En què consisteix un arc de Sant Martí doble i supernumerari?

Barcelona s'ha llevat amb aquest espectacular fenomen òptic

L'arc de Sant Martí doble, aquest dijous al matí a sobre el Tibidabo
L'arc de Sant Martí doble, aquest dijous al matí a sobre el Tibidabo | Alfons Puertas / Observatori Fabra
28 de març del 2024
Actualitzat el 09 d'abril a les 23:44h

Barcelona s'ha llevat aquest Dijous Sant amb un fenomen òptic i meteorològic espectacular. Les restes d'inestabilitat han coincidit amb la sortida de sol i han permès veure un arc de Sant Martí. Però no un de qualsevol: era doble i supernumerari. Alfons Puertas, el meteoròleg de l'Observatori Fabra, ha capturat unes imatges que ens serveixen per explicar aquest arc de Sant Martí tan especial.
 

Arc de Sant Martí: simple, doble i supernumerari

El Servei Meteorològic de Catalunya defineix l'arc de Sant Martí com un arc acolorit que es veu sobretot durant els ruixats a qualsevol època de l'any i a la banda oposada al Sol, quan la pluja coincideix amb els rajos solars. Els colors van des del violeta a l'interior (amb un radi de 40°) al vermell a l'exterior, amb un radi de 42 graus.

Ara bé, en algunes ocasions especials, a més de l'arc principal, n'apareix un segon per sobre, de coloració menys intensa i amb l'ordre de colors invers: el vermell a l'interior té un radi de 50° i el violeta, a l'exterior, el té de 54 graus. Es tracta d'un arc de Sant Martí doble.
 

L'arc de Sant Martí d'avui també ha inclòs un arc supernumerari. Foto: Alfons Puertas / Observatori Fabra


El més excepcional, i que s'ha pogut veure aquest matí a Barcelona, és que es produeixi un tercer arc. També es poden veure bandes lluminoses (arcs supernumeraris), de colors alterns violeta i verd, en aquest cas dins de l'arc principal.

Per entendre el procés de formació de l'arc de Sant Martí i l'existència dels arcs suplementaris, assenyalen des del Meteocat, s'han de tenir presents els fenòmens de difracció de la llum.
 

Consells per a l'observació

El Meteocat explica què cal tenir en compte per observar un arc de Sant Martí.
 

  • La seva forma circular, lluminosa i amb els colors ordenats esglaonadament el distingeix de manera unívoca.
  • De vegades es veu fragmentat.
  • S'observa mirant una cortina de pluja quan el Sol llueix i ho fa en la banda oposada de la precipitació a l'horitzó. Excepcionalment, també es pot apreciar el fenomen amb llum de lluna.
  • No és visible en presència de núvols cirrus.


Arxivat a