continuar descobrint com funcionen les novetats de la darrera joguina de la companyia californiana.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Arxivat a:
Tecnologia, Google, google+
Participació