Quins són els candidats millor valorats pels catalans que són i pensen com tu?

Consulta interactivament com varien les notes que els ciutadans atorguen a cada polític, en funció de determinades característiques i posicionaments

Jéssica Albiach, Salvador Illa, Pere Aragonès, Carles Puigdemont i Alejandro Fernández
Jéssica Albiach, Salvador Illa, Pere Aragonès, Carles Puigdemont i Alejandro Fernández | Nació
28 de març del 2024
Actualitzat a les 16:02h

Quins candidats seran més capaços de seduir determinats perfils a les eleccions catalanes de maig? I quins dirigents que no es presenten també poden exercir de bons escuders per ajudar a pescar-ne vots? El següent interactiu permet veure quina nota mitjana posa cada perfil de català als principals polítics del país, en funció del sexe, l'edat i el nivell educatiu, les opinions sobre la independència o la ideologia. Descobreix si coincideixes amb aquells que són i pensen com tu i mira com canvien les valoracions en funció de cada variable!
 
Digues com ets i veuràs què n'opinen dels principals líders polítics aquells que són com tu


 

Com s'ha fet aquest interactiu?

Les valoracions dels polítics s'han extret de les 14.000 respostes als baròmetres del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) elaborats els anys 2022, 2023 i 2024. Aquesta gran quantitat de respostes permet filtrar les opinions per diverses variables a la vegada, tot i que hi ha alguns perfils poc habituals i, en aquests casos, això s'indica en l'interactiu.

 

Com s'han triat els polítics que hi apareixen?

Els polítics pels quals pregunta el CEO són suggerits pels mateixos partits i poden variar entre un baròmetre i un altre. En aquest interactiu, però, s'han mantingut els dirigents pels quals, com a mínim, un 30% dels enquestats en tenia opinió, per així garantir-ne certa representativitat i una mostra mínima per a la gran majoria de perfils seleccionables. Així i tot, en ocasions puntuals, no s'ha trobat cap català amb característiques determinades que puntuï algun candidat, fet que també s'ha indicat. I en d'altres, com en el cas de la CUP, només hi ha valoracions de Dolors Sabater, qui va exercir de cap de llista el 2021, però que va deixar de ser diputada el desembre i ara no es troba en primera línia nacional.