«Canvi tranquil», adeu al procés i lleialtat a Sánchez: quin tipus de president vol ser Illa?

El candidat del PSC, favorit a les enquestes, però que necessitarà pactar, planteja obrir una "nova etapa" que deixi enrere els governs d'ERC i Junts, i en què la prioritat sigui "l'excel·lència" dels serveis públics

Salvador Illa, després de ser confirmat com a primer secretari i candidat del PSC a les eleccions
Salvador Illa, després de ser confirmat com a primer secretari i candidat del PSC a les eleccions | Hugo Fernández
01 d'abril del 2024
Actualitzat a les 11:16h

La proposta del PSC és senzilla. Després dels anys del procés, el partit de Salvador Illa planteja obrir una "nova etapa" que deixi enrere els governs d'ERC i Junts. Les enquestes els són favorables i els situen com a guanyadors de les eleccions, amb un segon lloc en disputa entre ERC i Junts. "Unir i servir", és el missatge que remarca Illa des de fa setmanes. Deixar enrere el procés independentista i apostar per la "reconciliació" -res de referèndums ni reformes de l'Estatut- i que la prioritat siguin els serveis públics, amb un nou model de finançament "més just" però sense "privilegis", i que no situï Catalunya fora del règim comú.

Tot això, en un clima de lleialtat institucional amb Pedro Sánchez, a l'inici d'una nova legislatura -complexa- a la Moncloa, i a qui el PSC no vol incomodar. Si vol arribar a la Generalitat, Illa necessitarà suports. No hi ha vetos, excepte l'extrema dreta. Els socialistes pactaran amb qui puguin per tornar a governar Catalunya i ja demanen als independentistes que no bloquegin el que, en paraules d'Illa, és "el canvi tranquil". El líder del PSC, ratificat en el darrer congrés per unanimitat, assegura que està "preparat". Quines són les línies que marcaran, si així ho permeten les urnes i els pactes postelectorals, la seva presidència a la Generalitat?
 

Superar el procés

Una de les claus del 12-M serà si l'independentisme manté la majoria absoluta. Les enquestes fetes fins ara dibuixen escenaris incerts. Sense majoria absoluta d'ERC, Junts i la CUP, s'acabaria una etapa a Catalunya i el PSC tindria més opcions de governar, però també augmentarien les opcions d'una repetició electoral. El PSOE té dipositades totes les esperances en Illa per culminar l'estratègia del "retrobament" impulsada per Sánchez des del 2020, i aconseguir recuperar un territori important després dels mals resultats de l'últim cicle electoral, en què el PP s'ha imposat pràcticament arreu de l'Estat.

La proposta d'Illa passa per deixar enrere el procés i enterrar la carpeta territorial amb "tranquil·litat", sense la crispació de PP i Vox. Si en altres èpoques el PSC defensava una reforma de l'Estatut o fins i tot reformes constitucionals per avançar cap a un model federal, tot això ha desaparegut i els socialistes defensen "exhaurir l'autogovern" i un horitzó federal inconcret.No es preveu cap referèndum d'autodeterminació. Malgrat tot, els independentistes continuaran tenint força al Congrés, on els vots d'ERC i Junts són clau per mantenir Sánchez a la Moncloa.
 

Prioritzar els serveis públics

Segons les paraules d'Illa aquestes últimes setmanes, la prioritat en cas d'arribar a la presidència serà "recuperar l'excel·lència" en els serveis públics. El candidat del PSC basarà bona part de la seva campanya a dir que cal posar el focus en l'educació després de la patacada de PISA, en la sanitat, les polítiques d'habitatge, les energies renovables i la millora de les infraestructures. "Hem de tornar a parlar de les coses", diu sovint el líder socialista. A la sala de màquines del partit consideren que la proposta independentista ha col·lapsat i que la gestió duta a terme pels governs d'ERC i Junts té mancances, que podran ser explotades en campanya per presentar-se com a alternativa.
 

La incògnita del nou finançament

Una de les carpetes que serà protagonista en el camí cap al 12-M serà la del finançament, i tot apunta que tindrà recorregut després de les eleccions. ERC ha fet una proposta de "finançament singular" i Junts defensa el pacte fiscal. El PSC rebutja aquestes opcions i treballa en una proposta pròpia que sigui "més justa" que l'actual, "transparent" i "sense privilegis". El partit no vol donar detalls d'aquesta proposta de finançament, però Illa insisteix que és "l'únic" president que pot aconseguir una reforma que millori de manera "efectiva" la situació.

En una hipotètica presidència d'Illa, el candidat insisteix que Catalunya participarà de les reunions per abordar el model de finançament, i no deixarà la cadira buida al Consell de Política Fiscal i Financera, l'òrgan consultiu en què el govern espanyol i la resta de comunitats autònomes aborden de manera multilateral la distribució dels recursos. Tot plegat encaixa en la proposta de "normalització política"que plantegen els socialistes, per trencar amb els anys en què els governs de la Generalitat han estat reticents a negociar de manera multilateral. 
 

Alineament amb Sánchez

La proposta socialista en cas d'arribar a la presidència de la Generalitat destaca també per la lleialtat institucional. El PSC posa èmfasi en el municipalisme i en la necessitat de "governar amb els ajuntaments", però de la proposta socialista se'n desprèn sobretot una lleialtat sense fissures amb el govern espanyol que lidera Pedro Sánchez. La direcció del partit està alineada amb la recepta de Sánchez per superar el procés i difícilment plantejarà qüestions que puguin incomodar la Moncloa, com sí que havia passat en altres etapes. Sánchez, que té bona rebuda a Catalunya, serà un dels protagonistes de la campanya del PSC i intentarà posar el seu granet de sorra per portar Illa a la presidència de la Generalitat.