Detecten un nou risc de cuinar amb oli reutilitzat

Un estudi apunta que el consum d'olis fregits reutilitzats pot implicar uns nivells més alts de neurodegeneració

Una fregidora cuinant patates
Una fregidora cuinant patates | Unsplash / Wine Dharma
Nació
27 de març del 2024
Actualitzat a les 17:22h
Reutilitzar l'oli per cuinar és una tècnica habitual, especialment en un context de preus disparats a l'alça. Ara bé, un estudi publicat recentment ha detectat un nou risc per a la salut de cuinar amb oli reutilitzat. Tal com relata la investigació, fer servir olis de cuina fregits reutilitzats pot implicar uns nivell més alts de neurodegeneració.

Això ho han comprovat investigadors de les universitats d'Illinois (Estats Units) i Tamil Nadu (Índia) a partir d'un anàlisi amb rates. La conclusió és simple: els nivells de neurodegeneració eren més elevats en les rates que havien consumit olis reutilitzats i en les seves cries, mentre que eren inferiors en les que havien seguit una dieta normal. Els autors de l'estudi asseguren que és el primer cop que es comprova que la neurodegeneració per consum d'oli reutilitzat podria afectar la descendència de primera generació.

Però, per què es produeix això? Els autors de l'estudi apunten al fet que reutilitzar el mateix oli elimina molts dels antioxidants naturals i beneficiosos per a la salut. A més, l'oli reutilitzat pot contenir components nocius com acrilamida, grasses trans, peròxids o componentspolars.

Ara, els investigadors es proposen estudiar els efectes de l'oli per fregir en malalties neurodegeneratives com són l'alzheimer o el Parkinson, així com les possibles conseqüències en causar ansietat, depressió o neuroinflamació.