ERC deixa fora de les llistes la majoria dels consellers del Govern

Vilagrà, Verge, Elena, Capella i Campuzano s'asseguren un lloc de sortida; Torrent i Mascort són les grans absències i Nadal tanca per Girona

Reunió del Govern del 26 de març del 2024
Reunió del Govern del 26 de març del 2024 | Govern
02 d'abril del 2024
Actualitzat el 05 d'abril a les 11:57h

Ja sabem amb exactitud quines són les llistes d'ERC per al 12-M. Els republicans han deixat fora la majoria dels actuals consellers i conselleres del Govern de Pere Aragonès. En concret, parlem de vuit noms que no tindran escó la pròxima legislatura. Són els següents: el titular d'Empresa i Treball, Roger Torrent, que va presidir la cambra entre 2018 i 2021; el d'Acció Climàtica, David Mascort; la d'Economia, Natàlia Mas Guix; la d'Exteriors, Meritxell Serret; Educació, Anna Simó; Cultura, Natàlia Garriga; i Justícia, Gemma Ubasart, que és independent.

A ells se li suma l'absència de l'actual viceconseller d’Estratègia i Comunicació del Govern, Sergi Sabrià, que havia estat diputat per Girona i portaveu a la cambra catalana. No obstant això, cal remarcar que per ser conseller o consellera no cal ser diputat. Només és perceptiu ser conseller per ser president o presidenta.

L'altra cara de la moneda la protagonitzen la número dos d'Aragonès, Laura Vilagrà, que l'acompanyarà també en aquesta posició a la llista per Barcelona; el titular d'Interior, Joan Ignasi Elena, que va de cinc; la de Territori, Ester Capella, de sis; el de Drets Socials, Carles Campuzano (que continua com a independent), de set; i la d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge (que ja figura com a militant d'ERC) de número vuit. Tots ells i elles s'asseguren un lloc de sortida a les llistes que el partit ha renovat parcialment i el consell nacional ha aprovat aquest mateix dimarts. 

L'únic nom que falta és el de Joaquim Nadal, actual conseller d'Universitats i exdirigent del PSC i que ocuparà un lloc simbòlic: tanca la llista per Girona com a independent. D'aquesta manera es compleix la voluntat del president del partit, Oriol Junqueras, que no volia que les llistes estiguessin copades per membres del Govern, cosa que Aragonès ha acceptat. Per la seva banda, Ruben Wagensberg i Josep Maria Jové, encausats pel procés, es mantenen a llistes en posicions destacades, de nou i tres respectivament.

A banda de Girona, a Lleida i Tarragona també tanquen les llistes tres figures independents. Són l'exdiputada de CiU i comissària de l'any Vallverdú, Carme Vidal Huguet, a Ponent, i la filòloga i exdiputada de Junts pel Sí, Montserrat Palau a Tarragona. A la demarcació de Barcelona figura en última posició Ernest Maragall, que fa unes setmanes va deixar la política activa.

Més enllà de l'esmentat, és especialment destacable el fet que l'actual diputat Engelbert Montalà, a Lleida, no tingui una posició de sortida -va de vuit-, així com que els també diputats José Rodríguez (Trinito) i Adrià Guevara figurin en posicions en què no tenen clar obtenir l'acta. El secretari d'organització del partit, Pau Morales, que aquesta legislatura ha estat diputat, no figura a les llistes, així com tampoc l'actual vicepresidenta de la cambra i exconsellera de Salut, Alba Vergés.


Llistes Parlament 2024 by naciodigital