Les piscines privades d'aigua salada, possibles refugis climàtics

Fonts sindicals qualifiquen d'"anecdòtica" la possibilitat de fer servir dessaladores d'individuals com planteja l'executiu i critiquen falta de planificació governamental

El Govern planteja una nova flexibilització de pla de sequera respecte a les piscines
El Govern planteja una nova flexibilització de pla de sequera respecte a les piscines | Nació
Redacció
05 d'abril del 2024
Actualitzat el 08 d'abril a les 10:20h

El Govern es planteja que les piscines privades d'aigua salada puguin ser utilitzades com a refugis climàtics. Així, almenys, constaria en una proposta de modificació del pla especial de sequera sobre l'ús d'aigua de dessaladores privades consultada per Europa Press aquest mateix divendres.

En el text es preveu que un dels sis condicionants perquè l'aigua resultant d'aquestes instal·lacions no estigui subjecte a les limitacions imposades per afrontar la sequera sigui que "el titular ofereixi la instal·lació a l'ajuntament corresponent com a refugi climàtic".

Segons han informat fonts de l'executiu, es planteja introduir aquesta excepció a través d'un decret llei, que ha d'aprovar en el Consell Executiu, si bé ha recordat que són els consistoris els que han de declarar un espai com a refugi climàtic.

La proposta governamental també advoca perquè les explotacions agrícoles o ramaderes "que tinguin dificultats en el subministrament d'aigua" puguin tenir accés a una comunitat d'usuaris de la dessaladora privada, en cas que es constitueixi.

A més a més, requereix que els usuaris i usuàries de l'aigua la facin servir per al "manteniment de l'activitat econòmica que exerceixen" i les ocupacions, així com que l'aigua arribi al punt d'ús a través de la xarxa de distribució o bé amb un emmagatzematge periòdic mínim de set dies.

També els exigeix un "pla d'estalvi del consum d'aigua respecte al seu consum en situació de normalitat" amb el qual prevegin reduir la dependència de la xarxa de subministrament domiciliari en almenys la quantitat establerta pel pla especial de sequera, o bé no superin la dotació màxima de proveïment.

Mesura "anecdòtica"

Fonts sindicals ja han advertit que l'habilitació de dessaladores privades constitueix "una mesura anecdòtica, no hi ha demanda" i han assenyalat falta de planificació governamental en les mesures estructurals. "Són dessaladores molt petites i ja veurem si algú sol·licita la instal·lació", han reflexionat, si bé el Gremi d'Hostaleria de Lloret de Mar (la Selva) va plantejar adquirir una.

Les mateixes fonts han subratllat que l'ús d'aigua salada està subjecte a sis condicionants, que inclouen el manteniment de l'activitat econòmica i han advertit que les dessaladores privades "no acaben" amb el problema de la sequera i les conseqüències que aquesta comporta.