El TSJC ajorna el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per les eleccions

El tribunal, que haurà de fixar noves dates, considera que celebrar la vista oral en plena campanya podia "interferir" en el procés electoral

Lluís Salvadó i Josep Maria Jové sortint del TSJC
Lluís Salvadó i Josep Maria Jové sortint del TSJC | ACN
28 de març del 2024
Actualitzat a les 11:08h
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha acordat ajornar el judici pels preparatius de l'1-O contra Josep Maria Jové, Lluís Salvadó i Natàlia Garriga perquè coincideix amb la campanya electoral i les eleccions del 12 de maig. Ara, el lletrat de l'administració de justícia haurà de fixar nova data, que ja serà després de la votació. L'argument és que, tenint en compte que els acusats són d'ERC, que participa en les eleccions, i una de les acusacions és Vox, que també hi participa, tot plegat podia "interferir" en la campanya, i per això la sala ha decidit ajornar la vista oral fins més endavant.

El judici començava el dia 10 d'abril i la previsió era de diverses sessions fins al 29 de maig. Tot plegat, coincidia de ple amb la campanya electoral -que comença el 26 d'abril- i les eleccions. La sala considera apropiat ajornar la vista per "evitar interferències entre el procés electoral democràtic i la necessària tranquil·litat que ha de presidir la celebració del judici oral". Totes les parts implicades han coincidit a demanar l'ajornament. La causa fa més de sis anys que s'allarga i difícilment hi haurà judici, perquè la llei d'amnistia s'aprovarà d'aquí a un parell de mesos.

En la mateixa interlocutòria, la sala civil i penal torna a descartar que es pugui ajornar el judici per l'aprovació de la llei desjudicialitzadora, que entrarà en vigor de cara a finals de maig o principis de juny. A la pràctica, el judici hauria d'arribar quan ja estigui aprovada i és complicat que es pugui celebrar, tenint en compte que la causa quedarà emparada en la llei. La Fiscalia atribueix a Jové, Salvadó i Garriga un paper clau en els preparatius del referèndum de l'1-O, quan ostentaven càrrecs de rellevància en el Departament d'Economia que comandava Oriol Junqueras.

Tots tres van ser detinguts en l'operatiu del 20 de setembre de 2017. En un principi, la investigació la pilotava el jutjat d'instrucció 13, però amb els anys es va dividir i va passar al TSJC, perquè tots tres eren aforats. La seva causa ha anat més ràpidament que la del jutjat 13, que continua bloquejada i sense perspectives d'arribar a judici. La Fiscalia demana 7 anys de presó i 32 d'inhabilitació per a Jové, i 6 anys i tres mesos de presó i 27 d'inhabilitació per a Salvadó. Se'ls imputen delictes de malversació greu, prevaricació i desobediència. En el cas de Garriga, la pena és d'un any d'inhabilitació per un delicte de desobediència.

En un comunicat, ERC ha celebrat l'ajornament del judici i ha tornat a demanar que se suspengui, davant la imminència de l'aprovació de l'amnistia. "Mantenir el judici és insistir en la persecució política", diuen els republicans. En aquest sentit, reclamen al TSJC que apliqui la llei de "sense dubtar i tan aviat com sigui possible" un cop el Congrés l'aprovi.