El matrimoni de conveniència Feijóo-Fernández s'activa per passar el rasclet espanyolista el 12-M

Amb la possibilitat de triplicar escons al Parlament, el PP s'aferra a les eleccions catalanes com una via per desgastar Sánchez i per continuar augmentant la distància amb Vox

Alejandro Fernández i Alberto Núñez Feijóo, aquest dimecres a Barcelona.
Alejandro Fernández i Alberto Núñez Feijóo, aquest dimecres a Barcelona. | Frederic Esteve
27 de març del 2024
Actualitzat a les 19:05h

"El part ha estat delicat, el nen ha sortit sa i peleón, però us deixarà dormir a les nits". Alejandro Fernández és d'aquells oradors que, quan puja al faristol, sempre guarda alguna píndola d'aquelles que tenen números d'aparèixer en titulars o en vídeos viralitzats a Twitter. El candidat del PP a les eleccions del 12-M no ha desaprofitat l'ocasió en un acte aquest dimecres a Barcelona al costat d'Alberto Núñez Feijóo destinat a ungir-lo com a cap de cartell i a projectar una unitat a les files populars que, en les últimes setmanes, ha brillat per la seva absència. El part ha estat llarg, en efecte, perquè Feijóo es resistia a confirmar Fernández, un líder territorial que no ha estat mai còmode per a la direcció estatal, i no és cap secret que se li buscava relleu. Un cop triat, però, el PP es prepara ara per passar el rasclet espanyolista a les eleccions.

El matrimoni de convivència entre el líder conservador a Catalunya i el dirigent gallec -que tenia altres plans, de caire possiblement més centrista, de cara als comicis- s'ha segellat a l'Hotel Grand Marina de la capital catalana, quarter general habitual dels populars quan s'acosten les urnes. El PP es troba en disposició de triplicar escons, més per una qüestió de salut de la marca que per la tria del candidat: Fernández, el 2021, només va ser capaç de treure tres escons. Els populars, en tot cas, es troben en una tendència ascendent, com ho demostra la victòria amarga de Feijóo el 23-J -va guanyar, però es va quedar sense governar davant Pedro Sánchez- i la composició del mapa autonòmic, tenyit de blau. Què li demana el líder del PP a Fernández? "Que uneixi el constitucionalisme", com ha durant la seva intervenció.

Els populars van negociar fins la setmana passada una plataforma amb Ciutadans que no va reeixir i que, d'haver-se concretat, molt possiblement li hauria costat el lloc com a candidat al líder parlamentari del PP. La idea dels populars, un cop constatat que aniran el 12-M en solitari i que ho faran amb un cap de cartell que és un opositor frontal al procés -va estar en contra dels contactes entre l'entorn de Carles Puigdemont i el PP produïts l'estiu passat, quan Feijóo pensava que era possible ser investit president del govern espanyol- i que s'ha acostumat a ser un flagell de l'independentisme. "L'Alejandro és el millor candidat perquè així ho diuen a qui els agrada, als qui no, als qui el critiquen, i els que l'elogien", ha resumit l'expresident gallec.

L'escena l'ha observat en directe Dolors Montserrat, un nom que ha aparegut sovint en les travesses per rellevar Fernández, que mai ha tingut una bona relació amb Miguel Tellado, un dels lloctinents de Feijóo des que va aterrar a Génova. Les especulacions sobre un indult condicionat a Puigdemont durant la campanya de les eleccions gallegues tampoc van servir per greixar la relació entre la direcció estatal i el PP català, perquè suposaven una esmena a la totalitat a l'estratègia seguida de mà dura en els moments àlgids del procés. El gir pretesament centrista que sovint intenta Feijóo tenia un accent que dista de l'exhibit sovint per Fernández, però finalment no hi ha hagut més alternativa que optar perquè repetís com a candidat.

Amb quin discurs? La campanya tindrà tres dimensions. La primera, presentar-se com l'única opció constitucionalista a Catalunya, tenint en compte que -segons ha determinat Feijóo- optar pel PSC és tant com continuar abonant el procés. La segona dimensió lliga amb aquesta: castigar Sánchez per l'amnistia, que és el mecanisme legal que hauria de permetre el retorn de Puigdemont, compromès a posar els peus al Parlament si té els suports necessaris per ser investit. La tercera té a veure amb la necessitat de continuar eixamplant la distància amb Vox, que ja és considerable al Congrés dels Diputats i que hauria de ser replicada a Catalunya. El 2021, la ultradreta pràcticament va triplicar els escons obtinguts per Fernández.

Pel camí, el PP també haurà d'intentar que Ciutadans no els robi suficients vots com per obtenir representació parlamentària. En un vídeo difós als mitjans, Carlos Carrizosa ha assenyalat que el propòsit del PP és "no molestar" a Catalunya, i que Fernández disposa de poca autonomia davant Feijóo. "Li han explicat que volen parlar amb Puigdemont per no ser incòmodes en un futur pacte", ha assenyalat el candidat in pectore del partit taronja a la Generalitat. El factor del líder moral de Junts ha irromput en la campanya de totes les formacions, i també afectarà el to que tindrà en el camí cap al 12-M el matrimoni de conveniència format per Feijóo i Fernández.