Què cobraré si em toca ser en una mesa electoral el 12-M?

Cada membre que en formi part cobrarà 70 euros, amb un complement de deu euros en cas de ser-ne el president; si en un municipi hi ha més de 500 meses, aquesta xifra puja fins als 25 euros

Un membre d'una mesa electoral
Un membre d'una mesa electoral | Guifré Jordan / ACN
26 de març del 2024
Actualitzat a la 13:54h

La maquinària electoral ja està en marxa a Catalunya de cara al 12-M. El Govern, per exemple, ja té preparades les instruccions que s'enviaran a tots aquells ciutadans que hauran de formar part de les meses. Quina recompensa econòmica s'emportaran els qui, per sorteig, hagin de ser als col·legis durant tota la jornada de votació? En aquest cas, segons ha explicat l'executiu, els membres de les meses cobraran 70 euros. Els presidents tindran un complement de deu euros que, en casos de municipis amb més de 500 meses, serà de 25 euros. Aquest complement és per entregar la documentació als jutjats després de la jornada electoral.

El manual estableix que el president o presidenta de la mesa, els dos vocals i els suplents s'han de reunir a les vuit del matí del 12 de maig al local indicat al seu nomenament per constituir la mesa electoral. En cas que el president o presidenta no es presenti, hauria de ser substituït pel primer suplent; en segon lloc, si aquest no hi és, pel segon suplent; en tercer lloc, si no hi ha cap suplent, pel primer vocal i, per últim, pel segon vocal. Si els vocals no s'hi presenten o bé prenen possessió com a president o presidenta, se substituiran pels suplents respectius.

Una vegada constituïda la mesa, i abans de l'inici de la votació, els membres han de comprovar que disposen de tots els materials necessaris per al bon funcionament del procés electoral. En aquest sentit, cada mesa electoral ha de disposar, com a mínim, dels elements següents: una urna per mesa electoral, una cabina de votació, sobres i paperetes. També impresos com ara llistes en paper del cens d'electors a la mesa, models oficials d'actes, una llista numerada de votants, certificats de votació, una còpia dels nomenaments dels interventors que actuen davant la mesa, una còpia dels nomenaments dels electors inscrits en el cens de la mesa que han d'actuar com a interventors en una altra mesa, un joc de tres sobres on s'ha d'introduir la documentació electoral un cop finalitzat l'escrutini, i els corresponents rebuts de lliurament que justifiquen que la mesa ha lliurat la documentació al final de la jornada electoral.