El vitrall singular d'una església de Barcelona, a punt de ser destruït per l'enderroc del temple

Les obres per construir una nova facultat de medicina on actualment hi ha la parròquia de l'Esperit Sant indignen una part dels feligresos, però no hi ha cap pla per salvar el patrimoni actual

El vitrall de la parròquia de l'Esperit Sant, actualment
El vitrall de la parròquia de l'Esperit Sant, actualment | Hugo Fernández
02 d'abril del 2024
Actualitzat a les 20:23h
L'edifici de l'església del l'Esperit Sant, al barri del Baix Guinardó de Barcelona, desapareixerà perquè s'hi pugui construir una nova facultat de medicina. És l'acord que van tancar l'Arquebisbat de Barcelona i la Fundació Blanquerna. L'operació suposarà l'enderroc del temple i, de retruc, la destrucció d'un vitrall singular de grans dimensions que encapçala l'entrada de la parròquia des de fa seixanta anys. Va ser obra del taller Raventós, tal com explica betevé. Tant l'Ajuntament com l'arquebisbat han estat consultats per Nació, però a cap de les dues institucions els consta cap moviment en marxa per salvar l'obra artística, que tampoc no està catalogada. 

En conjunt, hi ha una part dels feligresos de la zona que estan en contra de l'enderrocament de l'actual església. En una crida a Change.org, els contraris a la demolició de l'espai cristià han reunit més de 8.000 signatures digitals, tot i que això no ha mogut cap peça dels plans urbanístics previstos. Ja des de l'any 2022 hi ha un projecte sobre la taula i tot segueix endavant. En un comunicat, l'arquesbisbat "lamenta el malestar i la incomoditat que tot aquest projecte constructiu pugui provocar als fidels de la parròquia" i creu que hi haurà "més avantatges que inconvenients". Alhora, fonts de l'Associació de Veïns del Baix Guinardó asseguren que tenen constància de l'enrenou, però matisen que no han tingut cap petició concreta de cap veí perquè intercedeixin en el cas.

Sigui com sigui, no hi ha cap porta oberta a salvar l'obra singular de la qual es pot apreciar el revés des de la travessera de Gràcia, a l'altura del número 401. Això també ha generat soroll a les xarxes socials, on la piulada amb més ressò es preguntava: "De veritat que no pot fer-se res?". De moment, la resposta és que no hi ha cap via per preservar l'element patrimonial.
 
Pel que als plans que han d'arribar als terrenys del Baix Guinardó, tot forma part d'una entesa entre dues institucions eclesiàstiques. Així ho subratlla el mateix arquebisbat, que recorda que la Fundació Blanquerna pertany a l'arxidiòcesi de Barcelona. En aquest sentit, en haver-se quedat petita l'actual facultat de Ciències de la Salut de la Blanquerna - Universitat Ramon Llull, situada a pocs metres de l'església, es vol presentar una nova disposició del solar propietat de l'Arquebisbat de Barcelona. Es farà una cessió de dret de superfície a la institució universiària -això no es ven l'espai- perquè el puguin gaudir durant diverses dècades. Així, el pla és que hi hagi una nova facultat que faci aparèixer el grau de Medicina, tot ampliant l'actual cartera d'estudis que fins ara incloïen altres àmbits de la salut com la infermeria o la fisioteràpia.
 

La façana de la parròquia de l'Esperit Sant, des de la travessera de Gràcia | Foto: Hugo Fernández


Igualment, la iniciativa acordada estableix la permanència de l'activitat de la parròquia enen la mateixa finca, en el futur. Ara bé, serà un edifici més petit. De fet, el repartiment establert des del principi del pla urbanístic ha estat una projecció de 4.096 metres quadrats per al nou edifici universitari i uns 713 metres quadrats per a usos parroquians. És a dir, que la nova facultat de la Fundació Blanquerna preveu ocupar gairebé sis vegades més que la part d'activitat eclesiàstica que ha d'arribar.

Mentre alguns feligresos temen que la comunitat -reunida en el mateix edifici des de mitjans dels anys 60- comenci a esmicolar-se a partir de les obres, l'arquebisbat insisteix que hi ha alternatives perquè es mantingui la vida pastoral. Això passa perquè els fidels al temple vagin a partir d'ara a l'església de l'Hospital de Sant Pau i la Santa Creu, a la mateixa zona. Quan finalitzi el projecte constructiu -d'aquí a uns dos anys, segons les previsions- l'activitat es recuperarà a la mateixa parcel·la on s'havia donat fins ara. Tanmateix, a partir llavors els feligresos tindran unes instal·lacions més humils i hauran de compartir terreny amb els estudiants.

Mentrestant, l'Ajuntament sempre hi ha vist poc marge d'actuació, tenint en compte que és un terreny privat amb una entesa entre les parts que decideixen. Fonts consultades per aquest diari no fan referència a cap moviment ni intervenció per part del consistori pròximament.
Arxivat a