Feijóo erigeix el PP com a única opció constitucionalista: «Votar el PSC és seguir amb el procés»

El líder del Partit Popular i Alejandro Fernández exhibeixen complicitat després de mesos de tensions i dubtes sobre la seva candidatura

Alejandro Fernández i Alberto Núñez Feijóo, aquest dimecres.
Alejandro Fernández i Alberto Núñez Feijóo, aquest dimecres. | Frederic Esteve
27 de març del 2024
Actualitzat a les 18:02h

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha escomès contra Pedro Sánchez, en la presentació d'Alejandro Fernández com a candidat del PP, afirmant que el PSOE "d'espanyol només té la sigla" i que Sánchez necessita Puigdemont per ser president d'Espanya i Puigdemont necessita Sánchez per ser president de la Generalitat. Ha dit als "catalans constitucionalistes" que "votar el PSC és continuar amb el procés". "Els independentistes tenen tres partits per votar: Junts, ERC i el PSC", ha repetit al llarg de la seva intervenció. Feijóo ha fet una crida als seus a "parlar amb tothom", citant també els qui van votar Vox, "que el que volen és que no s'incendiï Catalunya". 

Feijóo ha intervingut davant del president del PP de Catalunya i després de la reunió de la junta directiva autonòmica de la formació, que ha ratificat Fernández com a candidat. Un polític que fins dilluns al vespre no sabia si seria el cap de cartell del seu partit o si seria apartat sense contemplacions, després de mesos llargs de distanciament i divergències amb Génova, especialment pel que fa a les aproximacions de Feijóo a Junts, que el dirigent tarragoní rebutja de ple.

Ha promès "aigua per als catalans", afirmant que el Govern ha estat "incapaç" de garantir l'aigua per a una terra és incapaç de garantir el seu futur, i s'ha proposat "alliberar els catalans del malson". Sobre el projecte que vol per a Catalunya, ha assegurat que vol tornar a Catalunya "la cordialitat i la prosperitat que el socialisme i el sobiranisme li han tret". 

Núñez Feijóo ha fet una referència als problemes interns i els dubtes sobre el candidat del PP a la Generalitat: "A alguns els ha sorprès que respectéssim els procediments i parléssim entre nosaltres". "Jo no soc cap cèsar, jo havia d'escoltar", ha manifestat el polític gallec. Ha assegurat que "aquestes eleccions són molt importants, poden decidir el futur de Catalunya". "Tenim el millor candidat", ha afirmat, en unes eleccions "en les quals podem ser decisius". Ha dit que el PP "es juga molt i, en funció dels resultats electorals a Catalunya, el País Basc i les europees, es complirà l'estat de dret a Espanya i a Catalunya". 

El cap del PP ha invocat el suport dels catalans que "no volen el procés ni l'independentisme" i ha elogiat Alejandro Fernández per haver-se enfrontat a Pere Aragonès i a Dolors Montserrat per combatre Carles Puigdemont. Feijóo ha afirmat que hi ha moltes opcions independentistes però només un defensa el constitucionalisme, presentant el PP com a "únic refugi segur". 
 
Alejandro Fernández ha començat "agraint" a Feijóo la seva "confiança", sense deixar de fer una irònica referència al període de dubtes sobre la seva candidatura: "Ha estat un part delicat però el nen ha sortit sa i lluitador, però us asseguro que us deixarà dormir per les nits". El candidat conservador ha assegurat que "el procés i el sanchisme són les dues cares de la mateixa moneda" i ha promès als seus "acabar amb el procés i amb el sanchisme". Fernández ha dit que "després de l'amnistia tocarà l'autodeterminació, amb el pas intermedi d'una Espanya confederada".

Fernández ha assegurat que "els independentistes s'han acabat cansant de tot, fins i tot d'ells mateixos". Ha afirmat que "el procés no ha dut la independència, sinó que ha dut la decadència d'aquesta terra que diuen que estimen tant". Ha proclamat que "acabaran" amb el procés, un fet que es produirà de manera irreversible "quan Feijóo sigui a la Moncloa".

El PP considera les eleccions del 12-M d'alt valor estratègic. Abans, el 21 d'abril, tastarà les urnes del País Basc. La direcció conservadora necessita uns bons resultats a tots dos llocs abans de veure's de nou les cares amb Pedro Sánchez a les eleccions europees. Però les catalanes són essencials perquè s'han convocat en un context en principi favorable al PSC de Salvador Illa, a qui les enquestes donen la primera posició. Una relliscada del PSC en un moment d'ascens dels populars -ascens que també assenyalen tots els sondejos- seria oli en un llum per Feijóo i afebliria més Pedro Sánchez. La possibilitat que es repetís un escenari similar al de l'Ajuntament de Barcelona,  amb un PP facilitant l'elecció del candidat socialista, no és inimaginable des del punt de vista aritmètic. 

La política té molt de representació. I l'acte del PP d'aquest dimecres ho ha corroborat. Feijóo i Fernández han escenificat, tant en clau interna com de cara al seu potencial electorat, que estan en sintonia després de mesos de tensió i distanciament. S'ha afegit a l'escenificació l'eurodiputada Dolors Montserrat, qui ha intervingut breument com a cap del comitè de campanya. Precisament era un dels noms que més havia circulat com a alternativa a Fernández. Montserrat, en un discurs en bona part en català, ha assenyalat que el PP vol "enterrar el procés" i "ser la casa comuna de tots els qui no volen la independència". Ara ve una campanya electoral que serà decisiva per al lideratge de Feijóo.