Els sindicats anuncien noves mobilitzacions tot i la dimissió del director de Mas d'Enric

El funcionariat es mostra ara sí obert a negociar amb el Govern després de la primera assumpció de responsabilitat arran de l'assassinat d'una treballadora a mans d'un pres

Dos treballadors de Mas d'Enric penjant una pancarta i una rosa a les portes del centre penitenciari.
Dos treballadors de Mas d'Enric penjant una pancarta i una rosa a les portes del centre penitenciari. | Neus Bertola/ACN
Lluís Girona
27 de març del 2024
Actualitzat a les 22:32h
Primera decisió del Govern després de l'assassinat d'una treballadora a mans d'un pres. L'executiu rellevarà Paco Romero, director de la presó de Mas d'Enric, on van ocórrer els fets, després que ell mateix hagi posat el càrrec a disposició del Departament de Justícia.

Es tracta del primer canvi en la cúpula directiva de les presons catalanes després d’aquest crim, que va fer vessar el got de la indignació dels funcionaris dels centres penitenciaris. Un moviment que el Govern espera que serveixi per encaminar les relacions amb els sindicats, amb els quals s'han produït contactes en les últimes hores. Fonts governamentals consultades per Nació exposen que s'espera reprendre les negociacions la setmana que ve.

De moment, en un comunicat conjunt de les organitzacions sindicals emès aquesta nit, han considerat que el conflicte "no està resolt" i que el Govern ha sacrificat "un peó" per "protegir figures més rellevants". L'interès per preservar els màxims responsables de l'àmbit evidencia, segons ells, que "els objectius electorals semblen tenir prioritat per damunt de la voluntat del govern de resoldre el conflicte", tot i que valoren positivament l'anunci perquè, consideren, suposa "un reconeixement públic que el Departament de Justícia ha d’assumir la seva responsabilitat".

Per això, consideren que es poden donar els condicionants per obrir vies de contacte amb representants vàlids de l’administració -en cap cas la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, i el secretari de Mesures Penals, Amand Calderó-, per aconseguir més responsabilitats, així com la consecució de mesures de seguretat addicionals i la millora general de les condicions. Per fer pressió, han anunciat convocatòries de vaga el 26 d’abril i 11 de maig coincidint amb l'arrencada de la campanya electoral i la jornada de reflexió.

Des de l'inici de la crisi a les presons catalanes, els sindicats i treballadors van bloquejar els accessos als centres alguns dies i van demanar la dimissió d'Ubasart i Calderó, però fins ara no s’havia rellevat cap alt càrrec. El Govern també va oferir accelerar les millores del sistema i la seguretat dels treballadors, però la proposta no va convèncer els sindicats, que van rebutjar asseure's a parlar amb la consellera.

Sobre la decisió que implica Romero, fonts de la conselleria expliquen a Nació que és una persona de "màxima confiança" i que feia gairebé 20 anys que estava al capdavant de Mas d'Enric, el que el convertia en el director més longeu en una presó en l'actualitat. Romero, segons remarquen des del Departament, havia expressat la seva voluntat de deixar el càrrec abans de l'assassinat, i la intenció de l'executiu és que sigui situat en "noves responsabilitats directives" dins l'administració pública.

El Departament de Justícia assegura que s'ha reforçat la vigilància dels tallers i cuines de les presons, amb dispositius de comunicació i emergència per als treballadors. També es modificarà la circular que regula l’assignació dels llocs de feina dels interns als centres penitenciaris per valorar si l'historial del candidat s’ajusta al risc potencial de la tasca atribuïda.

Aquest dimarts es va saber que les presons de Ponent i de Lledoners han decidit treure de la cuina els interns que compleixen condemna per homicidi o altres delictes de sang. Per ara ja s’han executat cinc canvis de destinació a Ponent, però Justícia remarca que el motiu a Lledoners és regimental. Els treballadors demanen que es vagi més enllà i s’externalitzi el servei de cuina, així com el de la cafeteria, on hi ha interns amb ganivets i productes de neteja que poden abocar al menjar.