Qui puja i qui cau a les llistes del PSC?

El partit planteja una proposta continuista, centrada en la gestió i que premia els noms que han destacat al Parlament aquesta última legislatura, com Alícia Romero, Esther Niubó o Ramon Espadaler

El grup parlamentari del PSC aquesta última legislatura
El grup parlamentari del PSC aquesta última legislatura | David Zorrakino / Europa Press
02 d'abril del 2024

El PSC ja té enllestida la llista electoral per al 12-M. Sota el lideratge de Salvador Illa, el partit ha elaborat una llista continuista —només se'n renova un terç—, en què repeteixen tots els caps de llista a cada demarcació i s'incorporen algunes novetats amb poca transcendència política. "És una candidatura per governar, amb experiència en política parlamentària i en clau de gestió pública", ha dit la portaveu, Núria Parlon. Els socialistes, que han revalidat l'aliança amb Units per Avançar, són els favorits per guanyar les eleccions, i les enquestes els situen més a prop dels 40 diputats que no pas dels 30. Ara en tenen 33. Els pactes postelectorals, però, seran necessaris per arribar a la Generalitat, principal objectiu del PSC després dels anys del procés. Guanyar no garanteix la presidència, com bé saben Xavier Trias o Alberto Núñez Feijóo. Aquests són els noms que surten reforçats (i els que cauen) a les llistes dels socialistes per a les eleccions:
 

Romero, Niubó i Espadaler, reforçats

La confecció de les llistes electorals dibuixa el camí que vol seguir el PSC durant la campanya electoral i la pròxima legislatura. El reforç més destacat és Alícia Romero, que passa de ser la número sis el 2021 a ocupar el número dos. Ja ha jugat un rol rellevant aquesta legislatura com a portaveu al Parlament (va substituir Eva Granados, ara senadora) i mà dreta d'Illa a l'oposició, i ha estat l'encarregada de travar els principals acords, com ara els pressupostos, amb el Govern. Reforçada també a l'executiva, continuarà sent un puntal d'Illa després de les eleccions.

El partit també reforça Esther Niubó, que passa del lloc número deu a ser la número quatre. Diputada des de 2015, és la persona encarregada de l'àmbit d'educació tant al partit com al Parlament. Aquesta darrera legislatura ha estat la portaveu a la comissió d'Educació, amb un paper destacat en l'acord travat amb ERC, Junts i els comuns per protegir el català a l'escola. Els socialistes han dissenyat una campanya focalitzada en els serveis públics, i el reforç de Niubó s'interpreta com una declaració d'intencions per millorar el sistema d'educació públic després de les males dades de PISA.

El tercer nom que surt reforçat a les llistes és el de Ramon Espadaler. El líder d'Units per Avançar repeteix com a número 3 del PSC, cosa que vol dir que l'àmbit de la seguretat serà un dels prioritaris per als socialistes. Exconseller d'Interior amb Unió, Espadaler ha estat un dels noms forts dels socialistes al Parlament, especialment a l'hora de fiscalitzar l'actuació del Govern en polítiques de seguretat —com ara la comissió sobre el model policial— i la gestió dels Mossos, marcada per la polèmica interna per les destitucions de Trapero i Estela i el nomenament d'Eduard Sallent. Ell i Joan Ignasi Elena han protagonitzat diverses picabaralles al Parlament.

Un quart nom que guanya pes és el de Rocío García, que passa a ser la número 16 a ocupar la sisena posició a la llista després d'estrenar-se aquesta legislatura com a diputada, amb un paper destacat com a portaveu a la comissió de Cultura. Puja també de manera destacada a Tarragona Alberto Bondesio, reusenc que passa de ser el número cinc a ser el número dos. A banda, el partit referma els caps de llista a demarcacions, i en aquest sentit destaca el nom de Sílvia Paneque, cap de llista per Girona. Paneque ha guanyat força pel seu paper en el control de la gestió de la sequera i per la victòria a les eleccions municipals, on va passar de tercera a primera força malgrat que la Guanyem (CUP), ERC i Junts li van barrar el pas a l'alcaldia.
 

Moreno i Pedret es mantenen

Juntament amb Romero, han format part del pinyol d'Illa al Parlament els diputats Raúl Moreno i Ferran Pedret. Tots dos es mantenen en posicions destacades a la llista del PSC. Moreno, que ha fet de portaveu adjunt al grup socialista aquesta legislatura, ocupa el lloc número 11, igual que fa tres anys. Pedret, que ha fet de secretari a la mesa del Parlament i és una de les veus autoritzades en l'àmbit jurídic, repeteix com a número cinc. 

També mantenen el lloc la cap de llista per Tarragona, Rosa Maria Ibarra, diputada des de 2015, que comptarà amb l'alcalde de Batea, Joaquim Paladella, com a número 3, per sota de Bondesio. Per Lleida, els socialistes repeteixen amb Òscar Ordeig, diputat també des de 2015. Com el 2021, Ordeig estarà acompanyat de Judit Alcalà com a número 2. Per Girona, repeteix com a número tres Mónica Ríos.
 

Jaurrieta, Puga i Ezquerra com a novetats

La llista del PSC és continuista, i les principals novetats es troben a les demarcacions de Girona, Lleida i Tarragona. Per Barcelona, el partit incorpora a les llistes Sara Jaurrieta, especialista en l'àmbit de la salut, en el lloc número vuit. A Girona, els socialistes situen com a número dos, per darrere de Paneque, Víctor Puga, alcalde de l'Escala entre 2015 i 2022. Per Lleida, destaca la incorporació de Manel Ezquerra, exalcalde d'Alcarràs com a independent i ara aliat amb el PSC, i guanyador de les últimes eleccions municipals. Per Tarragona, el partit incorpora com a número quatre Ivana Martínez, exregidora al consistori tarragoní. 
 

Escarp i Terrades, dos històrics que ho deixen

Noms rellevants de PSC aquests últims anys perden pes o, directament, ho deixen. És el cas d'Eva Granados, que va ser número dos d'Illa a les passades eleccions i que ja fa temps que és senadora i no repetirà al Parlament. També ho deixa Assumpta Escarp, vicepresidenta del Parlament i diputada des del 2015, així com Jordi Terrades, històric diputat socialista, des de 1999, i capità del Vallès Oriental. Cau a les llistes també Gemma Lienas, qui va ser fitxatge estrella provinent dels comuns a les passades eleccions i que ha tingut un paper testimonial aquesta legislatura.

Per Tarragona, no repeteix Rubén Viñuales, que va ser número dos el 2021 i que va deixar l'acta de diputat quan va guanyar l'alcaldia de Tarragona el 2023. Per Girona, cau de la llista el líder del PSC a la Bisbal d'Empordà, Òscar Aparicio, número dos el 2021 i diputat aquesta legislatura, que no repetirà. Per Lleida, cau Sílvia Romero, que fa tres anys va ser la número tres i que no repetirà com a diputada.